به گزارش ایسنا، به دنبال حضور ارزیابی ایکوموس ایران در منطقه اورامانات در کرمانشاه و کردستان با هدف ارزیابی این منطقه تاریخی، نمایشگاه گروهی عکس «اورامانات: دامان آسمان» پنجشنبه ۱۰ مهر به ابتکار کمیسیون ملی یونسکو_ایران و با همکاری مجله تصویر سال و وزارت میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری به میزبانی خانه هنرمندان در سالن مرتضی ممیز و با حضور حُسام مهدی -ارزیاب مصری ایکوموس بینالملل - ، برگزار شد، وی بازدیدش از اورامانات را بسیار خوب ارزیابی کرد و گفت: قبل از آمدنم به ایران از هنر ایرانیها و هنرمندان ایرانی شنیده بودم، اما اکنون به طور کامل تحت تاثیر فرهنگ و هنر آنها هستم.
او که بعد از تماشای ۷۰ تصویر منتشر شده در نمایشگاه صحبت میکرد، تاکید کرد: اگر قبل از حضورم در اورامانات این تصاویر را میدیدم فکر میکردم تصاویر به نمایش در آمده روتوش و فتوشاپ باشد، اما اکنون که همهی آن منطقه را دیدهام معتقدم این تصاویر همهی زیباییهای اورامانات را نشان نمیدهد، چون فقط بخشی از آن در این تصاویر به نمایش در آمدهاند.
او تصاویر به نمایش درآمده را نشان دهنده فقط زیباییهای بصری و دیدنی اورامانات دانست و گفت: این در حالی است که علاوه بر آن زیبایی ها انسان ها و رفتارهای شان نیز بخشی از فرهنگ و هنر اورامانات است که فقط با دیدن می توان آنها را درک کرد.
این کارشناس ایکوموس جهانی منظر فرهنگی را ترکیبی از طبیعت و فرهنگ انسان طبیعت دانست که در دو حوزه میراث ملموس و ناملموس قرار میگیرد و افزود: با قرار گرفتن ترکیب کاملی از این دو میراث در کنار یکدیگر، همه این اجزا به صورت جامع هستند.
توافق های میراث و بنیاد مسکن برای اورامانات
محمد حسن طالبیان - معاون میراثفرهنگی کشور - نیز در آیین افتتاح نمایشگاه عکس «اورامانات: دامان آسمان» سخنانی گفت: در فرآیند ارزیابی نماینده ایکوموس از منظر فرهنگی اورامانات توافقهای سازندهای بین وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و بنیاد مسکن با هدف تدوین دستورالعمل مشترک بین این دو نهاد برای ساماندهی، مرمت و توسعه پایدار این منظر فرهنگی انجام شده است.
او با بیان اینکه جلسه تخصصی مشترک و امیدوارکنندهای با حضور ارزیاب اعزامی از سوی کمیته میراث جهانی، معاون بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و معاون میراثفرهنگی کشور برگزار شد و راهبردها و راهکارهای عملیاتی برای ساماندهی، مرمت و حفاظت پایدار منظر فرهنگی اورامانات مورد بحث و بررسی قرار گرفت، ادامه داد: از حدود ۶ سال گذشته فرایند آمادهسازی اورامانات برای ثبت جهانی آغاز شده و همه مجموعهها تاکنون به کمک میراث فرهنگی آمدهاند، به زیباییها، فرهنگ و هنر این منطقه باعث این اتفاق است.
وی با اشاره به اینکه برخی از مناطق با توجه به گذر زمان و به مرور دچار آسیبهای شدهاند، گفت: خوشبختانه مردم رفتار متفاوتی از خود نشان دادند، هر چند آنها اقدام به بازسازی هایی کرده بودند، اما با مطرح شدن منظر فرهنگی اورامانات در یونسکو تلاش زبادی برای آماده کردن فضا کردند، مردم نشان دادند ثبت جهانی منظر اورامانات برایشان در اولویت است.
او با تاکید بر اینکه احتمال این نکته که لایهی هر روستا می تواند تعداد زیادی از لایههای زندگی باشد، بیان کرد: در صحبت با بنیاد مسکن و معاون فرهنگی عمرانی آن به این نتیجه رسیدیم اصولی که راهنمای اجرایی در این منطقه هستند باید مورد توجه قرار گیرند.
طالبیان همچنین به برخی از نمونههای خوب انجام شده در منطقه اورامانات در طول سالهای گذشته با هدف حفاظت از فرهنگ این منطقه اشاره کرد و گفت: این محدوده اکنون بدون درنظر گرفتن منطقه اورامانات کشور عراق در این مساحت است که امیدواریم در طول چند سال آینده بتوانیم این منطقه را فارغ از مرزهای سیاسی به پرونده اورامانات ایران اضافه کنیم تا اقدامات فرهنگی مناسب در آن انجام شود.
به گفتهی وی ارزیابی ایکوموس بین المللی به مدت ۱۲ روز است که در منطقه اورامانات حضور دارد او از سرزمینی آمده که همه مناطق آن دشت است و هیچگاه کوهنوردی نداشته است با این وجود وی توانست این منطقه را به طور کامل بررسی کند.
حرکت هنرمندان برای ثبت جهانی اورامانات/اتفاقی استثنایی که عکاسان را دور هم جمع کرد
حجت الله ایوبی -رئیس کمیسیون ملی یونسکو در تهران - نیز در سخنانی با تاکید بر اینکه هنرمندان توانستند حرکتی جدید نو و بی سابقه را با راهاندازی نمایشگاه گروهی عکس انجام دهند، گفت: این حرکت میتواند میراثمان را به همه نشان دهد.
او در ادامه ترجیح داد که صحبت های خود را خطاب به حسام مهدی به زبان انگلیسی بیان کند.
سیفالله صمدیان - دبیر جشنواره عکس «اورامانات، دامان اسمان» - نیز در صحبتی کوتاه اظهار کرد: با برگزاری این نمایشگاه اتفاق خوبی برای عکاسها اتفاق افتاد و آنها توانستند بار دیگر دور همدیگر جمع شوند.
او برگزاری این نمایشگاه را اتفاقی استثنایی دانست که برای استانهای کرمانشاه و لرستان رخ داده است و اضافه کرد: امیدوارم به زودی بتوان کتابی ازاین تصاویر به چاپ رساند.
مجید رجبی معمار - مسئول خانه هنرمندان - نیز در سخنانی اظهار کرد: ایران کشور فرهنگها، زبانها و امیال مختلف است و این افتخار ایران است که در طول چند هزار سال قبل تا امروز حرمت همه فرهنگها را نگه داشته است.
وی تاکید کرد: نمایشگاه «اورامانات دامان آسمان» از ۱۰ مهر به مدت ۱۰ روز در خانه هنرمندان برپا خواهد بود و از طریق نمایش مجازی در صفحه خانه هنرمندان نیز در معرض دید علاقهمندان خود قرار میگیرد.
این نمایشگاه که همزمان با پروژه ثبت «منطقه اورامانات ایران» در لیست گنجینه فرهنگی جهان برگزار میشود، دربرگیرنده ۷۰ عکس منتخب از ۳۵ عکاس و بهویژه عکاسان استانهای کرمانشاه و کردستان است که تصاویر بدیعی از طبیعت، معماری، زندگی روزانه مردم و آیینهای منحصر به فرد «عروسی پیرشالیار» و «پالنگان» را به نمایش عموم میگذارد.
ابراهیم علیپور، ادریس خسرویزاده، اسعد نقشبندی، افشین بختیار، امید حیدریفر، امیرعلی جوادیان، بابک صدیقی، بهمن شهبازی، پرویز رستمی، جمشید فرجوند فردا، راشد امینی، رژین فتاحی، زهرا ملکوت، ژاله بهرامی، سرور فرهادی، سهیل زندآذر، سیاوش نقشبندی، شهین عباسی، صلاح علمیزاده، طالب حیدری، عادل عبداللهی، علی اصغر فیضاللهی، علی کیانجم، فواد گودرزی، لقمان احمدی، لقمان عزیزخانی، مجتبی فخری، محمدرضا رجایی، محمدرضا بهارناز، مرضیه ایوتین، مریم زمانپور، مسلم عظیمی، هلمت فتاحی، هومن حیدری و ئاریز قادری هنرمندانی هستند که آثارشان در این نمایشگاه ارائه شده است.
انتهای پیام
نظرات