• چهارشنبه / ۲۹ خرداد ۱۳۹۲ / ۱۱:۳۹
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 92032917967
  • خبرنگار : 71191

تلاش دانشجویان برای جلوگیری از تبدیل بافت تاریخی یزد به پارکینگ

تلاش دانشجویان برای جلوگیری از تبدیل بافت تاریخی یزد به پارکینگ

پس از تهیه‌ی طرح تبدیل چهار هکتار از بافت تاریخی یزد به پارکینگ و فضای سبز، 260 نفر از دانشجویان رشته‌ی معماری، شهرسازی و مرمت دانشکده‌ی هنر و معماری دانشگاه شهید بهشتی، اصفهان و یزد در نامه‌ای خطاب به استاندار یزد، از او خواستند تا از اجرای این طرح جلوگیری کند.

پس از تهیه‌ی طرح تبدیل چهار هکتار از بافت تاریخی یزد به پارکینگ و فضای سبز، 260 نفر از دانشجویان رشته‌ی معماری، شهرسازی و مرمت دانشکده‌ی هنر و معماری دانشگاه شهید بهشتی، اصفهان و یزد در نامه‌ای خطاب به استاندار یزد، از او خواستند تا از اجرای این طرح جلوگیری کند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در این نامه خطاب به فلاح‌زاده - استاندار یزد - آمده است: با عنایت به این‌که برنامه‌ی گسترش محدوده‌ی کالبدی بنای امامزاده جعفر یزد تحت عنوان «طرح جامع آستان مقدس امامزاده جعفر(ع) یزد» بدون توجه به اصول شهرسازی و معماری بافت تاریخی تهیه شده و در صورت اجرای طرح، بیش از چهار هکتار از بافت تاریخی با ارزش از بین خواهد رفت‌، لازم به تذکر است از آنجا که این برنامه دارای ایراداتی به شرح زیر است، ضرورت دارد حضرتعالی با درایت خویش دستورات لازم را برای جلوگیری هرچه سریع‌تر‌ از اجرای طرح یادشده صادر کنید.

استفاده از نظرات گروه کارشناسی خبره، که واجد توانایی‌های فنی و علایق مذهبی و ملی باشند در قالب هیأت علمی راهبردی در موضوع مداخله در بافت‌های تاریخی و راهنمایی و هدایت ایشان می‌تواند در تصمیم‌گیری‌های مناسب و کارشناسانه مفید واقع شود.

1- تجربه‌ی شهر‌های مشهد،‌ قم و شیراز در اجرای طرح‌هایی از این دست و نتایج سوء ناشی از تخریب محدوده‌های تاریخی و اسلامی نشان از اشتباه بودن چنین مداخله‌های بی‌ضابطه و کلان مقیاس در بافت‌های تاریخی دارد. بنابراین تکرار پروژه‌های ناموفق این‌چنینی چه جایگاه عقلی و شرعی دارد؟

2- محدوده‌ی تاریخی شهر یزد یکی از مهم‌ترین بافت‌های تاریخی جهان محسوب می‌شود و بی‌تردید این چنین طرح‌هایی جایگاه بین المللی یزد را خدشه‌دار خواهد کرد.

3- حرکت حکومت رضاخانی در تخریب دو حسینیه‌ی بزرگ یزد (میرچخماق و شاه‌طهماسب) و تخریب سازمان اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بازار یزد در این پروژه با شکل جدیدی تکرار خواهد شد که باعث جابه‌جایی جمعیت‌های بومی ساکن و استقرار تفکر سوداگری زمین، در این محدوده خواهد شد.

4- بافت تاریخی یزد در سال 1384 به شماره‌ی 15000 به ثبت ملی رسید. براساس ماده‌ی 558 قانون مجازات اسلامی درباره‌ی تخریب اموال تاریخی - فرهنگی‌ «هر کس به تمام یا قسمتی از ابنیه‌، اماکن‌، محوطه‌ها و مجموعه‌های فرهنگی، تاریخی یا مذهبی که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است ... یا تزیینات، ملحقات، تأسیسات، اشیا و لوازم و خطوط و نقوش منصوب یا موجود در اماکن مذکور که مستقلا نیز واجد حیثیت فرهنگی، تاریخی یا مذهبی باشد، خرابی وارد آورد، علاوه بر جبران خسارت وارده‌، به حبس از یک تا 10 سال محکوم می‌شود». این امر زمینه‌ی پیگیری حقوقی موضوع را در آینده فراهم خواهد آورد.

5- امام صادق(ع) می‌فرمایند: «حرمت مومن از حرمت کعبه بالاتر است». اجرای این طرح بیرون راندن اجباری ساکنان اصیل محله‌ی امامزاده جعفر و تغییر در بافت اجتماعی این منطقه را درپی دارد. بی‌شک اعمال فشار بر مردم برای تملیک واحدهای مسکونی به اسم امامزاده مقدس شهر یزد صحیح نخواهد بود. ضمن آن‌که در صورت ناراضی بودن مردم و اجرا شدن طرح، مکان غصبی تلقی خواهد شد.

6- در سفر دوم استانی هیأت دولت 10 هکتار از زمین برای تأمین مالی برنامه‌ی اجرای طرح توسعه‌ی امامزاده به استان اهدا شد. بزرگ شدن شهر یزد و مشکلات ناشی از آن برای اجرای طرح توسعه امامزاده را هیچ متخصصی تأیید نمی‌کند.

7- این نکته را باید خاطرنشان کرد که ما مالکان بافت‌های تاریخی نیستیم، بافت تاریخی امانتی در دست ما برای انتقال به آیندگان است. بی‌تدبیری امروز ما تعبیر بی‌کفایتی آیندگان از ما است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۲-۰۳-۲۹ ۱۷:۲۷

موجب تاسف است که با وجود اساتيد برجسته اي که يونسکو آنها را در زمينه بافت تاريخي قبول دارد هنوز بايد دانشجويان وارد ميدان شوند. آقاي دکتر مهدي حجت و بويژه آقايان دکتر حسن کريميان و دکتر محمد رضا اولياو که سالها در مورد بافت يزد کار کرده اند الان کجا هستند و چرا سکوت اختيار کرده اند؟ آيا استانداري نمي تواند در اينگونه مسائل از اين اساتيد دعوت کنند تا کار درست صورت گيرد؟