• شنبه / ۲۱ آبان ۱۴۰۱ / ۱۲:۱۸
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1401082114280
  • خبرنگار : 71619

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان زنجان:

پول برای تعیین حریم نداریم

پول برای تعیین حریم نداریم
خانه تاریخی خدیوی در استان زنجان

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی زنجان با بیان این‌که ۲۵۰ اثر تاریخی در این استان به تعیین فوری و اضطراری حریم نیازمند هستند، ‌گفت: در چهار سال اخیر هیچ اعتباری برای تعیین حریم محوطه‌ها و تپه‌های باستانی در استان زنجان اختصاص نیافته است.

به دنبال اظهارات رییس‌جمهور درباره اهمیت و حساسیت تعیین حریم آثار تاریخی با تاکید بر این‌که اختلالی در کسب‌وکار و معاش مردم ایجاد نکند، سید سعید صفوی ـ مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان زنجان ـ درباره وضعیت تعیین حریم و عرصه در این استان به ایسنا گفت: ۷۹۱ اثر از آثار تاریخی و فرهنگی استان زنجان در فهرست ملی به ثبت رسیده است که ۲۹ اثر از آن‌ها دارای حریم ابلاغی و شش اثر دیگر حریم مصوب دارند و در انتظار ابلاغ هستند. همچنین پنج پرونده تعیین حریم را برای امسال آماده کرده‌ایم که باید به شورای ثبت ارسال شوند.

او با بیان‌این‌که حدود ۲۵۰ اثر از آثار زنجان نیازمند تعیین حریم اضطراری هستند، اظهار کرد: در استان زنجان از میان آثار تاریخی، بیشتر تپه‌ها و محوطه‌های تاریخی هستند که به تعیین اضطراری حریم نیاز دارند. بسیاری از بناها و آثار تاریخی که در داخل شهر و روستاها قرار گرفته‌اند، یا تعیین حریم شده‌اند یا در پوشش حمایتی ضوابط بافت و بازار تاریخی زنجان قرار دارند و نیازی به تعیین حریم ندارند. با این حال، برخی از تک بناها در شهرها و روستاهای استان و همچنین برخی مجموعه‌ها در شهر زنجان همچون «میدان انقلاب» به منظور حفظ و حراست بیشتر باید برای تعیین حریم مورد بررسی بیشتری قرار گیرد.

صفوی درباره آثار تاریخی استان زنجان که حریم‌ تعیین‌شده آن‌ها با چالش‌هایی مواجه شده است، توضیح داد: حریم «قلعه تپه ابهر» و «مسجد عباسقلی‌خان» نیازمند بازنگری است، همچنین مجموعه «عمارت ذوالفقاری»، «دارابی» و «خدیوی» نیز به دلیل دخل و تصرفاتی که در سال‌های اخیر در حریم آن‌ها انجام شده است، به بررسی دوباره و بازنگری نیاز دارد. همچنین تعدادی از محوطه‌های تاریخی مانند «داش تپه سانسیز»، «تپه خالصه» و «جیران تپه جزلاندشت طارم» برای تعیین حریم گمانه‌زنی شده‌اند که بنا به دلایلی همچون نقص در نقشه و تصاویر یا به شورای ثبت و حریم ارسال نشده و یا در این شورا رد شده‌اند که سعی داریم پرونده این آثار را نیز تکمیل و دوباره آماده ارسال کنیم.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان زنجان درباره چالش‌های تعیین حریم و عرصه در این استان اظهار کرد: کمبود اعتبار برای تعیین حریم تپه و محوطه‌های باستانی یکی از چالش‌های جدی استان زنجان است. تعیین حریم محوطه‌های باستانی به گمانه‌زنی باستان‌شناسی نیاز دارند و در چهار سال اخیر هیچ اعتباری برای این امر در استان زنجان تخصیص نیافته است. یکی دیگر از چالش‌های میراث‌فرهنگی در این زمینه این است که هیچ برنامه مشخصی برای اعطای امتیاز و جبران ضرر و زیان وارده به مالکان خصوصی که ملکشان در حریم و عرصه آثار تاریخی قرار گرفته، وجود ندارد.

او در پاسخ به این سوال که آیا با مدیریت شهری و مردم در حریم و عرصه آثار تاریخی چالش و مشکلی ندارند، گفت: به هر حال چالش‌ها همیشه وجود دارد و مشکلات در جلسه ثبت و حریم مطرح و با اعضا مذاکره می‌شود. تمام تلاش ما این است که حتی‌الامکان حقوق مالکان خصوصی در چارچوب قانون حفظ شود.  

صفوی همچنین درباره تفویض اختیار تعیین حریم و عرصه به ادارات کل استان‌ها، معتقد است: تفویض اختیار موجب تسهیل و تسریع فرآیند امور تعیین حریم و عرصه می‌شود. همچنین تعیین عرصه و حریم در چنین شرایطی مبنی بر مشاهدات و بررسی‌های عینی است، در حالی‌که تصمیم‌گیری‌های مرکز بر اساس شنیده‌ها و گزارشات ارئه شده است که یک فرآیند طولانی هم دارد. البته ایراداتی هم ممکن است در راستای این تفویض اختیار صورت گیرد و برخی از تصمیم‌گیری‌ها تحت‌تأثیر فشار مالکان خصوصی و برخی مقامات استانی قرار گیرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha