• دوشنبه / ۲۸ آبان ۱۳۹۷ / ۱۶:۴۶
  • دسته‌بندی: فرهنگ حماسه
  • کد خبر: 97082814179
  • خبرنگار : 71451

رامهرمزی: از سوژه‌های مرکز نشین جنگ دست بر داریم

رامهرمزی: از سوژه‌های مرکز نشین جنگ دست بر داریم

«امدادگر کجایی؟» و کتاب «خاطرات سردار مهدی شیرانی‌نژاد از فرماندهان واحد مخابرات خاطرات» رونمایی شد.

به گزارش ایسنا، نشست رونمایی از تازه‌های نشرمرکز اسناد وتحقیقات دفاع مقدس با عناوین «امدادگر کجایی؟» و کتاب «خاطرات سردار مهدی شیرانی‌نژاد از فرماندهان واحد مخابرات خاطرات» در خبرگزاری تسنیم برگزار شد.دراین مراسم معصومه رامهرمزی نویسنده کتاب «امدادگر کجایی؟» در سخنانی بیان کرد: این کتاب به نقش امدادگران در طول هشت سال جنگ تحمیلی می‌پردازد. در رابطه با آثاری که در زمینه جنگ تحمیلی به نگارش درآمده است تا کنون کتاب‌های اندکی نوشته شده است که به نقش امدادگران داوطلب و مردمی در جنگ پرداخته باشد.

وی افزود: همچنین اگر کتابی هم به نگارش درآمده بود بیشتر در رابطه با خانم‌های امدادگر بوده است و از بیان آقایان کمتر استفاده شده است. من خودم در آن دوران امدادگر بوده‌ام و به نقشی که مردان امدادگر و رانندگان آمبولانس داشته‌اند آگاهم. چرا که آنها گویی بخش دیگری از جریان یک عملیات هستند. بیشتر امدادگران ما از نیروهای داوطلب بوده‌اند که هر کدام شغل و تخصص دیگری داشته‌اند. این افراد پس از پایان جنگ هر کدام به شغل قبلی خود باز گشته‌اند و محلی نبوده است که خاطراتشان را بیان کنند.

این نویسنده دفاع مقدس تاکید کرد: باید از سوژه‌های مرکز نشین پیرامون جنگ تحمیلی دست بر داریم و به سراغ سوژه‌هایی که در مرزها یعنی هفت استان که مستقیم درگیر جنگ بودند برویم که کار راحتی نیست و علاوه بر زمان هزینه نیز به آن تعلق می‌گیرد. به عنوان مثال کار کتاب «امدادگر کجایی؟» سال ۸۷ آغاز شد و در سال ۹۷ به چاپ رسید. یعنی یک بازه ۱۰ ساله را به خود اختصاص داد. موضوع‌های بدیع و نو در خارج از تهران هستند.

رامهرمزی گفت: پیشینه تحقیق، کمبود اسناد و مشغله شخصی خودم از جمله دلایلی بودند که باعث شد کار با تأخیر پیش برود. در جریان این کتاب بسیاری از افراد حاضر به صحبت نبودند. چرا که تصور می‌کردند با اخلاص‌شان منافات دارد.

این نویسنده با اشاره به تولید انبوه کتاب پیرامون دفاع مقدس گفت: مسئله‌ای که باید به آن توجه کرد این است که شاهدیم برخی از نهادها الزام کرده‌اند که استان‌ها ۳۰ عنوان کتاب در سال چاپ کنند. قطعا این کار از نظر شکل و محتوا نادرست است. دلیل افزایش کمیت کتاب‌ها آن است که عنوان می‌کنند سوژه‌ها یا دچار فراموشی می‌شوند یا به دلیل کهولت سن از دنیا می‌روند. به آنها پیشنهاد می‌کنم که گفته‌های این عزیزان را آرشیو کنند و به صورت درست به آن بپردازند.

این امدادگر دوران دفاع مقدس گفت: ما باید هنگامی که وارد حوزه ادبیات دفاع مقدس می‌شویم در هر ژانر به فهم عمیق از موضوع برسیم. در این صورت است که کاری ماندگار و ارزشمند تولید خواهد شد. موضوعی که باید به آن اشاره کنم این است که خاطره نگاران چه جایگاهی در ادبیات دارند و هنوز حق و حقوق مولف در این زمینه به درستی تبیین نشده است که این موضوع باعث بی عدالتی در حق آنها می‌شود چرا که قراردادها سلیقه‌ای منعقد خواهند شد.

به گزارش ایسنا، در بخش دیگر این نشست یحیی نیازی نویسنده کتاب خاطرات سردار مهدی شیرانی‌نژاد از فرماندهان واحد مخابرات یادآور شد: من و خانم رامهرمزی از ۱۳ ساله‌های جنگ هستیم چرا که در ۱۳ سالگی وارد جنگ شدیم. همانطور که ایشان یادآور شدند متقاعد کردن برخی از رزمندگان دوران دفاع مقدس برای مصاحبه بسیار دشوار است. پروسه گفت‌وگوهای اولیه برای متقاعد کردن سردار شیرانی‌نژاد نیز حدود یک سال طول کشید و در نهایت ۸۱ ساعت مصاحبه در ۲۷ جلسه با ایشان انجام شد.

وی خاطرنشان کرد: ویژگی‌های تاریخ شفاهی در مرکز اسناد فرآیند خاصی دارد. نخست اینکه روند محور است. دیگر اینکه بر اساس سند پیش می‌رود. سومین ویژگی هوشمندی و چهارمین شاخصه تاریخ شفاهی که از سوی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس دنبال می‌شود کنشگر بودن است. از همین رو اسلوب خاصی را برای کار خود در نظر داریم.

نیازی با اشاره به اینکه موافق این هستم که در تاریخ شفاهی اثر پرسش و پاسخی پیش برود یادآور شد: نخست سهم محقق در کتاب مشخص می‌شود و دیگر راوی نیز سهمی دارد و به این متهم نمی‌شود که مطلب بدی را به زبان آورده است چرا که بر اساس پرسش سخن گفته است. نگارش کتاب تاریخ شفاهی سردار شیرانی نژاد سال ۹۲ پایان یافت و در سال ۹۷ به چاپ رسید. این کتاب یک اثر مرجع است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha