به گزارش ایسنا، شنبه، بیستوهفتم اردیبهشت، آخرین روز از نمایشگاه کتاب تهران بود که از ۱۷ اردیبهشت در مصلای تهران آغاز به کار کرده بود. روز شنبه با توجه به آغاز هفته کاری و پایان نمایشگاه، انتظار میرفت نمایشگاه روز آرامی را داشته باشد اما برخلاف این روال، مخاطبان بسیاری به نمایشگاه کتاب آمدند و میشود گفت نمایشگاه روز پایانی شلوغی را پشتسر گذاشت.
از بعدازظهر، ناشران به تکاپوی جمعآوری و بستهبندی کتابهایشان افتادند و از هر طرف شبستان صدای باز شدن چسب و در کارتن گذاشتن کتابها میآمد، اما ناشران زیادی در عین حال پاسخگوی مخاطبان خود نیز بودند، برخی هم وقت خود را صرفا برای بستهبندی کردن کتابهایشان گذاشته و درِ غرفههایشان را بسته بودند. اما برخی تا آخرین لحظه مشغول فروش کتابهایشان بودند و در این میان بودند کسانی که به اصطلاح آتش به مالشان زده و کتابها را با تخفیفهای نامتعارف در قالب حراجی و فروش ویژه میفروختند.
برخی ناشران و غرفهداران خسته از دوندگی یازده روزه برای تمام شدن ساعت پایانی نمایشگاه لحظهشماری میکردند. البته هر کدام در گوشهای عکسی به یادگار میگرفتند تا آخرین قاب از حضورشان در نمایشگاه را ثبت کنند.
در بخش بینالملل برخی بار خود را بسته بودند و غرقههایشان تعطیل بود و برخی نیز تا ظهر وسایل خود را جمع کردند.
ناشران بزرگی چون نی، مرکز، معین و... از غایبان نمایشگاه امسال بودند که جایشان برای بسیاری از مخاطبان جدی نمایشگاه و کتاب خالی بود اما در عوض ناشران کپیکار زیاد آمده بودند و شما میتوانستید از یک کتابی که خوب گرفته چندین و چند ترجمه پیدا کنید؛ ترجمههایی با نام مترجمان ناآشنا.
در آخرین روز نمایشگاه برخی از ناشران کتابهای خود را با ۳۰ درصد و ۴۰ درصد تخفیف و بعضاً نصف قیمت به فروش گذاشته بودند تا هم بار کمتری به خانه ببرند و هم از آخرین فرصت برای نقدینگی استفاده کنند.
در آخرین روز نمایشگاه، سخنگوی نمایشگاه کتاب میزان فروش کتاب در دو بخش مجازی و حضوری را ۶۵۶ میلیارد و ۷۲۲ میلیون تومان اعلام کرد: در بخش مجازی تا ساعت ۱۳ امروز (شنبه، ۲۷ اردیبهشت) ۳۶۴ میلیارد و ۹۵۹ میلیون تومان فروش داشتهایم. همچنین در بخش حضوری تا ساعت ۲۴ روز گذشته (جمعه، ۲۶ اردیبهشت) ۲۹۱ میلیارد فروش داشتهایم.
به گفته ابراهیم حیدری، روزهای پنجشنبه و جمعه (۲۵ و ۲۶ اردیبهشت) ۳۵۰ هزار جلد کتاب در بخش مجازی فروخته شده و در مجموع ۱ میلیون و ۴۲۲ هزار و ۱۶۳ نسخه به فروش رسیده که نسبت به سال گذشته، رشد ۳۸/۲ دهم درصدی داشته است.
چند نشست خبری در نمایشگاه کتاب تهران برگزار شد، اما آماری از تخلفات این دوره از نمایشگاه اعلام نشد.
در نهایت، نمایشگاه کتاب با همه خوبیها و کاستیها و فرصتهایی که در جامعه به وجود آورد به کار خود پایان داد. برگزاری چنین رویدادهایی باعث پویایی کتاب و فرهنگ میشود اما یک بحث همیشگی وجود دارد که میگوید نمایشگاه کتاب به جراحی نیاز دارد و چند پرسش همچنان باقی است! تا کی قرار است نمایشگاه کتاب خانه به دوش باشد؟ محل دائمی هزینههای اجرایی نمایشگاه را کاهش میدهد و ناشران در لابهلای راهروهای هزارتو پنهان نمیمانند. آیا امکان برگزاری نمایشگاه تخصصی کتاب به صورت جمعوجور وجود ندارد؟ بازه زمانی برگزاری نمایشگاه نمیتواند کمتر باشد؟ یا ناشران کیفیتر پا به نمایشگاه بگذارند؟
گرانی کاغذ، ناشران پختهخوار و کتابساز، سیستم توزیع، رعایت نکردن کپیرایت، جهانی نشدن ادبیاتمان و مواردی از این دست، از موضوعاتی است که در حوزه کتاب به کرات مطرح شده و میشود. این موضوعات در نمایشگاه کتاب اثر مستقیم و غیرمستقیم دارند که گاه با بیاعتنایی و کمتوجهی با آنها برخورد میشود.
انتهای پیام
نظرات