• شنبه / ۳۱ مرداد ۱۳۹۴ / ۱۴:۲۱
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 94053117650
  • خبرنگار : 71191

نجات بقایای معماری دژ دوره‌ی مادها

نجات بقایای معماری دژ دوره‌ی مادها

کار حفاظت و ساماندهی بقایای معماری دژ مادی ازبکی به جا مانده از دوره مادها که در سال‌های اخیر با خطر نابودی مواجه شده بود، در راستای حفظ تپه ازبکی از نابودی در دستور کار قرار گرفت.

کار حفاظت و ساماندهی بقایای معماری دژ مادی ازبکی به جا مانده از دوره مادها که در سال‌های اخیر با خطر نابودی مواجه شده بود، در راستای حفظ تپه ازبکی از نابودی در دستور کار قرار گرفت.

به گزارش ایسنا، ابراهیم حیدری - سرپرست هیأت حفاظت و ساماندهی بقایای معماری دژمادی ازبکی - با اعلام این خبر گفت: بر اساس برنامه اداره میراث فرهنگی و گردشگری استان البرز در سال جاری با دریافت مجوز از پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، برنامه‌ای برای نجات‌بخشی و رفع خطر از مانده‌های معماری دژ مادی که بر بالای تپه مرتفعی قرار دارد در دستور کار قرار گرفت.

حیدری با اشاره به اینکه دسترسی به دژ و رساندن آب و مصالح مورد نیاز برای انجام عملیات ساماندهی و حفاظت با دشواری جدی همراه است، افزود: با این شرایط تاکنون آماده‌سازی محوطه برای سامان‌بخشی با پشتیبانی میراث فرهنگی استان، همراهی مالک باغ و تلاش گروه مرمت، پیشرفت خوبی داشته است.

او اظهار کرد: با فراهم شدن روش اصولی و فنی، حمل مصالح به بالای تپه (بدون آسیب رساندن به بستر تاریخی و با حفظ ضوابط مربوطه) بتوان بخش‌هایی از فضای 1400 مترمربعی دژ را با همان شیوه گروه کاوش، با رعایت اصالت محوطه و ضوابط حفاظت مربوطه در حدود شرح خدمات و اعتبار تخصیصی ساماندهی کرد.

به گفته این باستان‌شناس، در این مدت با تهیه لوازم و ابزار فنی و مصالح مورد نیاز و نیروی انسانی تخصصی و کارگاهی تاکنون بیش از یک سومِ برنامه انجام شده است.

سرپرست هیأت حفاظت و ساماندهی بقایای معماری دژمادی ازبکی اضافه کرد: نکته مهم اینکه بقایای آثار این تپه به دلیل نوع مصالح بسیار ضعیف‌، نبود حفاظت و دخل و تصرفات گاه و بیگاه به شدت آسیب دیده به طوری که خواناسازی و حفاظت آن به سادگی مقدور نخواهد بود.

وی گفت: مشخصات معماری به دست آمده از محوطه باستانی ازبکی نشان می‌دهد مصالح به کار رفته در آن عمدتا از خشت خام بوده و در مقابل عوامل جوی بسیار آسیب پذیر است.

این باستان‌شناس ادامه داد:‌ همچنین وجود این شرایط باعث شده صدمات فراوانی به مانده‌های معماری ارزشمند به دست آمده در مجموعه وارد آید.

حیدری اظهار کرد: این دلایل باعث شد تا میراث فرهنگی استان البرز در سال‌های 1391 و 1393 با اعتباری نه چندان کافی با جدیت برای حفاظت آثار برخی از این تپه‌ها اقدام کند.

وی با بیان اینکه در سال 1391 نسبت به رفع خطر و ساماندهی بقایای معماری تپه‌های «جیران» و «مارال» توجه شد، افزود: در سال 1393 نیز آثار به دست آمده از خرگوش تپه، حفاظت و سامان‌بخشی شد.

به گفته‌ی او، ازبکی محوطه باستانی گسترده ای در شمال غرب تهران است که در مرکز آن یک تپه بلند مخروطی شکل به قطر پایه حدود 150 متر و ارتفاع حدود 26 متر از سطح زمین‌های اطراف به چشم می‌خورد.

حیدری با اشاره به اینکه در این محوطه وسیع و در اطراف تپه مرکزی 9 تپه کوتاه نیز وجود دارد،‌ افزود:‌ بر بلندترین تپه این مجموعه برآمادگی‌های کوتاه که ارتفاعش از چند متر تجاوز نمی‌کند، ویلای بزرگ و استخر شنای مالکان زمین‌های ازبکی روی آن ساخته شده است.

به گفته این باستان شناس، بخش‌هایی از این محوطه باستانی توسط کارشناسان مرکز باستان‌شناسی ایران در سال 1348 خورشیدی شناسایی شده و در هشتم مهر ماه 1352 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

به گزارش روابط عمومی میراث فرهنگی و گردشگری حفاظت و ساماندهی بقایای معماری دژ مادی ازبکی که با مجوز ریاست پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری شروع شده تا 25 شهریور امسال ادامه دارد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha