به گزارش ایسنا، اکبر نیکانپور گفت: از کودکان بسیار آموختهام و آنچه در طی سالها پشتوانه تصویرگری کتابهای کودکان من بوده، از این رهگذر کسب کردهام.
این هنرمند ادامه داد: من از دهه ۵۰ تمام تمرکزم را روی تصویرسازی، آموزش هنر گذاشتهام و نیم قرن است در آموزش هنر نقاشی به کودکان نقش پررنگ دارم. بسیاری از شاگردان من امروزه از مربیان خوب آموزش نقاشی به کودکان هستند.
نیکان پور که تاکنون بیش از ۱۵۰ کتاب برای کودکان تصویرسازی کرده، ادامه داد: امروزه من بسیار خوشحالم که پدر و مادرها به فکر آموزش هنر به بچهها هستند و هر روز بر تعداد کلاسهای آموزشی نقاشی و موسیقی برای کودکان افزوده میشود.
به گفته نیکان پور «هنر بسیار وسیع و چند وجهی است. در نگاه نخست مسأله زیبایی در هنر مهم است که بیننده را جذب خود میکند و بعد با لایههای مختلف آن آشنا میشوید. هنر لایههای پنهانی دارد که در شکلگیری این لایه ها اندیشه نقش پررنگی دارد.»
او افزود: تاکنون کتابهای متعددی درباره هنر و به ویژه مبانی هنرهای تجسمی منتشر شده است که مطالعه این کتابها، کمک میکند تا خانوادهها نیز بتوانند نقش مهمی در یادگیری هنر به کودکان داشته باشند.
نیکانپور ادامه داد: ما باید بدانیم آموزش خلاقیت و هنر به کودکان را از چه زمانی شروع کنیم. همه میگویند که کودکان خلاق هستند اما باید بلد باشیم که خلاقیت کودکان را رشد و توسعه بدهیم و مانعی در مسیر رشد کودکان ایجاد نکنیم و این جا نقش مهم و کلیدی خانوادهها و مربیهای هنر پررنگ میشود.
کودکان زندگی خود را نقاشی میکنند
این هنرمند پیشکسوت با بیان این مطلب که او تاکنون در بیشتر جشنوارهها و رویدادهای مهم تصویرسازی جهان شرکت کرده است، گفت: در برخی از کشورها، آموزش هنر را به کودکان از سه سالگی و در برخی دیگر از هفت سالگی آغاز میکنند. شیوه آموزش هنر به کودکان در کشورهای مختلف متنوع است و در رویدادهای مهم تصویرسازی با شیوههای جدید آموزش هنر آشنا میشویم.
نیکانپور ادامه داد: کودکان در نقاشیهایشان زندگی خودشان را به تصویر میکشند، کارهای کودکان بسیار ناب و دلنشین است و اوج خلاقیت را میتوانیم در آثار آنها ببینیم. کودکان در آثارشان شادی، ناراحتی و رویاهایشان را به تصویر میکشند. در واقع کودکان با نقاشیهایشان با جهانشان ارتباط برقرار میکنند.
او اضافه کرد: در نقاشی علمی با حیوانات، آب و هوا، زمین، طبیعت، مراتع سروکار داریم و همه این عناصر بخشهایی از محیط زیست را تشکیل میدهند. یک مربی نقاشی باید غیرمستقیم برای شاگردانش دغدغه به وجود بیاورد تا محیط زیست خودشان را بشناسند، باید محیط زیست برایشان به یک مسأله تبدیل شود. امروزه موضوع اصلی ما آب است.
این هنرمند ادامه داد: خودم بیش از ۱۵ سال است که موضوع تمام کارهایم طبیعت و محیط زیست است، اگر درگیر هنر محیط زیست بشویم مبانی و تصاویرش واقعاً لذت بخش است و اوج زیبایی را در طبیعت میبینید. به نظر من هرچه از طبیعت دور شویم ضربه میخوریم و باید دغدغه محیط زیست را از دوران کودکی برای بچهها به وجود بیاوریم. بخش قابل توجهی از آثار به نقاشی از حیوانات اختصاص دارد و تعدادی از آثار هم درباره طبیعت و محیط زیستی است که انسان دیگر هیچ گونه رحمی به آن نکرده است.
باید کودکان را با مسائل محیط زیست آشنا کنیم
نیکانپور با بیان اینکه کره زمین امروز حالش بد است، گفت: کره زمین با کمبود آب روبهروست، هوای آن دیگر سالم و پاک نیست، کودکان را باید با این موضوعات آشنا کنیم. هنر هم از شروع و آغازش از طبیعت است، از نقاشی گرفته تا موسیقی و آواز همه خاستگاهشان طبیعت است، پس میتوان گفت که طبیعت همچون یک مادر برای ماست و نباید محبتهای این مادر، صفا و صمیمیتش را از بین ببریم بلکه باید دوباره نگاه کنیم و ارزشهای طبیعت را بدانیم و بچهها را بیشتر با آن آشنا کنیم تا زندگی بهتری داشته باشیم. بدون طبیعت نه هنر داریم و نه علم.
نیکانپور ادامه داد: زندگی من به واسطه کتابخانه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان شکل گرفت. من به واسطه این کتابخانه با کتاب آشنا شدم و مسیر زندگیام تغییر کرد و به هنرستان هنرهای زیبا راه پیدا کردم و به مرور با تصویرسازی تصمیم گرفتم با کودکان ارتباط برقرار کنم.
او افزود: شیوه آموزش نقاشی به کودکان در دورههای مختلف سنی متفاوت است و در دوره آخر دبستان رفته رفته پختهتر میشود و خلاقیت در کودکان مسیرش را تغییر میدهد. همه آدمها برای این که در مسیر رشد قرار بگیرند باید خلاقیتشان رشد پیدا کند. در دنیا به مسله خلاقیت بسیار توجه میکنند.
نیکان پور ادامه داد: در رویدادهای بزرگ تصویرگری در کنار بخشهای مختلف نمایشگاهی موضوعات روز آموزش هنر با برگزاری سمینارهای مختلف بحث میشود؛ مثلاً در آمریکا که مهمترین رویداد تصویرگری برگزار میشود یک میز بزرگ بیضی میگذارند و کودکان دور این میز مینشینند و نقاشی میکنند، به آنها گفته نمیشود که مثلاً الان چه چیزی بکشید بلکه مربی نقاشی میآید یک دقیقه کنار آنها میایستد و میگوید «هوا آلوده است» و بعد میرود و با دغدغهای که برای بچهها بوجود میآورد، ذهن آنها درگیر میکند. آنها هم ناخودآگاه به این موضوع هم فکر میکنند و نقاشی میکشند.
او افزود: تمام بچههایی که سر این میز مینشینند از خلاقترین بچههای جهان هستند که به فلسفیترین میز جهان راه پیدا کردهاند در تمام سالهایی که مربی نقاشی به بچهها هستم بارها کودکانی از ایران را برای نشستن سر این میز معرفی کردهام. این بچهها خلاقترین بچههای جهان هستند که آینده را میسازند.
نیکان پور در بخش دیگر سخنانش درباره آثار نمایشگاه «نقاشی بازی» گفت: آثاری که در این نمایشگاه بر روی دیوار رفته بسیار قابل تامل و زیباست و کاملاً مشخص است که آرزو آزادی و الهام نیاورانی خیلی خوب با بچهها کار کردهاند و تمام نقاشیهای این مجموعه بسیار خوش رنگ و شاد هستند من برای تمام بچههایی که آثارشان به این نمایشگاه راه پیدا کرده آرزوی موفقیت میکنم.
از کودکان میآموزیم
درادامه آرزو آزادی گفت: آموزش هنر به کودکان از اهمیت ویژهای برخوردار است و من سالهاست که با قصهگویی و روایت به کودکان نقاشی آموزش میدهم و در جهت تقویت و توسعه خلاقیت کودکان سرزمینم کوشش میکنم و تاکنون نمایشگاههای متعددی از آثار آنها برپا کردهام. آموزش هنر به کودکان از اهمیت ویژهای برخوردار است و نه تنها ما به کودکان آموزش میدهیم بلکه از کودکان میآموزیم.
در این مراسم همچنین کتاب «با کودکان قصهها را نقاشی کنیم» رونمایی شد. این کتاب با مقدمه آرزو آزادی و کارشناسی هنری الهام نیاورانی و مدیریت هنری آیدین وفایی پور منتشر شده است. در این کتاب از هر ۳۰ هنرجوی کودک و نوجوان سه اثر چاپ شده است.
در این نمایشگاه آثار آیشن قنبری، السا صنعتی، اسنا غله دار، آدریان ملکی، آرتین محمدی، ارسام فطوره چی،امیرحسین ابراهیمی، پوریا ولی پور، جانیار مرشدسلوک، حلما احمدی، دلوان گلزاده، راتین آقایی، رونیا اسدی، روژا مرشد سلوک، روژان شاهپور، سارا پور محمدی جان، شکیبا پناهی، قدریاامیر فخریان، کژال مرشد سلوک، گندم گنجیزاده طاری، گیسو فرزانه، لیانا دانشآموز، مهراب آقا بیک، مهسان آقا بیک، مبین مهدوی، نیلا موسوی، نیکا رضایی، نیلوفر حسینی، نهادن هادیان دهج، هستی میر سلیمی، یارا عاشوری به نمایش درآمده است.
انتهای پیام
نظرات