سرانجام منشور كوروش از 26 ديماه بهمدت چهارماه در موزهي ملي ايران بهنمايش درميآيد.
حسن محسني ـ سخنگوي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ـ در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با اعلام اين خبر، بيان كرد: روز گذشته (سهشنبه، 19 آبانماه)، جان كرتيس ـ رييس بخش خاورميانهي موزهي بريتانيا ـ همراه هيأتي به دفتر رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري آمد و طبق مذاكرههاي انجامشده مقرر شد، منشور كوروش از 16 ژانويهي سال 2010 ميلادي بهمدت چهارماه در موزهي ملي ايران بهنمايش درآيد. همچنين دربارهي ترتيب بستهبندي، حفاظت و بيمه نيز توافقهاي لازم انجام شدند.
او اظهار داشت: بهدليل ارزشهاي زياد اين منشور از لحاظ تاريخي و مالي، يكي از دغدغههاي اصلي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و جمهوري اسلامي ايران، امانتداري خواهد بود و اصل كار از زماني آغاز ميشود كه منشور كوروش به ايران آورده شود.
به گفتهي محسني، از آنجا كه موضوع فراتر از يك امانتداري عادي است، هماهنگيهاي فني، تخصصي و امنيتي در حال انجام هستند.
وي همچنين ادامه داد: اين قضيه بهعنوان يك اتفاق مهم در حوزهي فرهنگ، تاريخ و تمدن بايد نگريسته شود. البته فرصتهاي ويژهاي از لحاظ گردشگري، ميراث فرهنگي و موزهداري نيز فراهم ميشوند كه سازمان ميراث فرهنگي ايران بايد از اين فرصتها استفاده كند.
مدير كل روابط عمومي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در پايان اضافه كرد: اقدامات مربوط به اين اتفاق مهم از روز گذشته آغاز شدهاند و يكي از اولويتهاي سازمان، بهنمايش درآمدن منشور كوروش در ايران اعلام شد. به اين ترتيب، قرار است ستادي با همكاري تمام معاونتها و ادارههاي كل مرتبط تشكيل شود و برنامهريزيهاي لازم انجام شوند.
به گفتهي او، محوريت اين ستاد برعهدهي ادارهي كل روابط عمومي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و با نظارت رييس اين سازمان است.
در سال 1879 ميلادي (1285 شمسي) در كاوشهاي معبد بزرگ «اسگيلر» در شهر باستاني بابل در بينالنهرين، هرمز رسام ـ يكي از اعضاي گروه انگلستاني كاوش ـ منشور حقوق بشر جهان و بزرگترين نماد روحيهي بردباري ايرانيان را در زمان باستان كشف كرد. اين شيء استوانهيي كه بهشدت آسيب ديده و بسياري از سطرهاي آن از بين رفته بود، براساس مطالعهي خط شناسان، در سال 539 پيش از ميلاد و زمان ورود سپاه فاتح ايران به بابل، به فرمان كوروش نوشته شده است. اكنون اين لوح در بخش ايران باستان موزهي بريتانيا نگهداري ميشود.
منشور كوروش در سال 1350 بهمدت 10 روز از موزهي بريتانيا خارج شد و با بيمهاي پنجهزار پوندي براي جشنهاي 2500 سالهي پادشاهي با وجود مخالفت دولت وقت بريتانيا به ايران آورده شد و در موزهي برج آزادي تهران به نمايش درآمد.
پس از آن در فروردينماه 1383، رييس وقت موزهي ملي ايران ـ محمدرضا كارگر ـ براي نخستينبار از امانت گرفتن منشور كوروش هخامنشي و تعدادي از اشياي تمدن ايران بهمدت يك يا دوسال، با هدف نمايش در موزهي ايران باستان، پس از تكميل، بازسازي و گسترش فضاي اين موزه و افتتاح آن خبر داد، كه اين موضوع تاكنون ميسر نشد.
انتهاي پيام
نظرات