*جلوهاي بينظير از طبيعت* كهن باغشهر ايران را در نياسر ببينيد
نياسر جزو معدود شهرهاي ايران زمين است كه عليرغم كوچكي تنوع بيمانندي را در خود جاي داده و همين كافي است كه حضورش در كنار كوير مركز ايران بسيار غنيمت باشد. درختزارها و بيشهها و باغاتش سبب شده تا شهر سبز بنامندش و به راستي كه چنين نيز هست.
به گزارش ايسنا امروزه كمتر مسافر و گردشگري است كه پا به ديار كاشان بگذارد، اما نياسر را نبيند. چرا كه اين شهر سبز با تمامي جاذبههاي خود به ويژه گلابگيران هر گردشگري را با افسون دوباره به اين ديار بازميگرداند.
نياسر كجاست؟
كهنشهر توريستى نياسر در 25 كيلومترى شمال غربى شهرستان كاشان در حاشيه كوير مركزى ايران واقع شده است .
وجود منابع آب و خاك كافى ، شرايط اقليمى مطلوب ، راههاى ارتباطى مناسب ، وجود آثار ارزشمند تاريخى و جاذبههاى زيباى طبيعى از مهمترين شاخصههاى شكلگيرى ، رونق و استمرار بى وقفه زندگى در اين خطه شده است .
با فرارسيدن فصل بهار و عطر گلهاى محمدى طراوتى تازه همچون شبنم بهارى در كنار چشمه اسكندريه و آبشار زيبا به شهر بخشيده .
وجود آثار ارزشمند تاريخى همچون آتشكده ساسانى ، غار تاريخى رئيس ، آسياب آبى ، حمام صفويه ، برج قاجاريه ، خانه بروجرديها، مقبرههاى قديمى و جاذبههاى زيباى طبيعى مانند چشمه اسكندريه ، آبشار زيبا ، گلستانهاى گل محمدى ، درختان تنومند چنار و سروها و سپيدارهاى سر بفلك كشيده در دل باغهاى سر سبز و زيباى نياسر موجب شده است تا اين شهر در فصول مختلف بويژه فصل گلابگيرى (بهار) و تابستان پذيراى هزاران گردشگر داخلى و خارجى باشد.
جاذبههاي شهر سبز
آبشار سرسبز
آبشار سرسبز نياسر داراي ارتفاعي بيش از 100 متر است. آب چشمه اسکندريه پس از گذر و چرخش از دورن باغ تالار، از آبشار سرازير ميشود که باعث بوجود آمدن يکي از زيباترين مناظر منطقه گرديده است.
به منظور بهرهمند شدن گردشگران از زيباييهاي وصفناپذير مناظر ديدني آبشار و اطراف آن، توسط شهرداري نياسر، از پاي آبشار تا بالاي آن و در ادامه تا باغ تالار، پله ساخته شده است که شمارش پله ها تقريباً 300 عدد ميرسد.
چشمه اسكندريه
يکي از آثار جالب و ديدني نياسر، چشمه نياسر و يا چشمه اسکندريه است.آب اين چشمه از پاي آتشکده جاري ميشود.
آب پاک و زلال از ميان شکاف سنگهاي درون گودالي ميجوشد. اين چشمه يقيناً عامل اصلي ايجاد و تداوم تاريخ چند هزار ساله نياسر بوده است و اکنون نيز منشأ زيباييهاي فراوان و منبع اصلي آب شهر و مزارع کشاورزي محل است.
آب اين چشمه همسان با آب چشمه سليمانيه فين است.
به نقل از کتاب تاريخ کاشان، اسکندر بن فيلقوس که علم کشف الاسرار داشته و از ياران دانيال نبي بوده محل اين چشمه را کشف نمود و به حجاران دستور داد تا آنجا را حفر کنند.آنها هم در يک شبانه روز اين چشمه را احداث و احيا نمودند.
آب اين چشمه بسيار زلال و مصفا بوده و پس از خروج از دل کوه و در مسيري نسبتاً طولاني بعد از عبور از باغ تالار و باغات بصورت آبشار بسيار زيبايي به پايين و به سمت شهر در حرکت است.اين چشمه در تمام طول سال پر آب است و آب آن در تابستان خنک و در زمستان گرم و ولرم است.
آتشكده
بناي آتشكده گنبددار كه به نام آتشكده اردشير موسوم است از زيباترين چهار طاقيهاي دوره ساساني است. كه بر فراز نياسر واقع شده و همچنان، پس از عبور دههها و سدهها، اگرچه به خاموشي، اما بردبار و پابرجا مانده است. براساس نظر آندره گدار، معمار و باستانشناس فرانسوي چهار طاقي آتشكده نياسر به وسيله اردشير بابكان ساخته شده و اولين معبد و آتشكدهاي كه به وسيله ساسانيان در اوج رواج دين و آيين زرتشتي در ايران بنيان گرفته، آتشكده نياسر است. اين آتشكده با شماره 316 در فهرست آثار ملي ايران ثبت گشته است.
غار نياسر
سابقه احداث اين غار را كه داراي تالارها و چاههي دستساز ميباشد به دوران هخامنشيان نسبت ميدهند. ساكنين معتقدند كه اين غار در دوران گذشته جهت محافظت از محصولان و گريز از دست اشراشر بنا شده است و آن را غار ريس مينامند. در سرتاسر بدنههاي داخلي اين غار آثار شيء نوك تيز كه بوسيله آن غار حفر شده است ديده ميشود. طول غار در حدود 780 متر است كه شامل چهار دهانه ورودي و دو قسمت مجزا است كه بخش مركزي آن شامل مجموعهاي است از هفت اتاق كه در سطوح گوناگون استادانه حجاري شده است و از طريق چاهها و دالانها به طبقات زيرين مرتبط ميشود و از عجايب اين غار ميتوان به تهويه هوا حتي در عميقترين نقاط اشاره كرد.
باغ تالار نياسر
اين باغ در دوره ساساني ابنيهها و قصرهاي زيبا و معظمي را در خود جاي داده بود كه در گذر زمان رو به نابودي گذاشت. اكنون تنها يك كوشك از اين باغ تاريخي بر جاي مانده كه يادگار اواخر عهد صفوي است. اين بنا، محل اتراق سلاطين و بزرگان روزگار بوده، چنانكه پادشاهان آن سلسله هنگام مسافرت به كاشان، گاه و ناگاه براي تفريح و تماشا به تالار نياسر رفته و مردم آبادي، شب هنگام با افرختن مشعلها و آتش فراوان چراغاني مينمودند تا شاه و همراهانش از فراز عمارت منظر را تماشا كنند. هم اكنون شهرداري نياسر اين باغ را خريدار و به بوستاني عمومي كرده است.
گل و گلاب
در كنار جاذبههاي طبيعي و تاريخي نياسر، جاذبههاي فرهنگي و انساني بسياري نيز وجود دارد كه از مهمترين آن ميتوان به گل و گلاب اشاره كرد. نيمه ارديبهشت معمولا آغاز گل چيني و شروع فصل گلابگيري است. گل محمدي با توجه به نامي كه براي آن برگزيدهاند در نظر مردمان شهر تا اندازهاي وجه مقدس نيز دارد.
از ويژگيهاي اين محصول، حساس بودن آن است در برابر نور خورشيد گل چينان صبح زود براي جمعآوري گل راهي گلستان ميشوند. بطوريكه ظهر نشده گل گلستانها چيده شدهاند. سپس آنها را به كارگاههاي گلابگيري ميفرستند. گلها را به همراه آب در ديگهاي مخصوص جوشانده و بخار آن بوسيله لولههايي از آن به پارچهايي وصل ميشود كه داخل آب سرد قرار دارد و بخار، تبديل به گلاب ناب ميشود. در فصل گلابگيري گردشگران بسياري بخاطر گلستانهاي پر از گل و عمل گلابگيري به تماشا ميآيند.
چنارهاي كهن
در نياسر اين درختان بيش از چهار هزار سال عمر دارند كه معمولا در كار قناتها هستند. چنار محله رود آب و چنار سرچشمه از جمله اينگونه درختان هستند.
ديگر اماكن تاريخي و طبيعي نياسرميتوان برج چالقاب، چشمه اسكندريه، كوشك صفوي، حمام صفوي، آسياب آبي، مسجد تاريخي رودآب، خانه بروجرديها،سلخ آب و ... را نام برد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات