سخنانی که رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در صحن علنی شورای شهر تهران مطرح کرد، بارها تعجب حاضران را برانگیخت؛ شاخصترین آنها نیز سکوت سلطانیفر در برابر پیشنهاد یکی از اعضای این شورا مبنی بر تبدیل مجموعهی سعدآباد به فضای سبز عمومی بود.
به گزارش خبرنگار سرویس میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در جلسهی علنی صبح روز گذشتهی شورای شهر تهران، یکی از اعضای شورا - محسن سرخو - خواست تا دیوارهای کاخ سعدآباد برای استفادهی عموم از این مجموعه برای همیشه برداشته شوند تا محوطهی آن به فضای سبز تبدیل شود و مردم از آن فضا استفاده کنند. این سخنان شورای شهر را برهم ریخت؛ اما وقتی مسعود سلطانیفر - رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری - برای پاسخ دادن به تذکرات اعضای شورا پشت تریبون رفت، دربارهی این درخواست هیچ حرفی نزد.
این پیشنهاد در جلسات غیررسمی این دورهی شورای شهر تهران نیز چندبار مطرح شده و گویا کسی هم با آن مخالفت نکرده است. البته وقتی روز گذشته این موضوع برای اولینبار به گوش خبرنگاران حوزهی میراث فرهنگی رسید، برخی ضمن تعجب، در انتظار پاسخ شفاف رییس سازمان میراث فرهنگی بودند که متأسفانه این اتفاق نیفتاد. البته سکوت رییس سازمان میراث فرهنگی در برابر این سخنان، به معنی غیرقابل توجه بودن آنها نیز میتواند تعبیر شود.
از سوی دیگر، یک عضو کمیسیون عمران شورای شهر تهران - محسن سرخو - ایدهی تکراری تهیهی اطلس و نقشهی گردشگری شهر تهران را که دست کم سهماه پیش در سازمان میراث فرهنگی اجرایی شد، بار دیگر مطرح کرد و سلطانیفر در پاسخ یادآوری کرد که این طرح قبلا اجرایی شده است.
از سوی دیگر، سلطانیفر در این جلسه برای چندمینبار از «وبال گردن بودن» 80 درصد نیروهای سازمان میراث فرهنگی و گردشگری بهدلیل غیرمتخصص بودنشان سخن گفت.
او همچنین بین بافت تاریخی و فرسوده تفاوت قائل شد و گفت: همه آنچه در محدودهی بافت تاریخی است، ارزش و حریم ندارد و برخی بناهای فرسوده نیز در بافت تاریخی قرار دارند.
این در حالی است که معاون میراث فرهنگی این سازمان چند روز پیش با بیان اینکه همراهی مسوولان کشوری و رسانهها، عاملی برای طرح مطالبات فرهنگی توسط متولیان حوزهی میراث فرهنگی است، تأکید کرد: در نخستین قدمها تلاش میکنیم واژهی «تاریخی» را جایگزین واژهی «فرسوده» کنیم تا در بحثهای مربوط به نوسازی و بازسازی، با واژهی «تاریخی» سروکار داشته باشیم.
سطانیفر همچنین در پاسخ به تذکر یکی دیگر از اعضای شورای شهر - پرویز سروری - که بناهای تاریخی را معضلی مهم برای مردم ایران دانست و گفت، «امروز بافتهای تاریخی بلای خانمانسوز مردم شدهاند و جان مردم در خطر است، نمیدانم جان مردم ارزش دارد یا بافت تاریخی؟!» اظهار کرد: در کشور ما، اگر کسی خانهاش بهعنوان یک اثر تاریخی در فهرست آثار ملی به ثبت برسد، بدبخت و با مشکل عدیدهای روبهرو میشود؛ اما در دیگر نقاط دنیا، برعکس است و اگر یک فرد، خانهای باارزش و تاریخی داشته باشد و بتواند آن را در سطح کشور ملی کند، خوشبخت است، چون اجازهی دادن هر نوع کاربری فرهنگی به او داده میشود.
سلطانیفر همچنین در این جلسه، بحث ورود بخش خصوصی به سازمان میراث فرهنگی را پیش کشید و اعلام کرد: تمایل زیادی دارم، تا جایی که امکان دارد همهی آثار تاریخی را در اختیار بخش خصوصی قرار دهم تا هزینهی نگهداری و حفاظت از آثار تاریخی از دوش مسوولان سازمان میراث فرهنگی برداشته شود.
معاون رییسجمهور در ادامهی سخنانش در صحن علنی شورای شهر تهران، مشکل کنونی کاخ - موزهها را بهدلیل وضعیت نابسامانی دانست که ناشی از اعمال برخی مدیریتهای نابخردانه در گذشته بوده است.
او طرح «دورکاری» کارمندان معاونتهای میراث فرهنگی و صنایع دستی را از مشکلاتی دانست که خسارتهای جبرانناپذیری به پیکرهی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و نیروی انسانی آن وارد کرد.
این سخنان نیز پیش از این توسط سلطانیفر مطرح شده بود.
در این جلسه، علیرضا دبیر - عضو شورای شهر - نیز به سلطانیفر دربارهی وضعیت میراث فرهنگی شهرری تذکر داد و خواست تا او برای گستردهتر کردن دفتر نمایندگی میراث فرهنگی در شهرری کاری کند.
انتهای پیام
نظرات