رييس موزهي ملي ايران: هيچيك از موزههاي كشور با گردشگري پيوند درست و منطقي ايجاد نكردهاند موزههاي ما با استانداردهاي جهاني فاصله بسياري دارند
رييس موزهي ملي ايران تأكيد كرد: واقعيتي غيرقابل انكار در عرصهي موزهداري است كه ميگويد ما هيچگاه از قابليتها و ظرفيتهاي موزهها براي توسعهي گردشگري بهره نگرفتهايم.
محمدرضا مهرانديش در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دربارهي فعاليتهاي موزهي ملي ايران براي جذب گردشگران خارجي كه از اين مسأله همواره توسط قائممقام سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري بهعنوان يكي از سرفصلهاي كاري مديريت موزهي ملي ياد ميشود، بيان كرد: موزههاي كشور در زمينههاي سختافزاري و نرمافزاري با مشكلات فراواني روبهرو هستند. موزههاي ما با استانداردهاي جهاني فاصله بسياري دارند.
وي ادامه داد: واقعيت اين است كه ما در موزهها لذت و رضايتمندي بازديدكنندگان و گردشگران خارجي را به شانس و اقبال واگذار ميكنيم، چراكه به هيچ وجه زمينه و شرايط لازم و مهياي پذيرايي از آنها را در موزهها نداريم.
مهرانديش با اشاره به تدوين اولويتهاي كاري در موزهي ملي، فراهم كردن شرايط پذيرايي و رضايتمندي گردشگران و بازديدكنندگان موزه را يكي از سرفصلهاي كاري آينده دانست و گفت: متاسفانه موزهي ملي هنوز شرايط لازم و مناسب را براي پذيرايي از بازديدكنندگان ندارد، چراكه در اين موزه در بخشهاي مختلف از فضاي پذيرايي تا تهويهي درست و حتا دسترسي آسان گردشگران به موزه، پاركينگ يا فضاي سبز براي اوقات فراغت گردشگران مشكلاتي وجود دارند كه بايد آنها را برطرف كنيم.
مدير موزهي ملي ايران نبود راهنمايان تخصصي براي موزهها را از جمله مشكلات نرمافزاري موزهي ملي ارزيابي و اظهار كرد: نهتنها موزهي ملي، بلكه هيچيك از موزههاي كشور نتوانستهاند با گردشگري پيوند درست و منطقي ايجاد كنند.
مهرانديش به حضور گردشگران مختلف تورهاي ورودي در موزهي ملي اشاره كرد و افزود: آژانسهاي مسافرتي بايد در بستههاي مسافرتي، جاذبههاي موزهها و بازديد از آنها را بگنجانند و حتا براي آنها اطلاعرساني مناسبي انجام دهند.
وي همچنين بر ضرورت انجام طرحهاي جانبي مانند برپايي تورهاي بازديد از موزه اشاره كرد و ادامه داد: در چشمانداز فعاليتهاي موزهي ملي كه احياي ميدان مشق را نيز شامل ميشود، بسيار اميدواريم، مجموعهي جزيرهيي موزههاي كشور را بتوانيم ساماندهي و فضاي بازديدهاي يكروزه و تخصصي گردشگران را ايجاد كنيم.
مدير موزهي ملي ايران با تأكيد بر اينكه هر اتفاق خوب و مثبت در حوزهي ميراث فرهنگي بر حوزهي گردشگري و افزايش گردشگران و رونق صنايع دستي تأثيرگذار خواهد بود، بيان كرد: تاثيرات اين حوزهها بر يكديگر متقابلاند. بنابراين اجراي سرفصلهاي تعيينشده در موزهي ملي قطعا بر روند تصاعدي گردشگران تأثيرگذار خواهد بود.
مهرانديش به راهاندازي سايت اطلاعرساني موزهي ملي اشاره كرد و گفت: راهاندازي اين سايت دو سال است كه به تأخير افتاده است.
وي ادامه داد: گردشگران حرفهيي خارجي علاقهي زيادي به كسب اطلاعات جزيي از مقاصد گردشگري خود دارند. بنابراين معتقدم راهاندازي اين سايت اطلاعرساني نهتنها به گردشگران حرفهيي و علاقهمندان به مباحث ميراثي اطلاعات ارايه ميكند، بلكه بر گردشگران علمي و فرهنگي تأثير مستقيم ميگذارد و در آنها رغبت ايجاد ميكند.
مدير موزهي ملي ايران با بيان اينكه در ماه گذشته محققاني از ايتاليا، كره، ژاپن و انگليس كه با هزينهي شخصي خود براي تحقيق به ايران آمدهاند، از موزهي ملي بازديد داشتهاند، اظهار داشت: براي گردشگران خارجي و بويژه محققان و دانشمندان، بازديد از موزه يك اصل است كه خوشبختانه موزههاي ايران نيز براي پاسخگويي به نياز آنها، سرشار از آثار و نشانههاي تمدن هفتهزار سالهاند.
مهرانديش دربارهي برپايي نمايشگاههاي آثار تاريخي ايران در كشورهاي خارجي و تأثيرات آنها در جذب گردشگران به ايران، گفت: برپايي نمايشگاهها در خارج از كشور فعاليتي ارزشمند بود كه جاي قدرداني فراوان دارد؛ اما معتقديم حضور ما در اينگونه نمايشگاهها، حضوري كامل و هدفمند نبوده است.
وي با بيان اينكه تغيير رويكرد برپايي نمايشگاههاي ايران در كشورهاي خارجي يكي از سرفصلهاي كاري موزهي ملي ايران است، يادآور شد: برگزاري اين نمايشگاهها در صورت برنامهريزي دقيق و هدفمند تأثير بهسزايي در رشد گردشگران ورودي به كشور خواهد داشت.
مدير موزهي ملي ايران به برپايي نمايشگاهي از آثار تاريخي ايران در كشور كره جنوبي از اوايل ارديبهشتماه اشاره كرد و افزود: براي معرفي هرچه بيشتر ايران و جاذبههاي طبيعي و تاريخي آن، مسؤولان كشور كره متعهد شدهاند تا برنامهاي را تحت عنوان معرفي تاريخ و تمدن ايران از شبكهي تلويزيوني پربينندهي خود پخش كنند.
وي همچنين به تعهد طرفهاي كرهيي براي چاپ و توزيع كتابي با عنوان ايران و جاذبههايش براي كودكان كرهيي اشاره و بيان كرد: در طول برگزاري نمايشگاه، نشستهايي با موضوع مردمشناسي، معرفي جاذبههاي تاريخي و طبيعي ايران با حضور استادان و كارشناسان متخصص برگزار ميشوند.
مدير موزهي ملي ايران همچنين از نصب دستگاههاي راهنماي الكترونيكي تا فرا رسيدن ايام نوروز خبر داد و گفت: سالنهاي نمايش موزههاي ما استاندارد نيستند و با دانش فني روز دنيا فاصلهي بسيار دارند. براي آغاز تحولات در موزهي ملي تلاش ميكنيم تا فرا رسيدن نوروز 20 دستگاه راهنماي الكترونيكي را با اطلاعات كامل و جامع در سالن موزهي ملي نصب كنيم تا گردشگران بهراحتي از آنها بتوانند بهرهمند شوند.
مهرانديش يادآوري كرد: روزانه بين 200 تا 300 گردشگر خارجي از موزهي ملي بازديد ميكنند كه بنابر آمار موجود، تعداد بازديدكنندگان از رشد قابل ملاحظهاي نسبت به سالهاي گذشته برخوردار بوده است.
وي اضافه كرد: دربارهي ساماندهي موزهي ملي و اجراي طرحهاي گردشگري آن، سرفصلهاي فراواني وجود دارند كه بايد متناسب با ظرفيتهاي موجود اجرايي شوند، چراكه اگر هر روز هزار نفر براي بازديد از موزهي ملي مراجعه كنند، قطعا با مشكل مواجه خواهيم شد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات