چخماقتپهي هفتهزار ساله در رباط كريم آسيب ديد
پس از گودبرداريهاي انجامشده در دو تپهي پرندك و گلستان در رباط كريم توسط جهاد كشاورزي و شهرداري اين شهرستان و از بين رفتن آنها، اينبار نوبت چخماقتپهي هفتهزار ساله رسيد كه براثر احداث جايگاه سوخت و سهلانگاري صورتگرفته آسيب ببيند.
مدير ادارهي ميراث فرهنگي و گردشگري رباط كريم و اسلامشهر در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در اينباره اظهار داشت: حدود يكماه پيش، متوجه شديم كه در اين محوطه، عمليات ساختماني شامل گودبرداري و تسطيح براي احداث جايگاه سوخت و مراكز خدمات بين راهي انجام ميشود. درحاليكه هيچ استعلامي از سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري نشده بود.
عليرضا حسينآبادي با تأكيد بر لزوم استعلام از اين سازمان براي آغاز اين پروژه، بيان كرد: سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري يكي از اعضاي ثابت و داراي حق رأي كميسيونهاي عمراني و استانداري است و در اين پروژهها، مجوز از طريق استانداري و فرمانداري هر شهرستان صادر ميشود.
وي ادامه داد: متأسفانه در انجام اين پروژه به هر دليلي، استعلام از سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري گرفته نشده است. تاكنون ما تمام تلاش خود را كردهايم تا از اين اقدام از طريق مبادي قانوني و دولتي جلوگيري كنيم، چون اين محوطه يكي از محوطههاي ثبتشدهي فرهنگي و تاريخي در آثار ملي است.
او با معرفي سازمان حملونقل و پايانههاي استان تهران بهعنوان صادركنندهي مجوز اين پروژه و موافقتنامههاي اصولي در اين زمينه، گفت: براساس مصوبههاي موجود، صدور اين مجوز در استانداري انجام شده، درحاليكه اين مصوبات در استانداري بهصورت كلي است و براي اجرايي شدن آن استعلام بايد بهصورت جزيي گرفته شود. متأسفانه در اين زمينه، قدري كوتاهي شده كه به ايجاد اين قضيه منجر شده است.
مدير ادارهي ميراث فرهنگي و گردشگري رباط كريم و اسلامشهر تأكيد كرد: با وجود پيگيريهاي انجامشده از سوي استانداري و فرمانداري رباط كريم هنوز پاسخي نگرفتهايم و مشخص نيست، اقدامات انجامشده به چه شكلي بودهاند.
حسينآبادي با اشاره به پيگيري اين پرونده از سوي دفتر حقوقي و املاك سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران، دربارهي ميزان خسارت واردشده به اين تپه، اظهار داشت: اكنون ميزان خسارت را در اين محوطه نميتوانيم ارزيابي كنيم؛ ولي بهلحاظ قانوني، حتا اگر آن خسارت ناچيز هم باشد، چون اين تپه در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده و تحت پوشش قانون قرار ميگيرد، خود آن عمل غيرقانوني و غيرمجاز است و بايد پيگيري حقوقي شود.
وي افزود: وقتي يك يا چند لايهي استقراري و فرهنگي از بين بروند، بهلحاظ مطالعاتي آن لايهها جايگاه نخست خود را ندارند و قابل بازگشت نيستند. ميراث فرهنگي يا ميراث باستاني يك كشور، چيزي نيست كه قابل بازسازي باشد و هرگونه خسارتي به آن جبرانناپذير است.
چخماقتپه در كيلومتر 22 آزادراه تهران ـ ساوه قرار دارد. اين تپه جزو محوطههايي است كه آثار هزارههاي پنجم، چهارم و سوم پيش از ميلاد در آن وجود دارند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات