بهمنماه سال گذشته، مالكان خانهي قاجاري «مينايي» پس از نااميدي از كمك اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران براي تملك و حفاظت از اين خانه كه سرانجام آن به سروسامان گرفتن وارثان اين بنا ميتوانست منجر شود، درخواست خروج اين خانه را از فهرست آثار ملي مطرح كردند تا شايد به اين وسيله به حق خود برسند.
به گزارش خبرنگار سرويس ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، از زمان خريده شدن اين بناي تاريخي در سال 1385 توسط اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران، مالكان آن چندبار درخواست اختصاص اعتبار براي مرمت و تملك خانه را به اين اداره كل دادند؛ ولي به گفتهي يكي از مالكان، تا كنون توجهي از سوي ادارهي ميراث فرهنگي تهران به خانهي مينايي نشده است.
اين بيتوجهي به اندازهاي بود كه معاون ميراث فرهنگي استان تهران ششم مردادماه امسال در گفتوگو با خبرنگار ايسنا بيان كرد: اين اداره كل اعتبار تملك خانهي قاجاري مينايي را ندارد و در اين زمينه، مديريت شهري بايد وارد عمل شود.
اين در حالي است كه مدير بافت تاريخي شهرداري تهران در اين زمينه به خبرنگار ايسنا گفت: شهرداري تهران در حوزهي حفاظت از خانههاي تاريخي كه وظيفهي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري است، فقط يك هدايتكننده است.
بهروز كاشف با اشاره به در نظر گرفته شدن اولويتهاي مربوط به خانههاي تاريخي مانند دورهي تاريخي، مكانرويداد و اتفاقهاي سياسي براي حفاظت، تملك و نگهداري از آنها، اظهار كرد: اكنون اعتباري براي خريد و تملك خانههاي تاريخي نداريم؛ ولي براي حفاظت از اين خانهها ميتوانيم در حد توان شهرداري كمك ميكنيم.
وي برنامهريزي شهرداري تهران دربارهي خانهي مينايي را نيز در حد حفاظت دانست و ادامه داد: حدود 10 روز پيش، كارشناسان شهرداري از خانهي قاجاري مينايي در محلهي منيريهي تهران ديدن و موقعيت و شرايط خانه را از نظر ثبتي بودن بررسي كردند كه نتيجهي خاصي نداشت؛ اما دعا ميكنيم اين خانهي تاريخي از ثبت خارج نشود، وگرنه نگهداري آن از اختيار شهرداري هم خارج ميشود.
او تأكيد كرد: اگر اين بنا از فهرست آثار ملي خارج شود، ديگر اختيارش با شهرداري نيست و ما مجبوريم براساس ضوابط شهرداري به مالك خانه كه ديگر بنايش در فهرست آثار ملي نيست، پروانهي تخريب بدهيم. اين وظيفهاي است كه قانون برعهدهي ما گذاشته، بايد توجه كنيم كه شهرداري بهلحاظ قانوني محدوديتهايي دارد.
وي افزود: تنها كاري كه اكنون براي بناهاي تاريخي ميتوانيم انجام دهيم، اين است كه به بناهايي كه مصوبات شوراي شهر شامل آنها ميشود، در مواقعي مانند تغيير كاربري كمك كنيم.
كاشف در پاسخ به اين پرسش كه با توجه به مشكلاتي كه دربارهي خانههاي تاريخي تهران و خروج آنها از فهرست آثار ملي و سپس تخريبشان پيش آمده است، آيا شهرداري تهران قصد برطرف كردن اين مشكل يا افزودن تبصرهاي به قانون براي جلوگيري از تخريب چنين بناهايي را ندارد؟ گفت: تا كنون در اينباره هيچ پيشبينياي نكردهايم، ولي براي اينكه مشكل بيشتري در اين زمينه ايجاد نشود، مالك را ملزم به رعايت ضوابط ميراث فرهنگي ميكنيم.
وي در پايان تأكيد كرد: شهرداري و مديريت شهري بافت تاريخي تهران بايد براساس ضوابط طرح تفصيلي كار انجام دهند.
در وضعيت كنوني كه سازمان ميراث فرهنگي و مديريت شهري، تملك و حفاظت از بناهاي تاريخي را بر گردن يكديگر مياندازند، چگونه از بناهاي تاريخي ميتوان حفاظت كرد؟
انتهاي پيام
نظرات