• شنبه / ۱۹ آبان ۱۴۰۳ / ۱۴:۰۲
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 1403081913861
  • خبرنگار : 71573

محصول کنگره‌های ادبی به دست عموم مردم نمی‌رسد

محصول کنگره‌های ادبی به دست عموم مردم نمی‌رسد

فریبا یوسفی - شاعر و پژوهشگر ادبی - می‌گوید: شعرهایی که در موضوع فرهنگ ایثار و شهادت و مقاومت تولید می‌شود، از نظر کمیت کم نیستند اما اثرگذاری آن در جامعه به عنوان مصرف‌کننده عمومی‌ اثر هنری، آنچنان که باید نیست.

به گزارش ایسنا، این شاعر و پژوهشگر ادبی در گفت‌وگو با ستاد خبری نهمین کنگره ملی شعر و داستان ایثار با اشاره به اینکه معمولاً در هنگام برگزاری کنگره‌های ادبی، صرفاً هنرمندانی که اثر تولیدی در آن موضوع دارند با کنگره در ارتباط هستند، گفت: این اتفاق باعث شده است که محصول نهایی کنگره‌ها به دست عموم مردم نرسد و صرفاً برگزیدگان کنگره اعتباری کسب کنند و کارگزاران و عوامل اجرایی  یا خانواده‌های ایثارگران در جریان قرار بگیرند اما عموم جامعه از برگزاری این کنگره‌ها حتی بی‌خبر باشند.

این شاعر و پژوهشگر، اثرگذاری برگزاری رویدادهای ادبی را منوط به رویکرد عمومی‌تر برگزارکنندگان در برگزاری و محصولات این کنگره‌ها دانست و گفت: مثلاً تبدیل شدن اشعار به سرود که مقبولیت عام بیشتری دارد، می‌تواند در انتقال این فرهنگ مؤثرتر باشد و یا توجه بیشتر به امور خلافه می‌تواند پیشبرنده باشد. معمولاً برگزاری کنگره‌ها شکل‌های تکراری‌مانند هم دارد ولی با رویکردهای تازه‌تر برای نسل جوان که امکانات بیشتری برای تولید محتوا دارند، می‌توان کاری کرد که تأثیر این کنگره‌ها بیشتر شود و محصولات آن به متن جامعه راه یابد. البته برگزاری این کنگره‌ها از برگزار نشدنشان خیلی بهتر است و همین که توجه داده می‌شود و فضای تولید اثر ایجاد می‌شود، خوب است اما اگر برگزاری آنها با خلاقیت همراه باشد، این خلاقیت به آثار هم تسری می‌یابد.

وی با اشاره به شعرهایی که در ماه‌های اخیر موضوع شرایط منطقه و جبهه مقاومت تولید شده است، گفت: شاعرانی که در این موضوع اثر ادبی خلق می‌کنند ذهنشان معطوف به وضعیت منطقه است اما  باید در این نکته بیشتر تأمل کرد که رسالت و ارزش کار هنری بیش از هرچیز به میزان بهره‌مندی آن از مؤلفه‌های هنری بستگی دارد.

یوسفی گفت: باید توجه کرد آثاری که در اینچنین شرایطی تولید می‌شوند تا چه میزان از اعتبار هنری برخوردارند و چه میزان حاصل شرایط خاصی است که شاعر را به واکنش سریع وادار کرده است چرا که در چنین شرایطی شاعر به دنبال آن است که اثرش به سرعت انتشار یابد.

او تأثیرگذاری شعرهای سروده شده برای جریان مقاومت در اجتماع و مخاطبان را به میزان برخورداری از مؤلفه‌های هنری منوط دانست و گفت: هرچه این میزان بیشتر شود، اثرگذاری این آثار در زمان خود بیشتر است و برای آینده نیز به یادگار می‌ماند و هرچه این برخورداری کمتر باشد، رتبه هنری آن کمتر و اثرگذاری آن در نسل امروز و آینده کمتر خوهد بود. وی تصریح کرد: معمولاً آثاری که در این حوزه تولید می‌شود، به دلیل تغذیه مشترک از منابع محدود و تأثیرگرفتن از یکدیگر خیلی شبیه به هم هستند و تاحد زیادی از وجه هنری فاصله دارند.

یوسفی افزود: گاهی هم به دلیل اینکه برخی از این شعرها سفارش جامعه است و نه منِ شخصی افراد، به یک کار موظفی برای شاعران شبیه شده و در نتیجه از شکل هنری فاصله گرفته و تاثیرگذاری‌اش کمتر شده است.

او با اشاره به اشعار شاعران زن که در حوزه شعر مقاومت فعالانه وارد شده‌اند، گفت: برخورداری و مطالعه منابع محدود، باعث شده شعر این بانوان شاعر هم یکدست و یکنواخت باشد و حرف‌ها و زاویه‌های دید محدودی داشته باشد و از جنبه‌های مختلف به موضوعات نگریسته نشود. ضمن اینکه سرعت تولید اثر برکیفیت خلق آثار ادبی تأثیر نامطلوبی دارد. آسیب‌هایی که در مجموع بر شعر مقاومت وارد است، بر شعر خانم‌ها هم وارد است و معمولاً آثار خلاق کمتر دیده می‌شود.  

 مراسم اختتامیه نهمین کنگره ملی شعر و داستان ایثار دی‌ماه سال جاری در شیراز برگزار می‌شود و شاعران و داستان‌نویسان سراسر کشور می‌توانند با ارسال آثار خود تا ۱۵ آذر در این رویداد ادبی مشارکت کنند. علاقه‌مندان به شرکت‌ در کنگره برای مشاهده و مطالعۀ متن فراخوان می‌توانند به سایت‌های www.isaar.ir یا www.navideshahed.com مراجعه کنند.

 انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha