سيوپنجمين گردهمايي دستاندركاران، راهنمايان تور و طبيعتگردان مؤسسهي آموزشي و تحقيقاتي طبيعت عصر روز گذشته (سوم آبانماه) در خانهي هنرمندان ايران برگزار شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين جلسه با نمايش مستندي دربارهي پارك ملي گلستان اثر آرش اينانلو آغاز شد و پس از آن، فاطمه حبيبيزاد (گردآفرين) ـ نخستين زن نقال ايراني ـ گزارشي را با موضوع جشنهاي فصل پاييز در تقويم باستاني ايران ارائه كرد.
وي تجلي كامل فصل پاييز را در آبانماه دانست و گفت: جشنهاي بسياري در فصل پاييز برپا ميشوند و همهي آنها از روي شكرگزاري و سپاس هستند.
حبيبيزاد با بيان اينكه در جشنهاي پاييزي وجهي ملي بسيار بارز و برجسته است، اظهار داشت: در تقويم ايران باستان، روز غم و اندوه اصلا وجود ندارد. جشنهاي پاييزي، پاسداشت طبيعت، كشاورزي، كشت و زرع و عمران و آبادي مزارع و مراتع هستند.
وي بيان كرد: جشن «ميترا كانا» در اول مهرماه، آغاز جشنهاي شكرگزاري كشاورزي و پس از آن، جشن مهرگان، جشن طبيعت و فصلهاي آن است.
او يكم تا پنجم مهرماه را زمان برگزاري جشن كاشت در مهاباد آذربايجان غربي دانست و گفت: در اين جشن، مردم كيسههايي را از تكدرختي آويزان ميكنند و آنها را آتش ميزنند و معتقدند، هر كيسهاي كه زودتر و بيشتر آتش گرفت، صاحبش دارندهي كشت و زرعي فراوان در سال آينده خواهد بود.
وي هشتم مهرماه را نيز زمان برپايي جشن انار در روستان سنگان اعلام كرد و ادامه داد: 20 تا 30 مهر در دين زرتشت گاهنبار چهارم از جشنهاي ششگانهي سال است. در اين تاريخ، تمام روييدنيهاي جهان رستهاند و بهنوعي جشن آفرينش برپا شده است.
او چهارم آبانماه را نيز جشن آبانگاه از جشنهاي دوازدهگانهي آيين زرتشتي دانست و گفت: اين جشن همزمان با فصل باران براي ستايش آناهيتا، ايزدبانوي آب برپا ميشود. در اين روز، ايرانيان از آلوده كردن آبها پرهيز و خشكسالي را براي هميشه از سرزمين خود بيرون ميكنند. همچنين 15 آبانماه جشن پاييزانه توسط اهل حق استان كرمانشاه و اول آذرماه جشن آتش برگزار ميشوند.
حبيبيزاد نهم آذرماه را جشن آذرگان از جشنهاي دوازدهگانه سال و در گراميداشت آذر، ايزدبانوي نگهبان آتش دانست و اظهار كرد: ستايش و شكرگزاري دربارهي آتش 24 آذرماه در رسم چله در روستاي ابيانه و 25 آذرماه گرامي داشته ميشود.
به گفتهي او، با نزديك شدن به شب يلدا، طولانيترين شب سال و آغاز انقلاب زمستاني، 30 آذرماه چلهزري و اول ديماه چلهعمو در آيين باستاني ايرانزمين برگزار ميشدند. در اين دو روز، مردم بشقابهايي را از سبزه و گاودانه سبز ميكنند تا از نفوذ بيماري و آفت به كشت و زرع سالانهي خود جلوگيري كنند و با شكر و سپاسگزاري، افزايش محصول خود را از خداوند بخواهند.
وي 30 آذرماه را شب يلدا، آغاز چلهي بزرگ همزمان با تولد ميترا دانست و بيان كرد: اين شب به روايتي از چهارهزار سال پيش تا امروز جشن گرفته ميشود. مردم در اين شب تا سپيدهدم بيدار مينشينند و در جمعهاي خانوادگي به شاهنامهخواني و گفتوگوهاي دوستانه ميپردازند.
حبيبيزاد وجود تمام جشنها در فصل پاييز را پاسداشت طبيعت و جلوگيري از آلودگي آب، زمين و پديدههاي آن ارزيابي و اظهار كرد: بزرگترين راز اين جشنها حفاظت، پاسداشت و شكرگزاري از تمام پديدهها مانند آب، آتش، گياهان و جانوران است كه بشر بيشترين بهره را از تمام آنها داشته است و خواهد داشت، در نتيجه، پايمال كردن و نابودي هريك از اين پديدهها به شكست بشر منجر خواهد شد.
وي افزود: ايرانيان باستان جهان را پيكري يگانه ميدانستند كه اگر هريك از اندامهاي اين پيكر نابود شود، نميتواند به حيات خود ادامه دهد. زندگي ايرانيان باستان همواره با جشن و شادي همراه بوده و اين نشان ميدهد، غم و اندوه در زندگي ايرانيان جايي نداشته و برگزاري هريك از اين جشنها براي تداوم اين شادي و سپاس آفريدگار بوده است.
به گزارش ايسنا، در ادامهي گردهمايي دستاندركاران و فعالان مؤسسهي طبيعت، مستند پارك ملي و منطقهي حفاظتشده سالوك تهيهشده توسط اسفندياري ـ كارشناس محيط زيست استان سمنان ـ بهنمايش درآمد. پس از آن، ناصر كرمي ـ كارشناس حوزهي گردشگري ـ دربارهي نقش گروههاي مرجع در فرهنگسازي براي مقابله با اثرهاي تغيير اقليم جهاني سخن گفت.
