به گزارش ایسنا، وقتی جایی سکوت باشد و بخواهیم سکوت را بشکنیم میگوییم اینجا مگر کتابخانه است؟! حالا در هیاهوی بخش کودک و نوجوان نمایشگاه کتاب تهران، خود کتابخانه عاملی برای شلوغکاری و ایجاد سروصدا شده است؛ از خوشحالی برای اینکه نقاشیتان در صفحه نمایش به حرکت درمیآید تا به وجد آمدن از اینکه بال مگس را زیر میکروسکوپ میببینید. خردسالانی که فارغ از هرچیزی بازی میکنند و کودکانی که به تماشای نمایش یا نحوه کار دستگاه چاپگر سهبعدی مینشینند.
در واقع نهاد کتابخانههای عمومی با این ایده که رسالتشان فقط کتاب نیست، ایدههایی را برای آشنایی کودکان با امکانات بخش کودک و نوجوان کتابخانهها تدارک دیده است. غرفهای ۲۰۰ متری که البته جانمایی خوبی ندارد پس اگر سر به هوا باشید و برای گذر از راهروها عجله کنید، صرفا خواهید دید نهاد در بخش کودک و نوجوان غرفهای دارد و از کنارش رد میشوید؛ اتفاقی که برای بار نخست افتاد و بعد به پیشنهاد مسئولان دوباره به این غرفه سری زدم که گویا در راستای ترویج کتابخانههای عمومی برای کودکان و نوجوانان ایجاد شده است و امکانات کتابخانهها را به نمایش میگذارد و اینگونه نیست که صرفا کتابهایی را در قفسه چیده باشند و از بچهها دعوت کنند عضو کتابخانه شوند. در واقع پیشنهاد عضویت در کتابخانه در مرحله نهایی است؛ درست جایی که کلیشه ذهنی درباره کتابخانه شکسته میشود.
نهاد، کتابداران خود را از استانهای مختلف فراخوانده تا در فضای متفاوتتری از کتابخانه بگویند. وارد غرفه که میشوید امکانات متفاوتی میبینید و کودکانی که هر کدام به نحوی مشغول هستند؛ یکی دارد با دستگاهها بازی میکند و دیگری آزمایش کتاب درسی خود را انجام میدهد تا فقط یادگیریاش به صورت تئوری نباشد و کتابداری راهنمای کودکان درباره نحوه کار با این آزمایشگاه دیجیتال است. دستگاه چاپگر سهبعدی امکان دیگری است که در این غرفه گذاشته شده است و کتابدار جوانی درباره نحوه کارش توضیح میدهد و بچهها با هیجان خاص خود به تماشای آن مینشینند. دستگاه چاپ طرح روی لیوان هم تعبیه شده و کودکان را با نحوه چاپ طرح آشنا میکند. در کنار آن آزمایشگاه کوچکی دارند که کودکان برای تماشای آنچه زیر میکروسکوپ است حلقه زدهاند. ساختکده هم بخش دیگر این غرفه است که ابزارهای مختلفی در آن تعبیه شده و بچهها با ابزارها و نحوه کار آنها آشنا میشوند؛ از انبردست و اره گرفته تا سیمچین و دمباریک. در کتاب درسی با منشور و شکست نور و... به صورت تئوری آشنا شدهایم اما نهاد کتابخانهها با شرکت دانشبنیانی قرارداد بسته تا دستگاهی برای شناخت عملی این نظریهها درست کنند؛ دستگاهی که به خواست کتابخانه در ابعاد کوچکتری نیز درست شده تا بتوانند به مدرسهها هم امانت دهند. درواقع این امکانات اتاق علم و ساختکده کتابخانههای عمومی است که میخواهد فضای متفاوتی برای یادگیری ایجاد کند و مدرسهها میتوانند با این کتابخانهها ارتباط بگیرند و برخی از کلاسهای درسی را به کتابخانه منتقل کنند.
در کنار این امکانات، فضایی صرفا برای بازی گروه خردسالان در نظر گرفته شده است و در صفحه نمایش پویانمایی «خانم و آقای کتابدار» برای کودکان به نمایش درمیآید. جایی برای اجرای نمایش و جایی برای نقد و بررسی کتاب برای نوجوانان و اتاق مادر و کودک نیز در نظر گرفته شده است. البته که کتابخانه هم فراموش نشده است. چند قفسه کتاب هم گذاشته شده که کودکان میتوانند کتاب به امانت بگیرند. عضویت مادامالعمر رایگان در کتابخانه در مرحله نهایی به شما پیشنهاد میشود.
زمانی که از تعداد کسانی که در این چند روز نمایشگاه عضو شدهاند میپرسم میگویند آمار مشخص نیست زیرا برای عضویت کد ملی بچهها باید باشد اما بسیاری با اردوی مدرسه و مربی آمدند یا نوجوانانی که در فضای دوستانه آمده و کد ملی خود را حفظ نیستند بنابراین احتمالا در فرصت دیگری عضو شوند اما با کتابخانه و امکانات آن آشنا شده و خوششان آمده است. کودکانی که با خانواده آمدهاند توانستهاند عضو کتابخانه بشوند.
انتهای پیام
نظرات