در همايش آموزشي ـ تخصصي اكوتوريسم مطرح شد: رونق گردشگري پايدارترين روش حفاظت از طبيعت است جامعهي محيط زيست مديران گردشگري را نسبت به مناطق خود نامحرم ميداند
رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري طبيعت را مهمترين و اصليترين ظرفيت صنعت گردشگري ارزيابي و بيان كرد: براي كشوري چون ايران با ظرفيتي غني و فوقالعاده در طبيعت، مديريت منابع و بهرهگيري از آنها مهمترين اصل است كه در اين بين، بهرهمندي گردشگري از طبيعت اجتنابناپذير است.
به گزارش خبرنگار بخش گردشگري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اسفنديار رحيممشايي در نخستين همايش آموزشي ـ تخصصي اكوتوريسم كه با حضور برخي فعالان و مديران حوزهي محيط زيست و گردشگري صبح امروز (15 مردادماه) آغاز بهكار كرد، برنامهريزيهاي كارشناسي و اجرايي براي بهرهمندي از طبيعت را با توسعهي گردشگري طبيعت ضروري دانست و گفت: طبيعتگردي بهعنوان يكي از فعاليتهاي گردشگري پايدار بسيار مورد توجه دولت است.
معاون رييس جمهور با بيان اينكه ظرفيتهاي تاريخي ايران با طبيعت آميخته شدهاند، اظهار داشت: سرمايهگذاري در طبيعت و بهرهمندي از منابع آن، مشروط به حفاظت و نگهداري از آن، ثروتي بزرگ محسوب ميشود.
وي تاكيد كرد: برخي از دوستداران طبيعت، موضوع اكوتوريسم و گردشگري طبيعت را متناقض با حفاظت محيط زيست و نگهداري منابع ميدانند كه اين ديدگاه نهتنها ناشي از علم نيست، بلكه ناشي از سياست اجتناب و احتياط است؛ چراكه تمام كارشناسان علمي جهان اذعان دارند كه رونق گردشگري، پايدارترين روش حفاظت از طبيعت است.
او اطلاعرساني و فرهنگسازي عمومي را در ميان اقشار مختلف مردم، مهمترين اصل در حفاظت از محيط زيست ارزيابي و بيان كرد: اگر عموم مردم نسبت به منابع طبيعي تعهدي احساس نكنند، سياستهاي دولت، تنها بخشي از اهداف و حفاظت از محيط زيست را ممكن ميكنند.
رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري افزود: اگر فكر كنيم كه فقط يك سازمان مسؤوليت حفاظت از محيط زيست را برعهده دارد، خطايي بزرگ مرتكب شده و به انحرافي عميق كشيده شدهايم؛ چراكه تمام فعاليتهاي حفاظت از محيط زيست يا حتا ميراث فرهنگي، نيازمند عزم ملي، مشاركت مردم و همهي دستگاههاي دولتي و خصوصياند.
رحيممشايي توسعهي گردشگري طبيعي را عامل بازگشت انسان به اصل و جوهر خود دانست و ادامه داد: نگاه دوباره به طبيعت و جلوههاي آن بايد از طريق آموزش و فرهنگسازي به زندگي مردم راه يابد؛ تا مردم در فرآيند حفاظت و بهرهبرداري تاثيرگذار باشند.
وي با اشاره به روند نامطلوب حفاظت از محيط زيست و آثار تخريبي روشهاي موجود در كاهش جنگلها، بيابانها و منابع طبيعي، بيان كرد: در محيط زيست مانند تمام عرصههاي ديگر با مشكل قوانين نادرست مواجه هستيم كه تلاش ميكنند، رابطهي مردم را با طبيعت قطع كنند. درحاليكه اگر مردم در جريان مسايلي كه بر طبيعت و منافع آن ميگذرند، قرار نگيرند، حفاظت و نگهداري، فقط داستاني كودكانه است.
رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري طبيعتگردي را عاملي براي درآميختن زندگي مردم و طبيعت ارزيابي كرد و گفت: اكوتوريسم فقط يك اقدام اقتصادي براي گردشگري و كسب درآمدهاي ارزي نيست، بلكه فرصتي براي بازگشت به طبيعت اصلي انسانهاست.
به گزارش ايسنا، در ادامهي اين همايش، محسن احمدي ـ مدير كل دفتر برنامهريزي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ـ در سخناني توسعهي منابع انساني و آموزشي را در گردشگري، تكليفي مهم دانست و اظهار داشت: در اكوتوريسم بهدليل تخصصي بودن، پيچيدگي و ظرفيتها، اهميت دادن به آموزش و فرهنگسازي دوچندان است.
وي با اشاره به مزيتهاي توسعهي گردشگري در عرصههاي مختلف اقتصادي، اجتماعي، اشتغال و محيط زيست، بيان كرد: آموزش و فرهنگسازي درون طبيعتگردي نهفته است. به همين دليل، معمولا سازمانهاي مردمنهاد فعاليت در عرصهي طبيعت را با رغبت ميپذيرند.
مدير كل دفتر برنامهريزي آموزشي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با اشاره به همكاري اين اداره و كميتهي ملي اكوتوريسم، افزود: مباحث ويژهاي براي آموزش تخصصي طبيعتگردان طرحريزي شدهاند كه بخشي از آنها درحال اجرايي شدن هستند و بخش ديگر نيز در آيندهي نزديك اجرايي ميشود.
احمدي به ارايهي پيشنهاد راهاندازي دو رشتهي مرتبط به طبيعتگردي در وزارت علوم اشاره و اضافه كرد: پيشنهاد راهاندازي دو رشتهي گردشگري پايدار و جغرافيايي پايدار را براي تحقق اهداف ترسيمشده در سند چشمانداز ارايه كردهايم.
به گزارش خبرنگار ايسنا، بزرگيان ـ مدير كل سازمان حفاظت محيط زيست استان تهران ـ نيز در اين همايش، طبيعتگردي را سفري به طبيعت براي مشاهدات خاص، تحقيق، مطالعه و لذت بردن از منابع خدادادي دانست و گفت: از فعاليتهاي طبيعتگردي همواره مسايلي مانند حداقل تاثيرگذاري در محيط زيست و فرهنگ جامعهي ميزبان و حداكثر كسب درآمد و منفعت انتظار ميرود.
وي با ارايهي گزارشي دربارهي مناطق حفاظتشدهي تهران و ارايهي آمار گونههاي مختلف جانوري و گياهي اين مناطق، بيان كرد: اكنون بهرهبرداران مناطق چهارگانهي محيط زيست را دامداران، روستاييان، شكارچيان، گردشگران، پژوهشگران و دستگاههاي مختلف دولتي و خصوصي تشكيل ميدهند كه در برخي موارد، فعاليتهاي غير مجاز نيز از اين بهرهبرداران ديده ميشوند.
مدير كل سازمان حفاظت محيط زيست استان تهران توسعهي گردشگري طبيعت را با رعايت حفاظت محيط زيست بهترين راهكار براي مديريت منابع طبيعي دانست و افزود: با وجود تاكيدات بسيار در حفاظت از محيط زيست با همكاري دستگاههاي مختلف، از مسؤولان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري گلامنديم.
بزرگيان اضافه كرد: سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري بازار گردشگري خود را مناطق تحت حفاظت محيط زيست ميداند، درحاليكه در حفظ اين بازار همكاري نميكند و يكبار هم بهطور رسمي يا غير رسمي نسبت به وقايع و آسيبهايي كه در مناطق محيط زيستي رخ ميدهند، صدايي از مسؤولان اين سازمان شنيده نشده است. به همين دليل، جامعهي محيط زيست با وجود اعتقاد به توسعهي گردشگري، مديران اين عرصه را نسبت به مناطق خود همچنان نامحرم ميداند.
در ادامهي همايش آموزشي ـ تخصصي اكوتوريسم، هادي سليمانپور ـ عضو كميتهي ملي طبيعتگردي ـ با موضوع تشريح چارچوب فعاليتهاي گردشگري طبيعي در مناطق تحت حفاظت و پورلك ـ نمايندهي بخش كمكهاي كوچك تسهيلات محيط زيست جهاني از سازمان ملل ـ به تشريح اكوتوريسم و تسهيلات محيط زيست جهاني پرداختند.
همايش آموزش ـ تخصصي اكوتوريسم با برگزاري 20 كارگاه آموزشي در موضوعهاي مختلف اكوتوريسم مانند توريسم عشايري، ژئوتوريسم، بازارهاي هدف در اكوتوريسم، تبليغات، نقشآفريني، فعاليت تشكلهاي غير دولتي، توريسم الكترونيكي و مجازي و ... در نشستهاي بعدازظهر ادامه مييابد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات