به گزارش ایسنا، انار، طالبی، پسته و زیتون شاخص ترین محصولات باغی و زراعی شهرستان ساوه به شمار میروند البته محصولاتی نظیر انجیر، گوجه سبز، صیفی جات، تولیدات گلخانهای، گردو و بادام در ردههای بعدی قرار دارند.
شرایط اقلیمی مساعد و اراضی مستعد کشاورزی در ساوه زمینه ساز تولید افزون بر ۷۰ نوع محصول باغی و زراعی است که در سه دشت حاصلخیز شامل دشت مرکزی با آب و هوای نیمه گرمسیری، دشت لوئین با آب و هوای معتدل و دشت بیات با آب و هوای سرد و کوهستانی تولید میشود. سطح زیر کشت محصولات زراعی و باغی ساوه بیش از ۷۰ هزار هکتار است که ۲۱ هزار هکتار آن باغی و مابقی محصولات زراعی است و در مجموع حدوداً سالانه ۶۵۰ هزار تن انواع محصول در این شهرستان تولید میشود.
مدیر جهادکشاورزی شهرستان ساوه پیشتر به ایسنا گفته بود: در دهه ۷۰ میزان تولیدات باغی و زراعی ساوه بالغ بر ۲۷۰ هزار تن بود و با وجود اینکه در طول این مدت سطح زیر کشت شهرستان به دلیل محدودیت منابع آبی حدود ۲۰ هزار هکتار کاهش پیدا کرده است، اما تولیدات کشاورزی آن با رشد چشمگیری به ۶۵۰ هزار تن رسیده است.
حسن شریفی در خصوص منابع آبی حوزه کشاورزی ساوه نیز گفت: ۱۸۰۰ حلقه چاه، ۳۲۶ رشته قنات و ۲۸۰ دهنه چشمه در این شهرستان وجود دارد که خوشبختانه بر اثر بارشهای مطلوب سالجاری اکثر قنوات و چشمهها فعال شدند. رودخانه مزلقان به عنوان یکی از رودخانههای دائمی با ۵۶ دهنه آبگیری و نیز سد الغدیر به عنوان منابع آبی مناسب در اختیار کشاورزی شهرستان است.
بارشهای مطلوب در سال آبی جاری خبرنگار ایسنا در ساوه را راهی مزارع طالبی این شهرستان کرد.
تخصیص حقابه بیشتر در نتیجه تکمیل تراز آبی سد الغدیر و نیز افزایش منابع آبی موجب شده بود تا امسال شاهد رونق طالبی کاری در ساوه باشیم. گرچه به دلیل محدودیت منابع آبی چند سالی بود که عملکرد تولید این محصول در ساوه با چالش جدی مواجه شده بود، اما به فضل الهی و در سایه بارشهای مطلوب، میزان سطح زیر کشت تولید طالبی در این شهرستان به میزان قابل قبولی افزایش یافته بود و تا چشم کار میکرد دشت مرکزی این شهرستان زیر کشت یکی از محصولات کشاورزی پرمصرف با برند ساوه بود.
ابوالفضل خالقی یکی از طالبی کاران ساوه در روستای هریسان بخش مرکزی ساوه که سال قبل تنها ۱۰ هکتار طالبی کشت کرده بود گفت: خوشبختانه به دلیل بارشهای خوبی که امسال بوقوع پیوست سطح زیر کشت این محصول را تا ۳۰ هکتار افزایش دادم.
وی درخصوص نحوه آبیاری مزرعه طالبی کاری خود گفت: با کمک مروجین جهادکشاورزی مزرعه خود را به سیستم آبیاری نوین (قطرهای) تجهیز کردم تا ضمن صرفه جویی در مصرف آب از آسیب وارد شدن به محصول در نتیجه آبیاری غرقآبی جلوگیری شود چرا که در این نوع آبیاری، آب جاری شده در مزارع به داخل طالبی نفوذ کرده و موجب از بین رفتن آن میشود و درصد ضایعات را بیشتر خواهد کرد.
خالقی همچنین به کشت زیرپلاستیکی نیز اشاره کرد و افزود: درست است که امسال شاهد وفور منابع آبی هستیم اما همچنان دشت ساوه با محدودیت منابع آبی مواجه است از این رو کشت طالبی به روش زیرپلاستیکی با هدف مدیریت در مصرف آب را در دستور کار داریم که علاوه بر مدیریت در مصرف آب موجب عدم رویش علفهای هرز و نیز زودرس بودن محصول میشود.
وی با اشاره به تولید ۲۵ تن طالبی در هر هکتار از مزرعه خود گفت: محصول تولیدی علاوه بر ارسال به بازار تهران به استانهای غربی و حتی برخی کشورهای همجوار نیز صادر میشود.
رئیس جهادکشاورزی بخش مرکزی ساوه نیز که خبرنگار ایسنا را در بازدید از مزارع طالبی ساوه همراهی میکرد از افزایش ۲۰ درصدی سطح زیر کشت طالبی و افزایش ۳۰ درصدی میزان عملکرد و تولید این محصول شاخص ساوه در سالجاری نسبت به مدت مشابه سال قبل خبر داد.
