آغاز تلاش ايران براي تأسيس «جايزهي جهاني فردوسي»

كارشناس ارشد سازمان علمي، فرهنگي و تربيتي ملل متحد (يونسكو) و نماينده اين سازمان براي امكانسنجي راهاندازي «جايزهي جهاني فردوسي» كه از سوي كشورمان به يونسكو پيشنهاد شده است، شب گذشته وارد ايران شد.
به گزارش بخش ادب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، روزلين راسل كه به منظور آشنايي با ظرفيتها و ارزيابي برگزاري و تأسيس اين جايزه قرار است از مراكز مهم كتابخانهيي، موزهيي و آرشيوي كشورمان ديدن كند، صبح امروز (دوشنبه، 24 خرداد) با حضور در كتابخانه ملي، با علياكبر اشعري - مشاور فرهنگي رييسجمهور و رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملي - و اعضاي كميته ملي حافظه جهاني كشورمان ديدار كرد.
مشاور فرهنگي رييسجمهور در اين ديدار با اشاره به پيشنهاد كشورمان به سازمان علمي فرهنگي و تربيتي ملل متحد (يونسكو) براي تأسيس و برگزاري جايزه جهاني فردوسي گفت: بر اساس اين پيشنهاد، جمهوري اسلامي ايران هر دو سال يك بار مبلغي را به عنوان «جايزه جهاني فردوسي» به مراكزي كه در جهان به نگهداري و اطلاعرساني مناسب آثار حوزه تمدني ايران ميپردازند، اهدا خواهد كرد.
اشعري علت پيشنهاد اين جايزه را تأثير فراوان تمدن و نسخ خطياي كه توسط دانشمندان و هنرمندان مختلف ايراني تأليف و يا كتابت شدهاند، در تمدن جهاني دانست و افزود: شخصيت فردوسي به عنوان يكي از مشهورترين و مؤثرترين افراد در ادبيات جهان و همچنين شناخت جهاني از شاهنامه و وجود نسخههاي مختلفي از آن در مراكز كتابخانهيي و آرشيوي از جمله دلايل پيشنهاد نامگذاري اين جايزه به نام فردوسي است.
رييس كميته ملي حافظه جهاني كشورمان همچنين به مكاتبات انجامشده در اين زمينه اشاره كرد و افزود: يونسكو در پاسخ به پيشنهاد ايران، خانم راسل را كه رييس گروه مشورتي برنامه حافظه جهاني و كارشناس ارشد اين سازمان در زمينه ميراث مكتوب است، براي امكانسنجي و ارزيابي اين جايزه به كشورمان اعزام كرده است.
خانم روزلين راسل نيز در اين نشست با ابراز خرسندي از حضور در كشورمان، گفت: من به تأثير آثار برآمده از تمدن ايراني در تمدن جهاني آشنا هستم؛ زيرا آثار زيادي با ريشه ايراني در مراكز مطالعاتي و آرشيوي جهان نگهداري ميشوند كه من در دورههاي گذشته برنامه حافظه جهاني به عنوان ارزياب برخي از اين آثار از جمله شاهنامه بايسنقري، براي ثبت در حافظه جهاني بودهام.
رييس گروه مشورتي برنامه حافظه جهاني يونسكو همچنين در پاسخ به سؤال اعضاي كميته ملي حافظه جهاني كشورمان در مورد دليل بيانشده براي ثبت نشدن اثر پيشنهادي ايران، «مسالك و الممالك»، در اين دوره از برنامه حافظه جهاني گفت: در مورد «مسالك و الممالك» نسخههاي ديگري نيز به زبان عربي در جهان وجود دارد كه ما علاقهمنديم اينگونه آثار به صورت تلفيقي و توسط كشورهاي مختلف به صورت مشترك ثبت شود؛ اما با توجه به استدلالهاي شما در
مورد اصالت فارسي اين اثر و قدمت نسخه پيشنهادي ايران، ما به بررسي مجدد اين اثر و ثبت آن اقدام خواهيم كرد.
پس از اين نشست، نماينده ارشد يونسكو از بخشهاي مختلف كتابخانه ملي كشورمان ديدن كرد.
روزلين راسل در ايام حضور در ايران از مراكز مهم كتابخانهيي، آرشيوي و موزهيي كشور همچون كتابخانه مجلس شوراي اسلامي، كاخ موزه گلستان، موزه ملي ايران، كتابخانه و موزه ملي ملك و كتابخانه مركزي دانشگاه تهران ديدن خواهد كرد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات