مطالبالت خبرنگاران تنها مسائل صنفي و مالي آنها نيست بلكه بايد به حقوق معنوي آنها نيز توجه شود.
محمد سلطانيفر - استاد دانشگاه - در گفتوگو با خبرنگار رسانه خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در آستانهي روز خبرنگار با بيان اين مطلب، درباره مطالبات خبرنگاران و حقوق معنوي آنها اظهار كرد: متاسفانه طي سالهاي گذشته براي روز خبرنگار، صرفا جهت مادي اين موضوع در نظر گرفته شده است.در صورتي كه بايد به نيازهاي معنوي اين قشر پر كار توجه بيشتري شود كما اينكه بيشتر مسائل صنفي و حقوق مادي آنها مطرح شده است.
وي ادامه داد: مهمترين نكته اين است كه خبرنگار در دنياي امروز كسي است كه بايد با استفاده از امكانات و شرايطي كه براي او ايجاد ميشود عمل كند و بايد فضاي آزاد براي نقد و فكر كردن و نگرش جديد رواج يابد.
او تاكيد كرد: اما نگاهي كه در چند سال اخير شده، فارغ از اين موضوع بوده است؛ خبرنگار قبل از اينكه به اين حوزهها نياز داشته باشد، به نقد و نقادي نياز دارد.
سلطانيفر افزود: خبرنگار در دنياي امروز به آزادانديشي و تطبيق خود با شرايط امروز نياز دارد و بايد بداند كجا و چگونه فعاليت ميكند.
وي تصريح كرد: هنگامي كه خبرنگار ميبيند در دنياي امروز روزنامهنگاري شهروندي به گونهاي شكل گرفته كه افراد عادي ميتوانند خبرنگار باشند، اما او از ابتداييترين امكانات يك شهروند هم برخوردار نيست، در اين جاست كه خبرنگار دچار چالش و بحران ميشود.
اين استاد دانشگاه با ارائه پيشنهادي در اين باره گفت: امسال و سالهاي ديگر بايد به جاي توجه خاص به حوزه اقتصادي خبرنگار، جامعه نيز بايد با نگاهي متفاوتتر به حوزه فكري و نيازهاي معنوي و آزادانديشي آنها بپردازد.
او درباره شاخصهاي موثر براي ادامه فعاليت خبرنگاران افزود: نخستين دسترسي آزاد به ارتباطات و دومين موضوع فضاي نقد و نقادي است.
وي سومين موضوع را عدم نگهداري از انتقادهايي دانست كه ميتواند در جامعه رواج يابد و مطرح شود و گفت: مورد بعدي نيز ايجاد فضايي است كه خبرنگار در صورت مشكل بتواند از امكانات حقوقي خود استفاده كند.
مدير گروه ارتباطات رسانهيي مركز تحقيقات استراتژيك مجمع تشخيص مصلحت نظام درباره كنارهگيري برخي خبرنگاران از اين حوزه گفت: يكي از ضايعههاي سنگين و فجايع سالهاي اخير رفتن خبرنگاران منتقد به فضاي روابط عموميهاست.
او با ابراز تاسف از اين موضوع افزود: امروز ما شاهد روابط عموميهايي هستيم كه روزنامهنگاران منتقد گذشته را جذب كردهاند. اما اين موضوع را به منزله بد بودن روابط عموميها نميدانيم و هر دو را در حوزه ارتباطات ميدانيم.
سلطانيفر خط فاصل اين دو را تنها يك كلمه و آن هم نقد و نقادي دانست و در ادامه گفت: اگر نقد و نقادي را از فضاي روزنامهنگار بگيريم، به روابط عموميها تبديل ميشوند.
مدير گروه ارتباطات واحد علوم و تحقيقات دانشگاه آزاد اسلامي تصريح كرد: طي سالهاي گذشته اين مساله در ميان خبرنگاران رواج داشته و ديگر شاهد فعاليت روزنامهنگاري آنها در اين حوزه نيستيم.
او بيان كرد: ما بايد تلاش كنيم تا خبرنگاران و روزنامهنگاران ما به فضاي نقد برگردند و بايد اين موضوع از سوي صاحبان امر آسيبشناسي شود كه چه اتفاقي افتاده است.
سلطانيفر همچنين درباره فعاليت يك خبرنگار در چند رسانه گفت: اين پديده مربوط به سالهاي اخير نيست؛ ما هميشه شاهد اين امر بوديم و اين به تامين نشدن نيازهاي خبرنگاران كه از معضلات جامعه ارتباطي است، برميگردد.
وي در پايان تاكيد كرد: در اين حوزه حرف و قول زياد است؛ همانند آييننامههايي كه در گذشته تدوين شده، اما متاسفانه همچنان رعايت و عمل نشده است در حالي كه بايد بررسي و عمل شود.
انتهاي پيام
نظرات