رحیم محمودی شهرستان ساوه را بزرگترین تولیدکننده طالبی در کشور دانست که محصول آن به کیفیت بالا و ماندگاری طولانی طالبی ساوه و نیز طعم، بو و شیرینی مطبوع، شهرت یافته است و پیش بینی میشود امسال افزون بر ۴۰ هزار تن طالبی از مزارع شهرستان برداشت شود.
وی سطح زیر کشت محصول طالبی در سالجاری را افزون بر دو هزار هکتار بیان کرد و افزود: این در حالی است که در سال گذشته به دلیل محدودیت منابع آبی این میزان به کمتر از ۱۶۰۰ هکتار رسید.
محمودی با اشاره به آغاز کار برداشت طالبی از مزارع ساوه گفت: کار برداشت تا یک ماه دیگر ادامه دارد و مهمترین ارقام زیر کشت طالبی در ساوه رقم ورامین و فلات است.
به گزارش ایسنا، علیرضا طهماسبی رئیس اداره آب و خاک جهاد کشاورزی ساوه نیز شیرینتر بودن، منظم بودن خطوط طالبی، ماندگاری بالا، عطر و بوی بهتر نسبت به سایر طالبیهای تولیدی کشور را دلیل شهرت طالبی ساوه بیان کرد و افزود: محصول طالبی در کشور با برند ساوه عرضه میشود و مشتاقان زیادی دارد.
وی همچنین درخصوص رهاسازی پلاستیکهای استفاده شده در کشت زیرپلاستیکی پس از پایان برداشت، گفت کشت زیر پلاستیکی علاوه بر مزایایی که دارد در صورت عدم توجه به جمع آوری پلاستیکها پس از برداشت محصول، خسارت زیادی را به آب و خاک اراضی کشاورزی وارده کرده و تبعات زیست محیطی به همراه دارد.
طهماسبی دغدغه جدی جهاد کشاورزی در کشت محصول طالبی زیرپلاستیکی را عدم رهاسازی پلاستیکها در طبیعت پس از برداشت بیان کرد و افزود: از کشاورزان انتظار میرود پس از پایان برداشت نسبت به جمع آوری پلاستیکها اقدام کنند، گرچه همکاری لازم در این حوزه صورت میگیرد.
وی بیان کرد: کشت صیفی جات زیر پلاستیک یکی از روشهای تولید محصولات جالیزی در نقاط کم آب نظیر ساوه است که علاوه بر کاهش مصرف سموم و آب، موجب مبارزه با علفهای هرز، صرفه جویی در مصرف بذر، محافظت کشت از خطر تگرگ احتمالی و کمک به زودرس بودن محصول میکند. این نوع روش تولید طالبی با توجه به باقی ماندن بقایای پلاستیک در سطح اراضی موجب آلودگی خاک میشود و کشاورزان باید نسبت به جمع آوری آنها پس از برداشت اقدام کنند.
به گزارش ایسنا، به گفته کارشناسان تغذیه، طالبی سرشار از ویتامین و فیبر بوده و میوهای اشتهاآور و ملین است که باعث رفع تشنگی نیز میشود. این میوه تابستانی منبع غنی پتاسیم و فسفر است و پتاسیم موجود در این میوه باعث جلوگیری از بیماریهای قلبی عروقی میشود.
به علت وجود کلسیم فراوان، مصرف طالبی باعث بهبود و رشد اسکلت و استخوان بدن و لطافت و شادابی و نرمی پوست میشود. مصرف این میوه همچنین به افرادی که از کم خونی رنج میبرند، توصیه میشود.
مطالعات نشان داده است که افرادی که از آسم رنج میبرند، در صورت استفاده از میوههایی که خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی دارند، کمتر دچار حملات تنفسی میشوند، از این رو مصرف طالبی برای کسانی که سل ریوی دارند، مفید است.
به گزارش ایسنا، بارشهای سیل آسای امسال گرچه آثار مخربی را در نقاط مختلف کشور بر جای گذاشت و در ساوه نیز موجب تخریب برخی از زیرساختها شد اما در مجموع برای این نقطه زرخیر کشور که تولید کننده بیش از ۷۰ نوع محصول کشاورزی است نعمت بود چرا که شاهد افزایش سطح زیر کشت انواع محصولات زراعی و باغی در نتیجه تقویت منابع آبی هستیم، اما نباید از این موضوع غلفت کنیم که ساوه یک شهر گرمسیر با آب و هوای نسبتاً خشک است بنابراین همچنان با محدودیت منابع آبی مواجه است و نباید به بهانه یک سال پرآب ذخایر آبی را به هر نحو و به بهانه افزایش سطح زیر کشت هدر داد بلکه باید سیاست مصرف بهینه با اجرای روشهای نوین آبیاری در حوزه کشاورزی در این شهرستان که به دلیل اقلیم و آب و هوای خاص آن با محدودیت منابع آبی دچار است، اعمال شود تا شهر یاقوتهای سرخ همواره با تولید انواع محصولات کشاورزی به عنوان قطب کشاورزی استان مرکزی و ایران بدرخشد.
انتهای پیام
نظرات