وي سخنان خود را با ياد كردن از عباس جعفري ـ عكاس مفقودشدهي ايراني در نپال ـ آغاز و آرزو كرد تا هرچه سريعتر اين عكاس حرفهيي و طبيعتگرد برجسته پيدا شود.
او دربارهي موضوع تغيير اقليم و نقش گروههاي مرجع، اظهار داشت: بهتازگي رسانههاي برجستهي دنيا و شبكههاي رسمي، موضوعي تحت عنوان گرمايش زمين را تكرار ميكنند و از كشورهاي جهان ميخواهند، براي جلوگيري از اين تهديد همكاري داشته باشند.
وي با اشاره به پروتكل كيوتو و امضاي آن توسط 156 كشور جهان، يادآور شد: اين معاهده كه اجراي آن براي تمام كشورهاي امضاكننده و حتا ديگر كشورهاي جهان لازمالاجراست، وظايف و شرح كارهاي مشخصي را براي هريك از كشورها براي جلوگيري از گرمايش زمين تعيين و مشخص كرده است.
او ادامه داد: مبناي طرح چنين موضوعي افزايش دماي برخي نقاط در جهان از حدود 100 سال پيش و آب شدن تدريجي يخهاي قطب است كه بالا آمدن آب، ناشي از نابود شدن يخهاي قطب در آينده، بسياري از كشورهاي جهان را با مشكل مواجه ميكند و حتا آنها را بهطور كامل از بين ميبرد.
كرمي بيان كرد: دليل پيدايش پديدهي گرم شدن زمين، مصرف سوختهاي فسيلي و رها شدن ذرات معلق co2 در هواست كه پروتكل كيوتو، گسترش انرژيهاي نو، كاهش اتكا به سوختهاي فسيلي و برخي ديگر از روشهاي اجرايي را راهكار اصلي براي جلوگيري از گسترش اين پديده ميداند.
وي با بيان اينكه طرح موضوع گرمايش زمين براي تمام كشورها قابل قبول است، گفت: من هم مانند گروهي از مخالفان دامن زدن به اين پديده، معتقدم طرح چنين موضوعي پيش از آنكه پايههاي علمي و كارشناسي داشته باشد، مسألهاي كاملا سياسي است.
كرمي با بيان اينكه از 100 سال پيش تا بهحال آماري مبني بر تغيير اقليم در ايران گزارش نشده است، ادامه داد: بسياري از كشورها، بويژه در خاورميانه، وضعيتي مانند ايران دارند و نهتنها قرباني اين پديده نخواهند بود، بلكه ايجادكنندهي آن هم نبودهاند.
به گفتهي او، اكنون پديدهي گرمايش زمين كشورهاي اروپاي شمالي و آمريكا را تهديد ميكند و در نتيجه، همين كشورها قرباني اين پديده خواهند بود؛ اما مسألهي اصلي اين است كه افزايش co2 از صدها سال پيش تا بهحال جرياني مداوم بوده و اين پرسش را ايجاد ميكند كه چرا موضوع گرمايش زمين از آن زمان تا كنون مطرح نشده است؟
كرمي در پاسخ به اين پرسش، بيان كرد: مخالفان موضوع دامن زدن تبليغاتي به گرمايش زمين معتقدند، چنين تهديدي فيالنفسه وجود دارد، اما هياهوي تبليغاتي و رسانهيي ايجادشده براي آن، تاكنون چندان ضرورتي نداشته است.
اين كارشناس حوزهي گردشگري معتقد است: مهمترين راهكار براي جلوگيري از گرمايش زمين، ترك عادتهاي ناپسند روزمره و تغيير شاخصهاي كمي به كيفي در زندگي بشر امروز است.
وي يادآور شد: افزايش استفاده از انرژي در تمام ابعاد زندگي بشر، تهديدهاي زمين و اقليم را بيشتر از گذشته كرده است. معتقدم براي گذر از چنين موانع و مشكلاتي، بشر امروز بيش از هر علم و دانشي به ساحت اخلاق نيازمند است.
او نقش گروههاي مرجع را مانند هنرمندان، روزنامهنگاران، نويسندگان، نخبگان و ديگر اقشار، در تشويق و ترغيب مردم به خردورزي در زندگي خود و استفاده از شاخصهاي كيفي دانست و گفت: هرچه بيشتر انسانها به هنر و خرد مسلح باشند، زندگي مفيدتر، سالمتر و در نتيجه، ثمربخشتري را براي خود و جامعه خواهند داشت.
كرمي اضافه كرد: موضوع گرمايش زمين يك مسألهي كاملا سياسي از سوي آمريكاست، چراكه اوباما از زمان آغاز دورهي رياست جمهورياش، موضع خود را جلوگيري و نابودي كامل تروريسم در جهان اعلام كرده است و با جايگزيني انرژيهاي نو به جاي نفت و سوختهاي فسيلي، كشورهاي داراي منابع نفتي و به اعتقاد آنها، صادركنندهي تروريسم جهاني بهطور كامل نابود ميشوند. بنابراين موضوع گرمايش زمين پديدهاي كاملا سياسي و هدفمند از سوي كشورهاي صاحب قدرت است.
به گزارش ايسنا، سيوپنجمين گردهمايي دستاندركاران، راهنمايان تور و طبيعتگردان مؤسسهي آموزشي و تحقيقاتي طبيعت با نمايش مستندي به نام «خزان» اثر محمدعلي اينانلو پايان يافت.
انتهاي پيام
نظرات