• دوشنبه / ۵ خرداد ۱۴۰۴ / ۱۰:۲۰
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 1404030502590
  • خبرنگار : 71573

نگاهی به «دیدار با دبیرکل»

نگاهی به «دیدار با دبیرکل»

نویسنده کتاب «دیدار با دبیرکل» از چگونگی شکل‌گیری این کتاب و گردآوری محتوای آن می‌گوید.

به گزارش ایسنا، فائزه طاووسی نویسنده کتاب «دیدار با دبیرکل: روایت‌هایی از دیدار با شهید سیدحسن نصرالله» در یادداشتی درباره این کتاب نوشته است: «از اولین لحظات پس از شنیدن خبر شهادت سیدحسن نصرالله، تصمیم گرفتیم روایت‌های موجود دربارۀ این شهید بزرگ را گردآوری کنیم. ابتدا به سراغ کتب خاطرات و تاریخ شفاهی موجود رفتیم. محتوای آن‌چنانی دستمان را نگرفت. طبیعی بود. زندگی امنیتی شهید نصرالله به‌ویژه در دو دهۀ اخیر به‌شکلی بود که نمی‌شد انتظار داشت مطالب چندانی از زندگی‌اش به‌دست بیاوریم. به سراغ گزینۀ دوم رفتیم: گردآوری خاطرات افرادی که با ایشان همکاری کرده بودند. به‌طبع، این افراد در درجۀ اول، نظامیون و در سطح بعد، سیاسیون بودند. نگارش خاطرات این افراد نیز با رعایت دستورالعمل‌های حفاظتی مواجه می‌شد و امکان انتشار بخش عمده‌ای از آن‌ها وجود نداشت.

بنابراین، تصمیم گرفتیم به سراغ افرادی برویم که با شهید نصرالله ملاقات داشته‌اند؛ راویانی که عموماً از جنس نیروهای فرهنگی و رسانه‌ای بودند یا از خانوادۀ رزمندگان مقاومت. اولویتمان این بود که راویان، روایت دیدار با شهید نصرالله را با قلم خود بنویسند. هرکدام از افراد که امکان نگارش داشتند، پیشنهاد ما را پذیرفتند؛ اما برخی نیز درخواست داشتند که مصاحبه‌ای با آن‌ها بشود و روایتشان را دیگری بنویسد.

مجموعۀ گردآوری‌شده، شامل بیست روایت است که هشت روایت به‌قلم خود راوی و بقیه به‌روایت راوی و به‌قلم دیگر نویسندگان است.

این اثر نگاه «مردمی» به یک چهره‌ای بین‌المللی است و بایگانی زنده‌ای از خاطره‌های  مردمی است که در کنار هم پرتره‌ای انسانی از یکی از قوی‌ترین و محبوب‌ترین رهبران مقاومت منطقه را ترسیم می‌کنند.

در این کار سعی کردیم از دریچه‌ای انسانی به شخصیت و منش یکی از تأثیرگذارترین چهره‌های مقاومت در جهان معاصر نگاه کنیم.

هر روایت، بازتابی از زاویه دید و تجربه منحصر به فرد راوی است و همین تنوع، تصویری چندبعدی و ملموس‌تر از دبیرکل حزب‌الله ارائه می‌دهد.

کتاب بر جزئیاتی از رفتار و شخصیت انسانی سیدحسن نصرالله تمرکز دارد که معمولاً در لابه‌لای اخبار رسمی و تحلیل‌های کلان سیاسی گم می‌شوند.

در کتاب «دیدار با دبیرکل»، علاوه بر شخصیت شهید سیدحسن نصرالله، به چند محور مهم دیگر نیز پرداخته شده است که فهم عمیق‌تری از بستر فرهنگی، انسانی و اعتقادی مقاومت به خواننده می‌دهد.

 روایت دیدار خانواده‌های شهدای مقاومت با سیدحسن، از جمله همسر سردار شهید سید رضی، همسر شهید طهرانی مقدم و همسر شهید امیدزاده بخش مهمی از کتاب است. در این روایت‌ها به ویژگی‌های روحی و معنوی خانواده‌ها، صبر و فداکاری آن‌ها، و نوع نگاه‌شان به مقاومت پرداخته می‌شود.

در بخشی از روایت همسر شهید صادق امیدزاده می‌خوانیم: «سید شروع کرد به صحبت. خانم‌ها با هیس‌هیس بچه‌ها را ساکت کردند. سید از صبر خانوادۀ مجاهدین گفت. از اینکه چقدر حضورشان اینجا دلگرمی می‌دهد. همراه و همدل همسرانشان هستند. از شرایط بد تحصیلی بچه‌های ایرانی توی لبنان. اینکه خانم‌ها دائم خانه‌به‌دوش‌اند و همراه همسرانشان از این‌طرف به آن‌طرف مهاجرت می‌کنند و مشکلات درمانی، مالی، امنیتی دارند. شنیدن معضلات زندگی‌مان توی غربت از زبان او، مثل این بود که برادری حال خواهرش را خوب می‌فهمد، دلداری‌اش می‌دهد و وعدۀ پاداش الهی....»

 - بخشی از روایت‌ها مربوط به ملاقات هنرمندان، نویسندگان، خبرنگاران و فعالان رسانه‌ای و دغدغه‌های فرهنگی و رسانه‌ای این گروه‌ها و واکنش سیدحسن نصرالله به آن‌هاست.

در بخشی از روایت آقای مرتضی غرقی می‌خوانیم: «از قبل گفته بودند دوربین و دیگر تجهیزات فیلم‌برداری مهیاست. همه‌چیز مرتب شده بود. حدود یک ربع در انتظار آقا سید نشستیم. فیلم‌بردار گفت: «آقا سید اومدن.» از جا بلند شدم که پیشواز بروم. سید وارد اتاق شدند. سلام‌وعلیک کردیم. دست دادیم و روبوسی کردیم. با رویی خوش و برخوردی مؤدبانه به من خیر مقدم گفتند. به‌شوخی گفتم: «صندلی داغ[۱] است و شاید از سؤالا کمی عصبانی بشین؛ اما ببخشید.» خندید و گفت: «هرطور دوست داری، مصاحبه کن. در پرسیدن سؤال، محدودیتی وجود نداره.»

 روابط انسانی، عاطفی و اخلاقی نحوه گفت‌وگو، توجه خاص سیدحسن به تک‌تک افراد، احوال‌پرسی گرم، و احترام به همه در روایت‌ها برجسته شده است. گاهی شوخ‌طبعی، مهربانی و نگاه پدرانه‌اش به مهمانان نیز به‌زیبایی توصیف شده.

در بخشی از روایت همسر شهید طهرانی مقدم می‌خوانیم: «تمام مدت دیدار، محمدطاها دست از شیطنت‌هایش برنمی‌داشت. آخرسر هم یک استکان چای ریخت روی میز و قندان را هم خالی کرد رویش. دخترم زینب گفت: «سید، دعا بفرمایید بچه‌م روحانی بشه.» سید حسن خندید و گفت: «این بچه قطعاً روحانی می‌شه! با این کارایی که اینجا کرد، مطمئن باشین که روحانی می‌شه.» همگی زدیم زیر خنده. سید خم شد و سر محمدطاها را بوسید و نوازشش کرد....»

همچنین در بخشی از روایت‌های کتاب به رابطه نزدیک مردم و مسئولان ایران با مقاومت لبنان و دبیرکل حزب‌الله اشاره می‌شود. نوع استقبال، ترجمه همدلانه زبان‌ها، و روح برادری اسلامی محورهایی هستند که در پس‌زمینه روایت‌ها دیده می‌شوند.

دکتر محمدرضا سنگری رئیس اندیشکده ادبیات پایداری حوزه هنری درباره این کتاب نوشته است:  کتاب ارجمند و وزین «دیدار با دبیرکل» ره‌آورد همت بلند و سخت‌کوشانه سرکار خانم فائزه طاووسی دریافت و مطالعه شد. از دفتر هنر و ادبیات پایداری به پاس این پویه بایسته و ستودنی سپاسگزارم. این دست فرآورده‌های فرهنگی و ارزشی جز حفظ تراث فرهنگی، چراغی فرا راه نسل‌ امروز و الگویی برای نویسندگان و پژوهندگان در ثبت احوال و اقوال و اعمال اسوه‌هایی است که روزگار ما زیسته‌اند و ما باید روزگارشان را زیست کنیم. مقدمه گویا و رسا بر پیشانی کار، تکلیف خواننده و پرسش‌های احتمالی او را در باب کتاب روشن می‌سازد. بیست روایت هرچند زبان و نگاه متفاوت، اما تصویری واضح و صریح و صحیح و بالغ از سیّد شهید مقاومت فراچشم می‌نهد... در مجموع کاری بسیار ارزشمند و قابل تحسین است. از سرکار خانم طاووسی و همه راویان و نگارندگان صمیمانه قدردانی و سپاسگزاری می‌شود. ان‌شاءالله پای این کار و دیگر آثارتان امضای شهدا و پاداشتان با مولا و سید همه شهیدان اباعبدلله‌ الحسین علیه السلام باشد. عزت مستدام، روزگار به‌کام و حق هماره همراه و همگام باد.

با سپاس و ارادت

محمدرضا سنگری

اندیشکده ادبیات پایداری ۱۴۰۴/۲/۱۴»

[۱]. اشاره‌ای نمادین به برنامۀ گفت‌وگومحور صندلی داغ که اوایل دهۀ هشتاد شمسی از تلویزیون پخش می‌شد و گفت‌وگوهایی صریح را با مهمانان خود ترتیب می‌داد.

 انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha