يك كارشناس ميراث فرهنگي تصريح كرد: «منطقهي جلفا در اصفهان بهعنوان يك منطقهي حفاظتشده از نظر بناهاي تاريخي، در سالهاي گذشته كوچهها و محلههاي قديمي خود را بهدليل افزايش قيمت از دست داده است.»
عليرضا جعفريزند در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، ادامه داد: «برخي خانههاي قرارگرفته در اين منطقه كه حتا در فهرست آثار ملي نيز به ثبت رسيده، درحال تخريباند و اين تخريبها بسيار زيركانه صورت ميگيرند.»
وي بيان كرد: «برخي افراد از سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري نخست مجوز حياط ساختمان را ميگيرند تا براي ساختوساز استفاده كنند و به مرور زمان، بناي ساختمان را با آببستن تخريب ميكنند.»
او اظهار داشت: «تاكنون حدود چهار مورد تخريب بناهاي تاريخي به اين شيوه در كوچههاي فرعي خيابان جلفاي اصفهان صورت گرفتهاند. بهتازگي نيز يكي از خانههاي دورهي صفوي و قاجار با اين روش درحال تخريب است؛ اين مورد جاي تعجب دارد كه درست در ديد و خيابان اصلي است و بهراحتي درحال تخريب آن هستند.»
جعفريزند توضيح داد: «خوشبختانه مردم منطقه در روزهاي نخست اين تخريب، جلوي كار لودرها را گرفتند، ولي پيمانكار با ارايهي مجوز شهرداري و سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري به كار خود ادامه داد و تاكنون حياط و ساختمانهاي بخش جنوبي اين خانهي تاريخي را بهصورت كامل تخريب كردهاند. به مرور حتما ساختمان اصلي را مانند ديگر خانههاي تاريخي خراب ميكنند.»
اين مدرس دانشگاه تأكيد كرد: «هويت يك خانهي تاريخي به عرصهي آن نيز بستگي دارد، نه فقط به ساختمان تاريخي آن. پيمانكاران با دانستن اين مطلب و گرفتن مجوز عرصه و آببستن به خانههاي تاريخي، آنها را از بين ميبرند.»
جعفريزند قدمت خانههاي تاريخي منطقهي جلفاي اصفهان را صفوي و قاجار دانست و ادامه داد: «با اين كار، نقض كامل ميراث فرهنگي در خيابان جلفاي اصفهان رخ ميدهد. محدودهي جلفا ثبت بود و به هيچ عنوان، اجازهي ساختوساز و ارتفاعسازي در اين منطقه داده نميشد. درحاليكه اكنون هم ارتفاعسازي بهراحتي مجوز ميگيرد و هم تخريبها بهآساني صورت ميپذيرند.»
او اظهار كرد: «منطقهي تاريخي جلفاي اصفهان خيابانهاي نظر، حكيم نظامي و خاقاني را در گذشته شامل ميشد؛ ولي پس از صدور مجوزهاي تخريب، اكنون فقط خانههاي تاريخي خيابان خاقاني، محلهي تبريزيها و سنگتراشها پابرجا هستند.»
وي افزود: «از آنجا كه قيمت زمين و خانه در اين منطقه بالاست و ارامنه، ساكنان اصلي خانههاي اين منطقه هستند و توانايي بازسازي خانهها را هم ندارند، خانهها را با قيمتهاي مناسب ميفروشند. بهسازوبهفروشها نيز با خريد آنها بهتدريج خانهها را تخريب ميكنند. جلوي اين خانهها را با گونيهاي پلاستيكي ميپوشانند تا جلب نظر نكنند و داخل آنها درحال ساختن هستند.»
انتهاي پيام
نظرات