• سه‌شنبه / ۲ تیر ۱۳۸۸ / ۱۴:۱۷
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 8804-00941
  • خبرنگار : 71021

گزارش خبرنگار ايسنا از وضعيت بازار و خريد زائران در عراق زائران ايراني به بازارهاي عراق رونق مي‌دهند!

گزارش خبرنگار ايسنا از وضعيت بازار و خريد زائران در عراق
زائران ايراني به بازارهاي عراق رونق مي‌دهند!

محوطه‌هاي اطراف تمام حرم‌هاي متبرك در عتبات عاليات عراق را بازار فرا گرفته است و زائران در طول مسير يا سرگرم اين بازارچه‌ها هستند يا با كودكان و نوجوانان عراقي دست‌فروش سروكله مي‌زنند.

به گزارش خبرنگار اعزامي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) به عراق، اگر به زائران در شهرهايي مانند كاظمين و سامرا كه امنيت كم‌تري دارند، توصيه مي‌شود، بدون اتلاف وقت در بازارها براي زيارت به حرم بروند، به اين دليل است كه با توجه به شرايط امنيتي، وقت براي زيارت بسيار محدود است؛ اما باز هم ديده مي‌شود، زائران در طول مسير، راسته‌ي بازار را ترجيح مي‌دهند تا علاوه بر قصد زيارت، سياحت و تجارت هم كرده باشند.

مديران كاروان‌ها پيش از پياده شدن زائران ايراني از اتوبوس‌ها در هر شهري، به آن‌ها متذكر مي‌شوند كه اجناس بازارهاي عراقي مناسب نيستند و اين كالاها با كيفيت بهتر در ايران پيدا مي‌شوند. آن‌ها با وجود اين‌كه به زائران خريد مهر، تسبيح، خاك متبرك، كفن و دُر نجف را پيشنهاد مي‌دهند، ولي چمدان‌هاي آن‌ها در بازگشت، از اجناس ديگر كه بيش‌تر شامل پوشاك و پتو هستند، سنگين مي‌شود.

البته بازارهاي عراق مانند عربستان آن‌قدرها هم زائران ايراني را جذب نمي‌كنند، به اندازه‌اي كه وقت نماز را صرف خريد كنند؛ اما اين زائران معتقدند كه سفر زيارتي بدون سوغات متبرك كربلا و نجف نمي‌شود.

گاهي در حرم‌ها ديده مي‌شود كه برخي زائران، پوشاكي را كه به سوغات خريده‌اند، به ضريح‌ها متبرك مي‌كنند.

بسياري از زائران كه تجربه‌ي خريد دارند، علاوه بر اين‌كه به قيمت‌هاي پايين كالاها در بازار عراق اشاره مي‌كنند، به ديگران توصيه دارند، به اجناس دست‌فروش‌ها چندان اعتماد نكنند، چون تقلب مي‌كنند و در مغازه‌ها نيز حتما چانه‌زني روي قيمت‌ها را فراموش نكنند.

علاوه بر دينار كه واحد پولي عراق است، دلار و ريال ايراني نيز در بازارهاي عراقي خواهان دارند. اگرچه فروشندگان اين كشور از دريافت دلار بيش‌تر استقبال مي‌كنند، اما به‌نظر مي‌رسد، هيچ مشكلي در اين بازارها براي دريافت ريال ايراني نباشد و اجناس نيز معمولا با سه واحد قيمت داده مي‌شوند.

اگرچه در عراق، فروشگاه‌هاي بزرگ و مارك‌دار مانند عربستان به‌چشم نمي‌خورند كه نگران پشت پرده‌ي اداره‌ي آن‌ها توسط اسراييلي‌ها و آمريكايي‌ها و از دست رفتن سرمايه‌ي ايراني باشيم، اما در هر صورت، خريد اجناس در كشور ديگري با واحد پول ايراني، حتما ضررهاي اقتصادي را به كشور تحميل مي‌كند كه شايد در بازاري مانند عراق، چندان قابل توجه نباشد.

ايراني‌ها معمولا پول خود را در سفر به عراق تبديل نمي‌كنند، چون از متكديان تا فروشگاه‌هاي بزرگ عراقي، پول‌هاي ايراني را به‌راحتي مي‌گيرند. تعداد صرافي‌ها نيز در شهرهاي عراق چندان زياد نيست.

بازارهاي اين كشور را اجناس دسته‌چندم چيني گرفته‌اند، به‌طوري كه برخي زائران به مزاح از فروشندگان مهرهاي متبرك مي‌پرسند كه خاك اين مهرها به همين سرزمين متعلق است؟!

علاوه بر فروشگاه‌ها، آن‌چه در اين كشور، بخصوص محل تجمع زائران ايراني و اطراف حرم‌ها به‌چشم مي‌آيد، حضور بسيار پررنگ دست‌فروش‌هاي جواني است كه گاهي عبور كردن از ميان آن‌ها بسيار مشكل است. اين دست‌فروش‌ها پشت هتل‌ها و در گاراژ اتوبوس‌ها حضور دارند و هنگامي كه اتوبوس زائران توقف مي‌كند، آن‌ها به داخل اتوبوس مي‌آيند.

بانك‌هاي ايران هيچ نماينده‌اي در عراق ندارند، چون سيستم بانكي در عراق آن‌قدر مجهز و به‌روز نيست كه به راهنمايي زائران براي استفاده از كارت‌هاي اعتباري نياز باشد. مديران كاروان‌ها نيز معمولا به زائران اصرار نمي‌كنند كه پول خود را به واحد پولي عراق تغيير دهند، چون خود آن‌ها نيز از پول ايراني حتا براي انعام استفاده مي‌كنند.

رضا ارجمندزاده ـ نماينده‌ي سازمان حج و زيارت در نجف ـ با اشاره به وضعيت بازارهاي اين كشور، به خبرنگار ايسنا گفت: با وجود اين‌كه به زائران توصيه مي‌شود، اجناس اين بازارها بُنجل‌اند و در ايران، اين اجناس با كيفيت بهتر پيدا مي‌شوند، اما زائران ايراني با توجه به خصوصياتي كه دارند، اين كالاها را كه بيش‌تر چيني‌اند، به‌عنوان سوغات مي‌خرند.

او ادامه داد: ارزش پولي دينار و ريال ايراني، اندكي با يكديگر فاصله دارد؛ اما چون در بازارهاي عراق به‌راحتي پول ايراني را مي‌گيرند، براي ايراني‌ها خريد با اين پول راحت‌تر است.

اجمندزاده درباره‌ي كلاهبرداري نيز بيان كرد: كلاهبرداري در اين بازارها كم است؛ اما در هر صورت، به زائران درباره‌ي جيب‌بري‌ها هنگام خريد و در فضاهاي شلوغ هشدار داده مي‌شود.

هم‌چنين مهدي شكرآرا ـ نماينده‌ي سازمان حج و زيارت در عتبات عاليات عراق ـ با بيان اين‌كه در اين بازارها خريد با دلار، دينار و ريال ايراني رايج است، در گفت‌وگو با خبرنگار ايسنا اظهار كرد: بيش‌تر زائراني كه به عتبات عاليات عراق سفر مي‌كنند، خريدهاي معنوي دارند. اهداي تربت پاك امام حسين (ع)، سوغات توصيه‌شده‌اي است؛ اما خاك‌هايي كه بيش‌تر دست‌فروش‌ها با اين عنوان مي‌فروشند، فقط با هدف كاسبي است و بايد نسبت به محل تهيه‌ي آن‌ها مطمئن بود.

به گزارش ايسنا، با وجود اين شرايط، هنوز چمدان‌هاي زائران عتبات عاليات عراق به وضعيت ساك‌هاي زائران در سفر حج و عمره شبيه نشده است و ترخيص چمدان‌ها به‌راحتي انجام مي‌شود.

از نظر بازاري‌هاي عراقي كه برخي از آن‌ها به زبان فارسي اندك تسلطي يافته‌اند، ايراني‌ها مشتري‌هاي خوبي هستند، به‌طوري كه گفته مي‌شود، پس از توقف اعزام زائران به عراق براي مدتي به‌دنبال انفجار سال‌ گذشته‌ي كربلا، بسياري از فروشندگان و بازاري‌هاي عراقي به اين اقدام معترض شدند و اعزام دوباره‌ي زائران را به اين كشور خواستند.

اين بازاري‌ها قطع اعزام زائران ايراني را به عراق، مانعي براي اشتغال‌زايي در اين كشور مي‌دانستند!

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha