به گزارش ایسنا، دومین روز از سی و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران (پنجشنبه، هجدهم اردیبهشت) درحالی سپری شد که طبق پیشبینیها مخاطبان هم آمدند و یک ساعتی هم بیشتر در نمایشگاه گشت زدند، هرچند در ساعت پایانی جمعیت کمتر شد.
ناشران بزرگتر و معروفتر مانند همیشه طرفداران بسیاری داشتند و ناشران دیگر هم به هوای مخاطبان گذری بودند؛ یکی از ناشران هم این موضوع را ناشی از برندسازی ضعیف نشرشان میخواند.
بهنظر میرسد در این سالها برخی از ناشران، کسانی را به عنوان متصدی غرفه خود گذاشتهاند که کتابخوان حرفهای هستند و بر کتابها تسلط دارند بنابراین میتوانند مخاطبان را برای خرید کتاب با توجه به فضا و ژانری که در آن کتاب میخوانند، قانع کنند. برخی هم از مروجان کتاب و بلاگر کتابها که در فضای مجازی به طور جدی فعال هستند استفاده کرده و با این ترفند، مخاطبان را جذب میکنند.
توجه ناشران کودک برای برندسازی و تبلیغات با راهکارهای خلاقانه در سالهای اخیر بیشتر شده است و بچهها را از هر سو به خود میکشاند؛ ناشری از نمادی که به آن معروف است عینک پلاستیکی تهیه کرده که بسیاری از کودکان به چشم زده در محوطه نمایشگاه راه میروند و کودکانی که از این عینک محروم هستند به دنبال آن راهی نشر میشوند. عروسک و جاکلیدی و بادکنک را هم به این مورد اضافه کنید که تبلیغی سیار برای نشر است.
قیمت بالای کتاب تهیه کتاب را سخت کرده و این موضوع ورد زبان مخاطبانی است که از نمایشگاه بازدید میکنند و گاه با حساب و کتاب به این نتیجه میرسند که با وجود تخفیف نمایشگاه میتوانند تعداد کمی کتاب بخرند و به همین دلیل سعی میکنند با وسواس و دقت بیشتر و گاه تردید کتاب را انتخاب کنند. البته گاه عکسی از کتاب گرفته و خرید را به بعد موکول میکنند.
البته در این میان ناشرانی هم هستند که کتابهای چاپ قدیم خود را با قیمت پایینتر عرضه میکنند و ناشری هم بر غرفه نصب کرده کتاب چاپ قدیم ۱۵ هزار تومان!
یکی از تخلفهایی که در نمایشگاه مطرح میشود، فروش وسایلی غیر از کتاب است که این موضوع به صورت گسترده در بخش کودک و نوجوان به چشم میخورد به ویژه فروش پازل و اسباببازی، برخی هم بستههایی شامل کتاب و مدادرنگی یا ماژیک آماده کرده و با این ترفند، هم آییننامه را به اصطلاح دور میزنند و هم خانوادهها را ترغیب میکنند. فروش کالای غیر از کتاب در نمایشگاه هم دیده میشود مثلا غرفهای که کیفهای پارچهای و گلدوزیشده برای فروش آماده کرده بود.
برخی دستفروشان نیز از فرصت نمایشگاه کتاب استفاده کرده و بساط خود را عصرها به نمایشگاه منتقل میکنند و اغلب به هوای حضور کودکان اسباببازی و برچسب دارند.
هنوز برخی از غرفهها خالی هستند. که سخنگوی نمایشگاه میگوید این ناشران با وجود ثبت و واریز هزینه غرفه، تصمیم گرفتهاند در نمایشگاه حضور نیابند و بر اساس آییننامه نمیتوانند در دو روز آن را به نشر دیگری واگذار کنند.
امروز برخی از چهرههای ادبی و فرهنگی در نمایشگاه حضور یافتند؛ محمدرضا شفیعی کدکنی، محمد جعفری قنواتی، موسی اسوار، محمد سلمانی، حمیدرضا شاهآبادی، عباس جهانگیریان، شهرام اقبالزاده، مجید راستی و... .
سخنگوی نمایشگاه کتاب تهران امروز در نشست خود، فروش بخش مجازی را ۲۲۷ میلیارد و ۸۵۰ میلیون و ۹۹۳ هزار و ۵۲۰ ریال اعلام کرد.
سیوششمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «برای ایران بخوانیم» از ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشت (۱۴۰۴) در محل مصلای امام خمینی(ره) به شکل حضوری و در سامانه https://book.icfi.ir به صورت مجازی برگزار میشود.
انتهای پیام
نظرات