• جمعه / ۲۵ تیر ۱۳۹۵ / ۱۳:۳۸
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 95040114125
  • خبرنگار : 71191

در چهلمین نشست کمیته میراث جهانی

«قنات‌های ایران» ثبت جهانی یونسکو شدند

«قنات‌های ایران» ثبت جهانی یونسکو  شدند

پرونده‌ی قنات‌های ایرانی به فهرست میراث تاریخی - فرهنگی یونسکو اضافه شد.

به گزارش خبرنگار ایسنا، دقایقی قبل پرونده‌ی‌ «11 قنات ایرانی»، به عنوان دومین پرونده‌ی زنجیره‌ای ایران در  فهرست میراث تاریخی – فرهنگی یونسکو بررسی شد و به ثبت رسید.

در این بررسی، نمایندگان کشورهای مختلف به اظهار نظر درباره‌ی پرونده‌ی ارائه شده از سوی ایران پرداختند که بیشتر کشورها از جمله قزاقستان، جامائیکا، تانزانیا، بورکینافاسو، زیمباوه، آذربایجان، لهستان و ... از قنات‌های تاریخی ایر ان و ثبت آن در  فهرست میراث جهانی یونسکو حمایت کردند.

بیشتر کشورهای عضو بر اهمیت تاریخی قنات‌های ایران، سیستم پیچیده و مدرن بکار رفته در آنها و سودمندی آنها برای محیط زیست اذعان کردند.

نماینده ایران در یونسکو، با قدردانی از ثبت 11 قنات ایرانی در فهرست میراث جهانی، این قنات‌ها را سایت‌هایی قدیمی از جهان دانست.

به گزارش ایسنا، «دکتر احمد جلالی»، نماینده ایران در یونسکو پس از اعلام رسمی ثبت پرونده‌ی قنات‌های ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو با ابراز قدردانی، در سخنانی به سفرنامه ناصرخسرو اشاره کرد که این شاعر و نویسنده در آن به قنات‌های ایران از حدود هزار سال پیش اشاره کرده است.

او همچنین با قرائت شعری که به گفته‌ی طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، گویا همین امروز آن را سروده بود به قنات‌های تاریخی ایران و نیز دیگر آثار جهانی این کشور مانند باغ‌های ایرانی اشاره و از آن‌ها  تمجید کرد.

وی افزود: ثبت این قنات‌ها یک لحظه تاریخی است و در حال حاضر برای ایرانی‌هایی که زیر زمین چنین قنات‌هایی را حفر کرده بودند، اکنون آن‌ها به یک سایت قدیمی جهانی تبدیل شده‌اند.

با تائید ثبت جهانی این قنات‌ها، بازار تبریک به نمایندگان ایران در اجلاس یونسکو داغ شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۵-۰۴-۲۵ ۱۵:۲۵

عمیق ترین قنات جهان > خراسان رضوی > گناباد

avatar
۱۳۹۵-۰۴-۲۵ ۱۶:۲۲

حالا چرا به نام قنات؟ کار فرهنگی کردید به خیال خودتون؟ اثری کاملا اندمیک و دانشی کاملا منحصر به فرد ایرانی رو با نام جعلی عربی قنات به ثبت رسوندن هنر نیست؟ اب به اسیاب دشمنان و تاراجگران فرهنگ ایرانی هست. یک دفعه زحمت میگشیدید به نام همان عربستان و قطر و امارات فرهنگ دزد ثبت میکردید. نام واقعی این اثار کاریز هست. چرا تیشه به فرهنگ ایران زدن؟ واقعا این نا بخردی برا چیست؟

avatar
۱۳۹۵-۰۴-۲۵ ۲۳:۴۱

خیلی خوشحال شدم؟ پدر من یکی از معدود کسانی هست که توی این قنات کار کرده. به زبان محلی ( کَ کی نی) او الان در جوپار در کنار شش مخزن در سن ۹۴ سالگی زندگی میکند و از این اب زلال قنات لذت میبرد. میگفت یکبار داشته ﴿در سن ۱۸ سالگی) کار میکرده که سر کلنگ خورده به اب زیر زمین و یک دفعه اب اومده بیرون و تا چند صد متر با خودش برده. تا مدتی نمیتونسته کار کند. او شبها همانجا کنار قنات میخوابیده و نان هم درست میکرده.

avatar
۱۳۹۵-۰۴-۲۶ ۱۵:۳۶

باسلام ..خیلی خبر خوشحال کننده بود زادگاه من روستایی است از توابع شهرستان بروجرد دراستان لرستان به نام بیدکلمه که حدود یازده کاریز (قنات)دارد که نسبت به وسعت کم روستا میتوان گفت سرزمین قناتهاست وواقعا درآن زمانی که این قنات ها را حفر کردند کار بسیاربزرگ وتاریخی انجام داده اند وبسیار جالب ودیدنی هستند ولی هر ساله با شروع کوچ عشایر از جنوب به غرب کشور چون این روستا در مسیر عبور است عشایر در آنجا توقف میکنند وخسارات زیادی به این قناتها وارد میکنند وکشاورزان متحمل هزینه میشوند