به گزارش ایسنا، پژوهشگران موزه «فیتزویلیام» واقع در کمبریج بریتانیا هنگام آمادهسازی یک نمایشگاه بزرگ با عنوان «ساختهشده در مصر باستان» که قرار است در پاییز امسال افتتاح شود، کشف هیجانانگیزی انجام دادند و یک اثر دست ۴۰۰۰ ساله را روی یک شیء خاکسپاری مصری کشف کردند.
این اثر دست کمیاب روی یک شیء باستانی کشف شد که با عنوان «خانه روح» شناخته میشود. این شیء نوعی مدل سفالی به شکل یک ساختمان است که جلوی آن باز بوده و معمولا خوراکیها در آن قرار میگرفتند. «خانههای روح» معمولا بالای محل دفن قرار میگرفت و بهعنوان مکانی برای سکونت روح فرد متوفی در نظر گرفته میشد و ممکن است مکانی برای پیشکشهای عزاداران بوده باشد.
کارشناسان فیتزویلیام این «خانه روح» خاص را که مربوط به سالهای ۲۰۵۵ تا ۱۶۵۰ پیش از میلاد است، به طور مفصل بررسی کردند و نتیجه این بررسیها به روشنتر شدن چگونگی ساخت آن در ۴۰۰۰ سال پیش کمک کرد.
به گفته کارشناسان موزه نخستین گام سفالگری که این «خانه روح» را ساخت، ایجاد یک چارچوب از چوبهای باریک بود که سپس با گِل پوشانده شد تا بنایی دو طبقه با ستونهای نگهدارنده ایجاد کند. سپس پلهها با فشار دادن گِل خیس شکل داده شدند. در فرآیند پختن گِل در کوره، چارچوب چوبی سوخته و فضاهای خالی به جا مانده است.
اثر دستِ کشفشده احتمالا زمانی ثبت شد که کسی، شاید خود سفالگر، «خانه» را پیش از آنکه در کوره پخته شود، از کارگاه برای خشک شدن جابهجا کرده باشد.
«هلن استرادویک» (Helen Strudwick)، متصدی موزه و مصرشناس ارشد موزه فیتزویلیام در بیانیهای گفت: «ما گاهی رد انگشتان را در لاک خیس یا روی تزئینات یک تابوت دیدهایم اما یافتن یک اثر دست کامل در زیر این خانه روح، اتفاقی کمیاب و هیجانانگیز است. این اثر توسط سازندهای گذاشته شده که پیش از خشک شدن، گِل آن را لمس کرده است. من هرگز یک اثر دست کامل را روی یک شیء مصری ندیدهام. میتوانی بهراحتی تصور کنی فردی که این را ساخته، آن را برای خشک شدن از کارگاه بیرون برده است.»
به گفته کارشناسان موزه، سفالها در مصر باستان اغلب بهعنوان اشیاء کاربردی استفاده میشدند اما گاهی جنبه تزئینی نیز داشتند. طبق اعلامیه موزه، سفالهایی که حاوی خوراک و نوشیدنی بودند، از جمله عناصر رایج در مراسم خاکسپاری محسوب میشدند. حجم عظیم سفالهای باقیمانده از آن دوره، این موضوع را تأیید میکند.
با این حال، بر خلاف بسیاری از صنایع دستی مصر باستان، جزئیات اندکی درباره زندگی سفالگران باقی مانده است که همین کشف یک اثر دست کامل را بسیار ارزشمندتر میکند.
«استرادویک» گفت: «چیزهایی مانند این، شما را مستقیما به لحظهای که شیء ساخته شده میبرند و به شخصی که آن را ساخته نزدیک میکند، که همین موضوع محور نمایشگاه ما است.»
«خانه روح» در نمایشگاه «ساختهشده در مصر باستان» به نمایش درخواهد آمد، در کنار دیگر اشیاء از جمله جواهرات، مجسمهها و سفالهایی که بر جنبههای زندگی و کار صنعتگران باستانی نور میافکنند.
نمایشگاه «ساختهشده در مصر باستان» از ۳ اکتبر ۲۰۲۵ تا ۱۲ آوریل ۲۰۲۶ در موزه فیتزویلیام، واقع در بریتانیا در معرض دید عموم خواهد بود.
انتهای پیام
نظرات