پاك كردن جلبكها ديگر به سنگهاي غار عليصدر آسيب نميزند
مدير مجتمع غار عليصدر در همدان گفت: براي جلوگيري از رشد جلبك روي ديوارههاي غار كه بر اثر استفاده از لامپ بهوجود آمده بود، اكنون از لامپهاي LED استفاده ميشود كه گرماي كم و روشنايي زيادي دارد.
كاظم سعيدي در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در همدان، بيان كرد: اين لامپها سبب ميشود، جلبكها كمتر رشد كنند و نور آن با سيستم ما همخواني دارد. براي روشنايي داخل غار در گذشته از سيستمهاي مرسوم استفاده ميشد. اكنون دستگاههايي خريده شده است كه جلبكها را بهگونهاي پاك ميكنند كه به شفافيت سنگها صدمه نميزند.
او اظهار كرد: در گذشته، بهشكل سنتي با آب آهك جلبكزدايي ميكردند. از دو سال پيش، اين كار ديگر انجام نميشود. بهتازگي موادي كشف شده است يا ما به آن دست پيدا كردهايم كه سبب از بين بردن جلبك ميشود تا ديگر در آن محيط رشد نكند. امروزه، ابتدا جلبك را كاملا شستوشو ميدهيم، سپس با مواد شوينده ميشوييم تا با مشكل مواجه نشويم.
مدير مجتمع غار عليصدر با بيان اينكه در روستاي عليصدر مهاجر نداريم، ادامه داد: اين ميزان مهاجر تقريبا صفر است، چون وجود غار در اين روستا براي بقاي مردم در محيط مؤثر بوده است. ساختوسازها در روستاي عليصدر بهصورت عمودي رشد دارد و در اين منطقه، ارزش زمين بالاست.
وي گفت: در يك مقطع، مسكن و شهرسازي روي اين منطقه بهدليل بافت سنتي و اينكه روبه تخريب است، دست گذاشته بود و اكنون به سبك جديدي ساختوساز انجام ميشود. ارتفاع خانهها بايد تا حدي باشد كه به فضاي غار مشرف نباشد.
او با بيان اينكه 80 درصد نيروهاي فعال در غار، بومي روستاي عليصدر هستند، افزود: افراد غيرشاغل را در روستا نداريم، چون مردم روستا با اسكان دادن مسافران، درآمدزايي ميكنند.
سعيدي دربارهي دليل استفاده از قايقهاي سنتي، اظهار كرد: دو سال پيش، با چند شركت خارجي رايزني كرديم و آنها مشخصات قايقهاي خود را براي ما فرستادند؛ اما باطريهايي كه در اين قايقها استفاده ميشود، داخل غار جواب نميدهد و سريع تخليه ميشود. عمر باطري خشك شش ساعت و وزن آن هم حدود 25 كيلوگرم است. همچنين اين نوع باطري عمر كوتاهي دارد و شارژ و دشارژ كردن آن آلودگي زيادي ايجاد ميكند.
او بيان كرد: با يك مشاور در چين صحبت كرديم و به اين نتيجه رسيديم كه عمر باطريهاي آنها كم است، اما آن باطريها سبكتر هستند و اگر از سيستم احتراقي استفاده كنيم، آلودگي ايجاد ميكند و ما بايد سيستمها را «وينچ» يعني حالت يدككش كنيم. وقتي قايق ميخواهد پهلو بگيرد، با «وينچ» كار ميكند و قايق را با وينچ در دريا راحتتر ميتوان هدايت كرد؛ اما چون عرض معبرهاي غار كوچك است، سرعت قايقها به غار لطمه ميزند.
سعيدي با بيان اينكه اكنون استفاده از سبك سنتي بهتر است تا به سيستم موجود در غار لطمه زده نشود، گفت: اين وضعيت براي ما عذابآور است و قايقرانان از نظر بدني چند سال ممكن است، بتوانند كار كنند و اذيت ميشوند، چون در زمان پيك مراجعه، ديده شده كه به حدود 15هزار نفر سرويسدهي شده است.
وي دربارهي ادامهي كاوش در غار عليصدر نيز اظهار كرد: كاوشها همچنان ادامه دارد و دو گروه آلماني هر دو سال يكبار و از مشهد نيز گروههايي براي كاوش به غار ميآيند و شناسايي در ادامهي مسير از اين به بعد سختتر است. مسيرهاي متعددي شناسايي شدهاند، اما مسيري كه دسترسي راحتي دارد و به سيستم غار لطمه نميزند، سه كيلومتر است كه يكچهارم كل مسيرهاي شناساييشده است.
او افزود: ما در مجموعهي خود 15 تا 20 كپسول آتشنشاني داريم. همچنين به مركز آتشنشاني روستا مبلغي پرداخت كردهايم كه در وقت نياز، سرويسدهي كنند.
مدير مجتمع غار عليصدر گفت: در كل استان همدان، سه روستا مركز آتشنشاني دارند كه روستاي عليصدر جزو اين سه روستاست. همچنين بهداشت و درمان، مركز درماني در اين روستا ساخته است و پزشك مركز بهصورت شبانهروزي در اين مركز خدمات ارائه ميكند.
او ادامه داد: از ساعت سرويسدهي تا پايان آن، آمبولانس حضور دارد. همچنين به افرادي در داخل غار از هلال احمر آموزشهاي اوليه را دادهاند و دو كپسول اكسيژن در قنديل و اسكلهي الوند وجود دارد تا در صورت نياز، خدماتدهي شود.
سعيدي بيان كرد: شهرك توريستي عليصدر در سفر نخست رييسجمهور بهعنوان منطقهي نمونهي گردشگري معرفي شد؛ اما متأسفانه بودجهي خاصي تخصيص داده نشد تا در مكانهايي كه مرحلهي نخست مطالعاتي آنها انجام شده است، كارشناسان كارهاي زيرساختي را انجام دهند. هيأت مديرهي شركت بهدنبال تخصيص بودجه است. ما آمادهايم، كارهاي اجرايي را شروع كنيم. همچنين يك قسمت از جاده دو بانده ميشود.
سعيدي با بيان اينكه يكي از مشكلات ما اين است كه قايقرانها ثابت نيستند، اضافه كرد: در اين فصل، وقت آموزش نداريم و چون نفرات جديدي سر كار ميآيند، ممكن است اطلاعات كافي نداشته باشند، هرچند ما دفترچههايي را براي مطالعه در اختيار آنها قرار ميدهيم تا اطلاعات لازم را دربارهي غار بدانند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات