مهدیه یاوری در گفتوگو با ایسنا با اشاره به تشکیل اتاق اندیشهورز در استانداری خراسان رضوی، اظهار کرد: سابقه اتاقهای فکر یا اتاقهای اندیشهورزی در جهان، به قرن نوزدهم میلادی بازمیگردد و هدف بنیادین از تشکیل آنها در کشورهای مختلف نیز کمک به دولتها در مسئلهیابی، تدوین متون سیاستی، ارائه راهکارها و غنا بخشیدن به فرآیندهای سیاستگذاری و سیاستهای اجرایی است.
وی با بیان اینکه اتاقهای فکر ابزاری کلیدی برای توسعه دانش، تحلیل سیاستها و ارائه راهکارهای استراتژیک هستند، عنوان کرد: این نهادها، بسته به اهداف و حوزه عملکرد خود، میتوانند در تصمیمگیریهای کلان تأثیر بسزایی داشته باشند. ایده بهرهمندی از اتاقهای اندیشهورزی در دولت چهاردهم همزمان با فعالیت دکتر محمدجواد ظریف در مرکز بررسیهای استراتژیک مطرح شد و در خراسان رضوی نیز از ابتدای دوره مسئولیت آقای غلامحسین مظفری به عنوان استاندار و نماینده عالی دولت، مورد توجه قرار گرفت و در تاریخ اول دیماه ۱۴۰۳، به صورت رسمی در استانداری خراسان رضوی آغاز به کار کرد.
رئیس کارگروه امور زنان و خانواده اتاق اندیشهورز خراسان رضوی با اشاره به اینکه سابقه این اتاق در استان به دولت یازدهم برمیگردد، افزود: در آن دولت تفاهمنامهای میان مرکز مطالعات ریاستجمهوری و معاونت فرهنگی-اجتماعی وزارت علوم در اردیبهشتماه ۱۳۹۳ منعقد و پیرو آن اتاقهای فکر تشکیل شدند. در شهریورماه همان سال بود که اتاق اندیشهورزی دولت در خراسان رضوی نیز ایجاد شد، اما حدودا دو سال بعد، به حالت نیمهتعلیق درآمد.
یاوری ادامه داد: قریب به یک دهه زمان برد تا بار دیگر با تأکید آقای مظفری، فرآیند تشکیل اتاق اندیشهورزی خراسان رضوی در دولت وفاق ملی کلید بخورد. ارتقاء سطح همفکری نخبگان استانی و ملی و بهرهمندی از اندیشهها، تجربیات و ایدههای صاحبنظران، به اشتراکگذاری دانش بومی و منطقهای در امور ملی، افزایش ارتباط و مشارکت نخبگان استانی در شناسایی مسائل و ارائه راهکارهای ملی-منطقهای، افزایش غنای تصمیمگیری و سیاستگذاری در حوزه مسائل ملی و محلی، تسهیل تبادل دادهها و اطلاعات میان دولت و نخبگان ملی و محلی و بازتاب دیدگاههای نخبگان محلی و منطقهای در سطح ملی از جمله مهمترین اهداف اتاق اندیشهورزی خراسان رضوی است.
وی با اشاره به کارگروههای یازدهگانه ذیل اتاق اندیشهورز خراسان رضوی، بیان کرد: یکی از آنها کارگروه زنان و خانواده است. همه ما میدانیم که اقوام و ملل گوناگون بر اساس فرهنگ و تمدن قومی و نژادی، اساطیر، مذهب و شرایط ویژه جغرافیایی، تاریخی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی، نگرشهای متفاوت و دیدگاههای متعارضی نسبت به زن در طول تاریخ خویش داشتهاند و همین مسأله جایگاه اجتماعی و حقوقی زن را در جوامع گوناگون و در طول تاریخ، دگرگون کرده است؛ زمانی شاهد پرستش الهه مادر بودیم که تقریبا در تمامی مذاهب کهن و باستان، یکی از ریشهدارترین باورهای مذهبی زندگی انسان بوده و آن را نشانه باروری، فراوانی و کمال زیبایی و توانایی میدانستند و سپس رد پای برتری ایزدبانوان در دوران آغاز کشاورزی را میبینیم و همچنین در مقاطعی هم شاهد افول جایگاه زنان در دوران شبانی و کوچ اقوام هستیم. اینها همه و همه حکایت از فرازوفرود جایگاه زنان در تاریخ دارد.
رئیس کارگروه امور زنان و خانواده اتاق اندیشهورز خراسان رضوی افزود: در روزگار کنونی، با توانمندیهایی که زن در مسائل اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و خانوادگی از خویش بروز داده، این مهم را به تصمیمسازان و تصمیمگیران جامعه نشان میدهد که مسائل زنان، مسائل یک قشر و یک طبقه نیست. بلکه مسائل کل جامعه و ابناء بشر است. بر این اساس و با چشمانداز درایت دولت دکتر پزشکیان به این مهم و نیز توجهات خاص استاندار خراسان رضوی به مباحث خانواده و به ویژه نقش و جایگاه زنان در جامعه، واضح است که فلسفه وجودی بخشی به نام کارگروه زنان و خانواده در اتاق اندیشهورزی خراسان رضوی چیست.
یاوری با اشاره به برگزاری اولین جلسه کارگروه زنان و خانواده اتاق اندیشهورز استان در ۱۶ اردیبهشتماه امسال با حضور جمعی از زنان نخبه، توانمند و فرهیخته استان، گفت: در این جلسه، زنان نخبه، فرهیخته و فعال استان در حوزههای سیاسی، حقوقی، اقتصادی، اجتماعی، ورزشی، رسانه و... که با مشورت و گفتوگو با فعالان حوزههای مختلف برگزیده شده بودند، به عنوان شورای عمومی کارگروه زنان و خانواده حاضر شدند. در نخستین جلسه کارگروه، ماهیت وجودی و تاریخچه اتاقهای اندیشهورزی در جهان و ایران توسط آقای حسین انصاری، رئیس اتاق اندیشهورزی خراسان رضوی برای حاضرین شرح داده و گفته شد که در اتاق اندیشهورزی استان، باید دانش سیاستی بومی تولید شود که ریشه در ارزشها، هنجارها و نیازهای محلی داشته باشد.
وی افزود: همچنین خانم فاطمه حامد، مدیر دفتر امور زنان و خانواده استانداری در این جلسه با تأکید بر اینکه باید از ظرفیت زنان در سایر کارگروههای تخصصی استفاده شود، خواستار توازن جنسیتی در سطح تصمیمسازی شد و از لزوم طراحی یک نقشه راه برای کارگروه زنان و خانواده گفت. در ادامه جلسه نیز حضار ضمن معرفی خویش و زمینه فعالیتیشان، از تشکیل چنین نهادی استقبال کردند. همچنین مقرر شد در جلسه بعدی کارگروه، آییننامه نگارششده برای منتخبین حاضر در کارگروه تشریح و اعضای شورای مرکزی از میان اعضای شورای عمومی و با رأی آنان برگزیده شوند.
رئیس کارگروه امور زنان و خانواده اتاق اندیشهورز خراسان رضوی با اشاره به اهداف این کارگروه، عنوان کرد: آسیبشناسی جامعه زنان استان، شناسایی و اولویتبندی مسائل و مشکلات زنان، افزایش مشارکت زنان در فرآیندهای تصمیمسازی و تصمیمگیری در استان، شناسایی و معرفی ظرفیتهای بالقوه زنان استان در عرصههای مختلف حیات جمعی، بسترسازی مشارکت و ارتقاء سطح همفکری نخبگان استانی در موضوعات و مسائل زنان استان و نهایتا ایجاد، حمایت و هدایت شبکههایی از زنان به عنوان گروهی میانجی میان دولت-ملت، از جمله اهدافی است که ما در کارگروه زنان و خانواده اتاق اندیشهورز استان دنبال میکنیم.
یاوری اضافه کرد: در همین راستا، برگزاری جلسات تخصصی مسئلهمحور در موضوع زنان با حضور نخبگان استانی و کشوری، ارائه بستههای پیشنهادی و توصیههای سیاستی کاربردی در خصوص مسائل زنان، بسترسازی برای افزایش غناء سیاستگذاری و کیفیتبخشی به تصمیمات مسئولان در حوزه زنان، ایجاد پل ارتباطی بین مدیران و زنان جامعه و نیز کمک به بازتاب دیدگاههای زنان استان در خصوص سیاستها و تصمیمات اجرایی ملی و استانی و پاسخگویی به تقاضاهای مسئلهشناسانه استاندار، شورای عالی مشورتی استاندار، رئیس و شورای سیاست گذاری اتاق اندیشهورزی استان و نیز عموم افراد جامعه را در دستور کار داریم.
وی ادامه داد: همچنین همکاری و تعامل فعال با سایر کارگروههای اتاق اندیشهورزی استان و معرفی زنان نخبه، توانمند و فرهیخته در زمینه فعالیتی سایر کارگروهها و مستندسازی تجربیات، گزارشات، اقدامات و نیز ارائه نظرات مشورتی و تخصصی در موضوع زنان از دیگر برنامههای ماست. نکته حائز اهمیت این است که ما بهرهگیری از خرد جمعی مشاوران متخصص و دانشگاهی را همراه خود داریم و در این خصوص قرار نیست با نگاه جنسیتزده، خود را از نظرات مردان به منزله نیمی از جمعیت استان محروم کنیم.
انتهای پیام
نظرات