• شنبه / ۱۹ اردیبهشت ۱۳۸۸ / ۱۱:۱۹
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 8802-11159
  • خبرنگار : 71021

دردسرهاي اجبار به استفاده از راهنماي محلي براي تورها برخي راهنمايان و تورگردانان: اجراي اين بخشنامه بيش‌تر تورها را با مشكل مواجه كرده است

دردسرهاي اجبار به استفاده از راهنماي محلي براي تورها
برخي راهنمايان و تورگردانان:
اجراي اين بخشنامه بيش‌تر تورها را با مشكل مواجه كرده است

صدور بخشنامه‌ي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري درباره‌ي ضرورت همراه داشتن يك راهنماي محلي در گروه‌هايي با بيش از هفت نفر گردشگر، در بعضي استان‌ها براي برخي گردشگران و راهنمايان تور، مشكلاتي را ايجاد كرده است.

به گزارش خبرنگار بخش گردشگري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، صدور اين بخشنامه موجب شده است، در استان‌هايي مانند اصفهان كنترل تورها و راهنمايان آن‌ها توسط مأموراني كه از سوي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري تعيين شده‌اند، جدي‌تر شود. البته به گفته‌ي برخي مديران آژانس‌ها و راهنمايان تور، گاهي نوع برخورد اين مأموران با تورها و حتا گروه‌هايي با كم‌تر از هفت نفر گردشگر كه همراهي راهنماي محلي براي آن‌ها ضرورتي ندارد، مشكلاتي را ايجاد كرده و در برخي موارد نيز به توقف برنامه‌ي تور يا تأخير در ادامه‌ي برنامه‌ي آن‌ها منجر شده است.

البته واگذاري هدايت تورها به راهنماياني كه داراي كارت هستند، از جمله اهدافي بوده كه جامعه‌ي راهنمايان تور براي تحقق آن از گذشته بسيار تلاش كرده و اكنون با صدور و اجراي اين بخشنامه به‌نظر مي‌رسد، اين هدف محقق شده است؛ اما گويا اجراي آن به‌دليل برداشت‌هاي متفاوت با مشكلاتي مواجه شده است.

ابراهيم‌ پورفرج ـ رييس جامعه‌ي تورگردانان ايران ـ در اين‌باره به خبرنگار ايسنا توضيح داد: اين بخشنامه از سوي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري اواخر سال گذشته صادر شد. بر اين اساس، گروه‌هاي گردشگري با بيش از هفت نفر بايد از راهنماي محلي استفاده كنند. البته اين بخشنامه در اين فصل كه ورود گردشگران به كشور افزايش يافته است و استان‌ها نمي‌توانند از نظر تأمين راهنماي محلي چندان پاسخ‌گو باشند، مشكلاتي را ايجاد مي‌كند.

وي گفت: بسياري از استان‌ها توان تأمين راهنماي محلي مسلط به زبان‌هاي مختلف را ندارند و بايد درباره‌ي تنظيم اين مصوبه‌ها دقيق‌تر و بيش‌تر فكر شود.

پورفرج بيان كرد: ما معمولا راهنماي محلي را براساس نياز در اختيار مي‌گيريم. براي نمونه، وقتي گروه هشت نفره از گردشگران خارجي به ايران سفر مي‌كند، يك راهنماي خارجي، يك راهنماي ايراني، راننده و كمك راننده آ‌ن‌ها را همراهي مي‌كنند. حال براساس اين بخشنامه بايد يك راهنماي محلي نيز در اختيار اين گروه باشد. اين كار يعني يك گروه هشت نفره را پنج‌ نفر همراهي خواهند كرد. اين اقدام، هزينه‌ي زيادي را صرف مي‌كند.

سيروس اعتمادي ـ عضو هيأت مديره‌ي جامعه‌ي تورگردانان ايران ـ نيز با بيان اين‌كه با صدور اين بخشنامه براي برخي تورها مشكلاتي ايجاد شده است، به خبرنگار ايسنا گفت: افرادي در بعضي استان‌ها هستند كه كارت راهنمايان تور و حضور راهنمايان محلي را در گروه‌هاي گردشگري كنترل مي‌كنند. گاهي يك گروه، كوچك است و مشمول اين بخشنامه نمي‌شود؛ اما مأموران باز هم گروه را كنترل مي‌كنند كه راهنماي محلي داشته باشد، در غير اين صورت، به موارد ديگري ايراد وارد مي‌كنند. اين اقدامات، برنامه‌ي بعضي تورها را با مسأله مواجه كرده است.

هم‌چنين محمدعلي واقفي ـ عضو هيأت مديره‌ي جامعه‌ي تورگردانان ايران ـ در گفت‌وگو با خبرنگار ايسنا اظهار داشت: يك گروه آلماني اين موضوع را براي ما صورت‌جلسه كرد و ضمن اشاره به لذتي كه افراد اين گروه از سفر ايران برده‌اند، به حضور فردي به‌عنوان راهنماي محلي كه گردشگران او را نمي‌شناختند، اشاره كرد.

وي ادامه داد: در اين نامه آمده است، يك نفر در مسجدجامع اصفهان خود را به ما (گردشگران آلماني) با عنوان راهنماي محلي معرفي كرد كه نمي‌توانستيم به دلايلي اين مورد را بپذيريم، چون راهنماي اصلي گروه در تمام مسير، لحظه‌ها و سايت‌هاي تاريخي، ما را همراهي كرده بود و به كار و زبان ما تسلط داشت. چه نيازي بود كه در اصفهان يك راهنماي ديگر را براي ما درنظر بگيرند. علاوه بر اين، ما 10 روز بود كه به زبان و لهجه‌ي اين راهنما عادت كرده بوديم و درحالي‌كه تمام مطالب درباره‌ي سايت‌هاي تاريخي اصفهان را به ما توضيح داده بود، يك‌بار ديگر اين مطالب توسط راهنماي جديد در محل ارايه شدند. البته اين فرد معلومات و زبان خارجي‌اش به اندازه‌ي كافي خوب نبود و ما به‌سختي مي‌توانستيم صحبت‌هاي راهنماي محلي را متوجه شويم.

واقفي گفت: اين گردشگران با توجه به چنين شرايطي، از راهنماي اصلي گروه خواستند، اطلاعات كافي را ارايه دهد. براساس مطلبي كه در اين نامه منتشر شده، راهنماي محلي فقط گروه را همراهي مي‌كرده است، بدون اين‌كه كمكي كند.

او درباره‌ي هزينه‌اي كه براي در اختيار گرفتن راهنماي محلي پرداخت مي‌شود، بيان كرد: ما براي يك‌ونيم روز اين راهنماي محلي، 45هزار تومان پرداخت كرديم.

اين تورگردان ادامه داد: اگر قرار باشد، اين اتفاق در شهرهاي ديگر نيز رخ دهد، به مصيبتي بزرگ دچار مي‌شويم، چون بيش‌تر شهرهاي كشور، راهنماي محلي كافي كه به زبان خارجي تسلط داشته باشد، ندارند و در ضمن گردشگر در مدت سفر، به لهجه‌ي راهنماي خود عادت مي‌كند. حال ما فرد ديگري را به گروه اضافه مي‌كنيم كه در اين صورت، با اعتراض گردشگران مواجه مي‌شود.

او اظهار كرد: اگر مي‌خواهند، اشتغال ايجاد كنند، مسأله‌اي ندارد؛ اما اين دليل نمي‌شود، چون در اصفهان تعداد راهنمايان زياد است، اجبار شود، در هر توري يك راهنماي محلي به كار گرفته شود. درحالي‌كه از اين ظرفيت بهتر از اين مي‌توان استفاده كرد.

عضو هيأت مديره‌ي جامعه‌ي تورگردانان گفت: بايد بپذيريم، يك كفه‌ي مديريت، مسؤوليت و كفه‌ي ديگر آن اختيار است. ما به‌عنوان مسؤول برگزاري تورها بايد مختار باشيم كه فرد مورد نظر و مسلط خود را براي تور درنظر بگيريم. هيچ‌وقت نمي‌توان گفت كه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري اصفهان بيش‌تر از مدير تور دلش براي تورها و گردشگران مي‌سوزد. ما مي‌دانيم كدام راهنما قوي است و چه كسي مي‌تواند اطلاعات مورد نياز گردشگران را ارايه دهد.

واقفي تأكيد كرد: با اين وضع، چنين بخشنامه‌اي را در تمام شهرهاي گردشگرپذير كشور نمي‌توان اجرا كرد.

آرش معيني ـ عضو جامعه‌ي راهنمايان تور ـ نيز درباره‌ي اين بخشنامه به خبرنگار ايسنا گفت: در نامه‌اي كه در دفتر پليس اصفهان ديدم، متوجه شدم، اين اقدام با هدف اشتغال‌زايي و با امضاي معاون گردشگري سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري انجام شده است.

وي افزود: براساس اين بخشنامه، بايد يك نفر به‌عنوان راهنماي محلي كه معمولا هيچ كاري در تور انجام نمي‌دهد و تسلط كافي هم به زبان خارجي ندارد، تورهايي را با بيش از هفت نفر گردشگر همراهي مي‌كند و در غير اين صورت، گروه گردشگران را به سايت‌هاي تاريخي در اصفهان راه نمي‌دهند!

اين راهنماي آلماني‌زبان با بيان اين‌كه در چند نقطه‌ي تاريخي از اصفهان مأمور فروش بليت، گروه‌ها را كنترل مي‌كرد كه حتما راهنماي محلي، گروه را هدايت كند، اظهار داشت: اين كار آن‌ها گاهي ساعت‌ها، تور را خارج از محدوده‌ي سايت‌هاي تاريخي معطل نگه مي‌داشت تا راهنماي محلي براي همراهي گروه در محل حاضر شود. وقتي تور به سايت تاريخي وارد مي‌شود، ديگر براي هيچ‌كسي مهم نيست، اين راهنماي محلي براي تور صحبت مي‌كند يا نه.

او بيان كرد: به‌نظر مي‌رسد، برخي از راهنمايان محلي آموزش تخصصي نديده‌اند و حتا برخي از آن‌ها كارت راهنماي تور ندارند. گردشگران نيز معمولا از آن‌ها شكايت مي‌كنند و مي‌گويند، چرا فردي كه به زبان خارجي تسلط ندارد و توضيحي هم نمي‌دهد، بايد گروه را همراهي كند.

معيني افزود: تاكنون اين اتفاق فقط در اصفهان رخ داده و بيش‌تر تورها را با مشكل مواجه كرده است.

عباس نجاريان طوسي ـ يك راهنماي فرانسوي‌زبان ـ كه به‌تازگي با وجود كوچك بودن گروه همراهش، با اين مشكل مواجه شده است، به خبرنگار ايسنا گفت: گروه‌هايي كه معمولا هدايت آن‌ها را برعهده دارم، كوچك‌اند و هنگام ورود به هر شهري، ورود گروه همراه را به پليس بين‌الملل اعلام مي‌كنم؛ اما اين‌بار با وجود اين‌كه نامه‌ها و مجوزهاي لازم را همراه داشتم، در يكي از سايت‌هاي تاريخي اصفهان (مسجدجامع) كه بيش‌تر تورها در اين منطقه با مشكل مواجه مي‌شوند، يكي از مأموران سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري به‌دليل اين‌كه كارت راهنماي تور من اعتبار نداشت، اجازه نداد تور را هدايت كنم، چون به گفته‌ي اين مأمور، پليس بين‌الملل اعلام كرده است، راهنمايان تورها بايد كارت داشته باشند.

او در توضيح اين‌كه چرا كارت خود را تمديد نكرده است؟ اظهار كرد: پس از انقضاي تاريخ اعتبار اين كارت، براي تمديد اعتبار آن چندبار به مسؤول مربوط در سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري مراجعه كردم؛ اما اين فرد حضور نداشت و در ادامه به‌دليل مشكلات كاري نتوانستم براي تمديد آن اقدام كنم.

وي ادامه داد: مأمور سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در مسجدجامع اصفهان با وجود اين‌كه مجوزهاي لازم را از نزاجا و آژانس واردكننده‌ي اين گردشگران همراه داشتم و ارايه كردم، كارت راهنماي تور من را گرفت و گفت، براي تحويل آن بايد نامه‌اي از هتل‌ محل استقرار اين گروه كوچك ارايه كنم و با وجود اين‌كه خواسته‌ي آن‌ها را اجرا كردم، نمي‌خواستند كارت مرا بدهند و وقتي به آن‌ها گفتم، اين گروه قرار است، به شهرهاي ديگر نيز برود و به اين كارت نياز دارم، آن‌ها از من تعهد گرفتند تا بار ديگر، با كارت معتبر به اصفهان سفر كنم.

به گفته‌ي او، اين برخورد مأموران در مقابل گردشگران، علاوه بر تأخير در اجراي تور، روي آن‌ها تأثير گذاشت و گردشگران را ناراحت و نگران كرد.

اين راهنماي تور بيان كرد: نفس اين عمل براي كنترل كارت راهنمايان و اجراي بخشنامه‌هاي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري خوب است تا افراد غيرمجاز گروه‌هاي گردشگري را همراهي نكنند؛ اما وقتي راهنماي تور مجوزهاي لازم را ارايه مي‌كند، نبايد با اين بهانه‌تراشي‌ها براي گردشگران و راهنمايان تور دردسر ايجاد كنند. اين برخوردها در گردشگران خارجي اثرگذارند.

طوسي اضافه كرد: ورود اين تعداد گردشگر در ارديبهشت‌ماه به اصفهان بي‌سابقه بوده است. در اين شرايط حرمت امامزاده را بايد متولي داشته باشد و نبايد با اين برخوردها، كار را خراب كرد.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha