• شنبه / ۱۵ تیر ۱۳۹۲ / ۱۱:۲۴
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 92041508825
  • خبرنگار : 71191

دستور توقف پروژه‌ی توسعه امامزاده جعفر یزد داده شد

دستور توقف پروژه‌ی توسعه امامزاده جعفر یزد داده شد

مدیر اسبق اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان یزد از دستور توقف شهردار یزد برای پروژه‌ی توسعه‌ی امامزاده جعفر این شهر تا تکمیل بررسی کارشناسی نهایی چهار هکتار بافت تاریخی یزد در جلسه ای که با حضور مدیریت شهری و متولیان میراث فرهنگی استان در دو روز گذشته برگزار شد، خبر داد.

مدیر اسبق اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان یزد از دستور توقف شهردار یزد برای پروژه‌ی توسعه‌ی امامزاده جعفر این شهر تا تکمیل بررسی کارشناسی نهایی چهار هکتار بافت تاریخی یزد در جلسه ای که با حضور مدیریت شهری و متولیان میراث فرهنگی استان در دو روز گذشته برگزار شد، خبر داد.

سید محمد رضا سیدحسینی - مدیر اسبق اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان یزد - در گفت‌وگوبا خبرنگار سرویس میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، ادامه داد: برخی افراد می‌گویند که بافت تاریخی مرده است. علت این است که امکانات امروزی را فقط در بافت‌های امروزی استفاده می‌کنیم، در حالی که باید امکانات به روز را در بافت‌های قدیم نیز مورد استفاده قرار دهیم.

او جمع آوری زباله‌، ورود و خروج ماشین آتش نشانی و پلیس را از جمله مواردی دانست که باید متناسب با بافت قدیم نیز مورد استفاده قرار گیرند و تاکید کرد: استفاده از این گونه امکانات در بافت‌های قدیم و جدید متفاوت است، این اتفاق در دنیا تفکیک شده است، ولی متاسفانه ایران هنوز چنین امکاناتی را برای بافت‌های تاریخی‌اش ندارد.

وی اضافه کرد: دستگاه‌های خدماتی در بافت های قدیمی و گذشته براساس شرایط دیروز باید تطبیق داده شوند، به همین دلیل است که اکنون در کشورهای دیگر زندگی در این بافت ها بدون هیچ گونه نارضایتی جریان دارد و درآمد حاصل از گردشگری فرهنگی آن کشورها چند برابر درآمد نفت ما است.

سید حسینی ادامه داد: بحث اکنون تک‌دانه‌ها در بافت تاریخی یزد نیستند، صحبت‌هایی که برخی از اساتید دانشگاه مانند دکتر کریمیان داشتند، نیز در این زمینه بود که نمی‌شود به صورت تک‌بنا بافت تاریخی را ارزش‌گذاری کرد، این اتفاق مانند کتابی است که دیگر نتوان آن را خواند، در واقع بحث پیوستگی مطرح است. اگر برخی کلمات را از کل یک کتاب جدا کنیم، آن دیگر قابل خواندن نیست، بحث توسعه‌ی امام‌زاده نیز این گونه است.

وی افزود: آن گونه که متولیان امامزاده می گویند، این بنای مقدس به امکاناتی مانند مهمان‌سرا و درمانگاه نیاز دارد، که باید تامین شود، بهترین راهکار استفاده از خانه‌های تاریخی برای ایجاد مهمان‌سرا و درمانگاه برای امامزاده جعفر است، کاری که در بسیاری از شهرهای دیگر حتا در خود یزد انجام می‌دهیم، بدون اینکه قصد تخریب آنها را داشته باشیم.

او تاکید کرد: انجام این کار به یک نگاه کارشناسانه و دیدن بهتر محیط اطراف امام‌زاده جعفر یزد نیاز دارد. اگر یک نفر فکر کند که میراث فرهنگی مانع توسعه است، ظلم به میراث فرهنگی و هویت کشور کرده است.

سید حسینی همچنین درباره استفتایی که چند سال گذشته عده ای از مقام معظم رهبری درباره تخریب آثار تاریخی و میراث فرهنگی گرفته‌اند، توضیح داد: افرادی این‌گونه از مقامم معظم رهبری استفتا کردند که اگر شخص حقیقی یا حقوقی به تمام یا قسمتی از اثری یا آثار ملی کشور که حیثیت تاریخی آن توسط سازمان میراث فرهنگی تشخیص و مورد تایید قرار گرفته است‌ و در فهرست آثقر ملی نیز ثبت شده باشد، عالمانه لطمه‌ای وارد کند که سبب تزلزل بنیان آن شود، تکلیف چیست؟ ایشان فرمودند که در این‌گونه امور، ملاک مقررات مربوطه است و تخلف از آن جایز نیست.

وی که از شهریور 83 تا اوایل 85 رییس سازمان میراث فرهنگی استان یزد بود، همچنین در پاسخ به این پرسش که چرا نخست یک بافت تاریخی را در فهرست آثار ملی ثبت می‌کنیم، سپس برای حفاظت از آن به بحث تک بناها و حفظ این تک‌ بناها بسنده می‌کنیم؟ گفت: قانون برای بافت و تک بنا هیچ تفاوتی قائل نیست. نمی‌شود یزد را به صورت تک‌بنا دید، ویژگی یزد بافت تاریخی آن است. قوانین ثبت هم برای تک‌بنا و بافت‌های تاریخی یکسان است، چون گستره‌ی بافت در یزد زیاد است، بنابراین اگر دخل و تصرفی قرار است در آن انجام شود، به ضوابط خاص آن در طرح تفصیلی باید توجه کرد. همه ضوابط میراث فرهنگی باید با ضوابط طرح تفصیلی هم‌خوانی داشته باشد تا هر کسی نتواند به راحتی آثار تاریخی را تخریب کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۲-۰۴-۱۵ ۲۳:۱۵

بدون شک ،اهل ادب و ذوق ،سرمه چشم خود کرده اند،سخناني که منطق و شهود را يکجا در خود داشته اند. چه زيبا اين دو تعبير در اين نوشته ،تکيه بر پشت هم داده اند.لاجرم در ذهن و قلب اهل خرد نفوذ خواهد کرد. آري چگونه مي توان دم از روح معنوي تک بنا زد وقتي که ساباط ،کوچه هاي باريک،بناهاي مسکوني کوچک تر در کنار خانه هاي اعياني و ... که هر کدام حرف ها در دل خشت هاي خود دارند را حذف نماييم. تک تک اين عناصر در ارتباط تنگاتنگ با يکديگر هستند.هيچ گونه جاي ترديدي در پويا تر و زنده تر شدن بافتهاي تاريخي وجود ندارد اما نه به اين شکل. با سپاس فراوان از استاد گرانقدر جناب دکتر کريميان