این نوازنده سنتور و کارشناس موسیقی در گفتوگو با ایسنا درباره اطلاعیه جدید دفتر موسیقی وزارت ارشاد میگوید: همه بندهای این اطلاعیه جزو مواردی بود که خواسته قاطبه جماعت موسیقی بود؛ چه آنهایی که شرکت و مؤسسه دارند و چه آنهایی که به عنوان شخص حقیقی دنبال کارشان میروند.
او با اشاره به این بند اطلاعیه که «محدودیت افراد حقیقی در ارائه تقاضای صدور مجوز تکآهنگ برداشته شده است»، بیان میکند: چه خوب است این امکان (اقدام شخص حقیقی برای صدور مجوز) به افراد داده شود، زیرا برخی شرکتها و موسسهها محدودیتهایی دارند یا ایجاد میکنند که کار را سخت میکند.
مهدوی با بیان اینکه این نگاه دفتر موسیقی را به فال نیک میگیریم، اظهار میکند: الان فضای دیجیتال در دنیا در حال پیشرفت است و ما هم از دنیا جدا نیستیم. الان افراد حقیقی میتوانند کارشان را زودتر انجام بدهند و هر تعداد قطعه که میخواهند در فضای مجازی منتشر کنند و بازخورد آن را ببینند. اگر استقبال شد آن را «قاب شده» و به شکل سنتی به بازار وارد کنند.
او ادامه میدهد: قبلا فضای مجازی نبود و امکان ارائه کار به این شکل در آن وجود نداشت؛ افراد هزینه میکردند و کار را به بازار میفرستادند. اثرشان پس فرستاده میشد؛ یعنی به دلیل ضعیف بودن کار یا نداشتن تبلیغات، استقبال عمومی نداشت. هم فرد و هم شرکت از این موضوع ضرر میکردند و سرخوردگی به وجود میآمد.
این کارشناس موسیقی همچنین میگوید: الان میتوانند آمار بازخورد قطعه موسیقایی را در فضای مجازی ثبت کنند و نتیجه آن را ببینند.
مهدوی همچنین درباره این بند که «در سه حوزه موسیقی بیکلام اصیل و دستگاهی ایران، موسیقی بیکلام نواحی و موسیقی بیکلام کلاسیک، آثار کلیه آهنگسازانی که حداقل دو بار موفق به کسب مجوز دفتر موسیقی برای آلبوم و یا اجرای صحنهای شده باشند، از بررسی شورای موسیقی بینیاز خواهد بود. کیفیت گروههای موسیقی اجراکننده آثار بیکلام سه حوزه یادشده، نیز به شرط آنکه مشخصات گروه در دفتر موسیقی ثبت شده، حداقل دوبار مجوز اجرای صحنهای گرفته و ترکیب آن نیز ثابت مانده باشد، نیاز به بررسی در شورای موسیقی نخواهد داشت»، اظهار میکند: اینکه مجوزها تسریع پیدا میکند خیلی خوب است، آقای ترابی (مدیرکل دفتر موسیقی وزارت ارشاد) این موضوع را خیلی خوب متوجه شد که موسیقی مجوز نمیخواهد، کلام مجوز میخواهد، آن هم نه کلام بزرگانی مانند حافظ و سعدی!
او یادآور میشود: گذشتهها میگفتند ۷۲ نفر از چهرههای برجسته موسیقی ایران نیازی به مجوز ندارند، اسامی آن را هم اعلام کردند. اما هیچوقت این اتفاق نیفتاد. مدیران بعدی هم این شعار را میدادند اما عملا آثار این افراد به شورا میرفت و بررسی میشد و گاهی کار چهرههای خیلی سرشناس نیز گیر میکرد.
این نوازنده سنتور معتقد است: من فکر میکنم نگاه دفتر موسیقی این است که چهرههای شاخص و آنها که درجههای هنری دارند و معتبر هستند نیازی نیست معطل و بررسی شوند مگر در موارد امنیتی و حراستی. باید در این زمینه هم بیشتر کوتاه بیایند و به هنرمندان بیشتر اعتماد کنند.
او در ادامه میگوید: شرکتها و موسسههای فرهنگی هنری از دولت، مراقبت میکنند زیرا میخواهند بقا داشته باشند. به نظرم اگر دفتر موسیقی ممیزی را به موسسهها واگذار کند، اتفاق خیلی خوبی است. با این کار به اصل ۴۴ قانون اساسی نزدیک میشویم و وزارت ارشاد به نظارت بر چیزی که بر عهده آن است، میپردازد.
مهدوی اضافه میکند: امیدوارم در آینده نزدیک به بالندگی و بلوغ فکری برسیم که مسوولان و دستگاههای امنیتی و حراستی به هنرمندان بیشتر تکیه و اعتماد کنند و همه این باور را داشته باشند حاکمیت هیچوقت از سوی هنرمندان ضربه نخورده است.
این هنرمند با بیان اینکه هنرمندان همیشه حامی و همراه دولتها بودند، اظهار میکند: چه خوب است درباره ممیزی نیز به آنها اعتماد شود. در عرصه ورزش بعد از یک مسابقه فوتبال تعداد زیادی نیروی امنیتی جمع میشود که اتفاقی رخ ندهد و بازهم شاهد خسارتهای مادی و معنوی هستیم، اما تا به حال در یک کنسرت ندیدهایم موسیقیدانها و مخاطبان حرکت ناشایستهای داشته باشند. با این حال همیشه بیشترین فشارها روی هنرمندان و جامعه موسیقی بوده است. اما من فکر میکنم با این نگاه جدید، این موضوع کم کم در حال رفع شدن است.
او همچنین درباره تصمیم جدید دفتر موسیقی و بند دیگر این اطلاعیه که میگوید «افزایش اعتبار پروانه فعالیت موقت از شش ماه به یک سال و صدور پروانه دائم فعالیت پس از فعالیت قانونی طی مهلت پروانه موقت (به جای پروانههای چهارساله فعلی)» تغییر کرده است، بیان میکند: وقتی شرکتی از چند فیلتر نظارتی و امنیتی رد میشود و مجوز میگیرد دیگر نباید هر ساله تمدید شود. وزارت ارشاد با نگاه نظارتی پنهان، میتواند مجوز دائمی بدهد و در طول مسیر آنها را نظارت و ارزشیابی کند.
مهدوی معتقد است این اقدام مانع پیشرفت استودیوهای صدابرداری موسیقی، شرکتها و موسسهها نمیشود و بیان میکند: این خیلی خوب است زیرا افرادی که درجا میزنند، خودشان، خودشان را کنار میزنند. افرادی که کار میکنند و سرمایه میگذارند افراد بهروزی هستند و اینجاست که ایجاد رقابت واقعی به وجود خواهد آمد و کسانی که نتوانند در این رقابت سالم شرکت کنند، خود به خود حذف میشوند. الان هیچ رقابتی بین شرکتها نداریم.
این کارشناس موسیقی اظهار میکند: ما باید از آقای ترابی بخواهیم جلسهای بگذارند و این را بررسی کنند که هرکس کار خودش را انجام بدهد. اینکه هر خواننده و نوازنده و فروشگاهداری، مجوز شرکت بگیرد و هر شرکتی، فروشگاه تاسیس کند، تداخل صنفی است. الان خلط مبحث شده و کسی که خودش مغازه و شرکت دارد در حال رقابت ناسالم با آثار دیگران است. به نظرم این میتواند بند چهارمی باشد که من از دفتر موسیقی میخواهم پیگیری شود.
انتهای پیام
نظرات