• چهارشنبه / ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۰۸:۱۸
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 1404021006740
  • خبرنگار : 51033

شکار آماده؛ شکارچی در غفلت / سپاهان و قصه دست‌های خالی در بزنگاه‌های حساس

شکار آماده؛ شکارچی در غفلت / سپاهان و قصه دست‌های خالی در بزنگاه‌های حساس

ایسنا/اصفهان در روزگاری که موفقیت را میلی‌مترها تعیین می‌کنند، سپاهان باز هم در لحظه‌های آخر از قافله قهرمانی جا ماند. داستانی تکراری که این فصل در لیگ‌برتر و جام حذفی، با تلخی بیشتری خودش را نشان داد؛ تیمی که همه‌چیز را ساخت، اما در مهم‌ترین نقطه مسیر، دستش خالی ماند و آبادی را به‌دست خود ویران کرد.

سپاهان با هزینه‌های بالا، بازیکنان باکیفیت، کادرفنی خارجی و ساختار مدیریتی منظم وارد فصل شده بود. هفته‌ها در جمع مدعیان حضور داشت، در رقابت با تراکتور نفس به نفس پیش رفت و حتی لحظاتی صدر جدول را لمس کرد، اما درست وقتی که باید ضربه آخر را می‌زد، لغزید. در لیگ‌برتر، فرصت تثبیت جایگاه از دست رفت و در جام‌حذفی نیز باخت و حذف مقابل ملوان ضربه نهایی را بر پیکر سپاهان زد.

این ناکامی‌ها برای هواداران سپاهان تازه نیست. در سال‌های اخیر بارها در بزنگاه‌های حساس، در فینال یا کورس قهرمانی کم آورده و گویی همیشه یک حلقه مفقوده در کار سپاهان بوده است؛ حلقه‌ای به نام «تمام‌کنندگی در لحظه‌های مرگ و زندگی».

مسئله سپاهان فقط فنی نیست؛ این تیم در بزنگاه‌های روانی نیز ضربه خورده است. بازی‌هایی که باید با اقتدار تمام می‌شدند، با استرس و ناتوانی در کنترل هیجانات از دست رفتند. سپاهان بارها نشان داده که «ساختن» را بلد است، اما «کامل کردن» را نه. فرایندی که نیاز به صلابت روحی، تجربه مدیریت بحران و رهبری در زمین دارد.

فصل جاری می‌توانست با کسب سه جام در بهترین حالت ممکن فصل طلایی سپاهان باشد، اما باز هم باوجود کسب قهرمانی در جام‌حذفی سال قبل و به‌دنبال آن سوپرجام در فصل جاری، پایانش خاکستری شد. این تیم باید بپذیرد که برای قهرمان شدن تنها نباید بهتر بازی کرد؛ بلکه باید قوی‌تر جنگید، در لحظه‌های حساس آرام‌تر بود و یاد گرفت که چگونه فشار را مدیریت کند.

هواداران سپاهان حالا سال‌ها است با حسرت دست‌نیافتن به قله، با طعم تلخ «نزدیک به قهرمانی» کنار آمده‌اند، اما یک واقعیت تلخ‌تر اینجاست؛ اگر تغییری در DNA این تیم ایجاد نشود، این داستان می‌تواند هر فصل حداقل در لیگ‌برتر تکرار شود. سپاهان باید راه قهرمان شدن واقعی را پیدا کند؛ راهی که فقط از دل مهارت و تاکتیک نمی‌گذرد، بلکه از دل «روحیه قهرمانی و تعصب» عبور می‌کند.

محسن بیاتی‌نیا، کارشناس فوتبال درخصوص لغزش تیم فوتبال سپاهان در سال‌های گذشته در آخرین پله‌های رسیدن به قهرمانی در لیگ‌برتر اظهار می‌کند: باشگاه سپاهان برخلاف هزینه‌هایی که طی سال‌های اخیر انجام می‌دهد، اما نمی‌تواند در لحظه‌های حساس نتایج دلخواه کسب کند. در جامعه مدیریتی دو نوع مدیر وجود دارد؛ مدیرعاملی که با پول می‌تواند مدیریت کند و مدیرعاملی که مدیریت بحران‌ها را بلد است‌. در مورد اول هرچقدر تغییرات صورت گیرد، نتایج تغییر نمی‌کند. مدیریت کردن با تغییرات فراوان در بدنه باشگاه، انتخاب و کیفیت سرمربی و بازیکنان به سرانجامی نمی‌رسد.

وی با اشاره به اینکه باید با مدیریت درست، بهترین تصمیمات را برای موفقیت گرفت، می‌افزاید: در مسائل فوتبالی بیش‌از حد به برخی افراد پر و بال داده شده که توانایی‌های چندانی هم ندارند و فوتبال ما به همین علت روز به روز درحال پسرفت است. مسئله که فقط پول و خرید کردن بهترین بازیکنان نیست. اگر این‌طور بود، از تیم‌های ایرانی ثروتمندتر در دنیا وجود دارد که همه بازیکنان بزرگ را دور هم جمع کند، اما چرا چنین کاری نمی‌کنند؟ به این علت که بازیکنانی در کنار هم باعث موفقیت می‌شوند که مکمل یکدیگر باشند و فقط پول در فوتبال راهگشا نیست.

این کارشناس فوتبال در رابطه با عوامل مؤثر در کسب قهرمانی‌ها بیان می‌کند: اولین مسئله مهم در فوتبال ازخودگذشتگی است. در تیمی که همه بخواهند برای خودشان بازی کنند، هیچ‌گاه قهرمانی به‌دست نمی‌آید. مسائل روانی، حاشیه‌ای، شخصی و درون‌باشگاهی نیز دست به دست هم می‌دهند که موفقیت یا ناکامی یک تیم را رقم بزند.

بیاتی‌نیا در واکنش به اینکه سپاهان همواره مدعی قهرمانی بوده، اما در بزنگاه‌های حساس دستش از رسیدن به جام کوتاه مانده است، می‌گوید: همه تیم‌ها می‌توانند در کورس قهرمانی باشند. تیم‌های اول تا پنجم همه جزء که مدعیان محسوب می‌شوند، اما مسئله مهم کسب نتیجه در لحظه آخر و قهرمانی است که رقم زدن این افتخار هم کار هرکسی نیست و مدیریت زیادی نیاز دارد. شاید به سادگی بگویند یک تیم یا یک سرمربی چند مرتبه قهرمان شده، اما پشت آن موفقیت‌های متوالی سختی‌ها و رنج‌های زیادی وجود داشته است.

وی با توضیح درباره فاکتورهای لازم برای پایان دادن به ناکامی‌های طلایی‌پوشان اصفهانی خاطرنشان می‌کند: سپاهان روی اصول اشتباهات ۱۰ سال اخیر خود پافشاری می‌کند و همین به ناکامی‌شان منجر شده است. انتخاب سرمربی و بازیکنانی که در یک‌فصل جرقه‌ای بیش نیستند که به ذهنیت جمع کردن نام‌های بزرگ توسط سپاهان برمی‌گردد.

بازیکن اسبق تیم‌ملی بیان می‌کند: اینکه فقط به‌دنبال درجا زدن و قرار گرفتن در نقطه‌امن یا بهانه‌های مختلف باشیم اشتباه است. سپاهان در چندسال اخیر فرصت‌های زیادی برای قهرمانی داشته و می‌توانسته برای قهرمان شدن تعیین‌کننده باشد، اما در لحظه آخر ناکام مانده است.

بیاتی‌نیا شخصیت قهرمانی را برگ‌برنده کسب جام‌ها می‌داند و اظهار می‌کند: شخصیت قهرمانی هم برای هر تیمی مهم است. سپاهان برای رسیدن به مقام قهرمانی در لیگ‌برتر باید تفکر ۱۰ سال گذشته‌اش را کنار بگذارد که مهم‌ترین آن جذب بازیکنان گران‌قیمت و ستاره و تغییرات متداوم در بدنه تیم است.

وی با تأکید بر حفظ شالکه و انسجام تیمی برای موفقیت می‌گوید: یک تیم باید چند سال متوالی به‌جای جذب سرمربی و بازیکنان جدید، با یک سرمربی شاکله‌اش را حفظ کند و با رفع نواقص، در مسیر قهرمانی قدم بردارد. سپاهان هرسال تغییرات زیادی به‌وجود می‌آورد که خیلی از آن‌ها اشتباه است.

پیشکسوت فوتبال کشورمان با انتقاد بر عملکرد ضعیف بازیکنان که قراردادهای سنگین هم می‌بندند، ادامه می‌دهد: بازیکن یک‌میلیون دلاری نباید به‌راحتی پنالتی خراب کند، بلکه باید بازی را تغییر دهد. اگر قرار است یک‌ بازیکن بیشترین دستمزد را بگیرد، باید درون زمین هم متفاوت‌تر از سایر بازیکنان باشد. قرار نیست پول زیاد بگیرند، اما همان کاری را بکند که بازیکنی با قرارداد ۲۰۰ میلیونی هم می‌تواند همین کار انجام می‌دهد.

بیاتی‌نیا در پایان خاطرنشان می‌کند: کیفیت بازیکنان را تنها نمی‌توان به مسائل مدیریتی و اتفاقاتی که در فوتبال‌مان رخ می‌دهد، ربط داد و نباید فراموش کرد که بازیکن نتیجه را درون زمین تعیین می‌کند. در فوتبال نمی‌توان دروغ گفت و عیار هرکس مشخص می‌شود. شاید بتوان با یک‌اتفاق خاص در یک‌فصل ستاره شد، اما تداوم کیفیت بالا در بازیکنان فعلی دیده نمی‌شود.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha