• سه‌شنبه / ۶ خرداد ۱۴۰۴ / ۱۷:۳۸
  • دسته‌بندی: دین و اندیشه
  • کد خبر: 1404030603880
  • خبرنگار : 71461

آیت‌الله رمضانی:

اسلام جامع، کلید وحدت و کرامت است

اسلام جامع، کلید وحدت و کرامت است

آیت‌الله رمضانی در اجلاس مبلغان و فارغ‌التحصیلان علوم اسلامی نیجر با تأکید بر وحدت امت اسلامی، کرامت انسانی و مقابله با ظلم به تبیین ابعاد اسلام جامع پرداخت.

به گزارش ایسنا، آیت الله رضا رمضانی- دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت(ع) - در  اجلاس بزرگ مبلغین و فارغ التحصیلان اسلامی کشور نیجر  که با حضور رئیس انجمن‌های اسلامی این کشور و قطب تیجانیه نیجر در شهر «نیامی» پایتخت این کشور، برگزار شد با تاکید بر مشترکات اسلامی میان مسلمانان مانند حج و مشترکات بین ایران و نیجر، اظهار کرد: باید از ماجرای ذبح اسماعیل درس گرفت، مهم ترین درس این واقعه توحید چه توحید نظری و چه توحید عملی است. امام خمینی(ره) در دوره معاصر پرچمدار مبارزه با شرک بودند و ایشان موجب شدند که مسلمانان در جهان، صاحب عزت شوند.

اسلام جامع؛ نگاه عمیق امام خمینی(ره) به دین

دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت(ع)، امام خمینی(ره) را منادی اسلام جامع دانست و تصریح کرد: امام راحل معتقد بودند که اسلام را باید جامع و عمیق و نه سطحی دید. از دیدگاه ایشان، اسلام هم ظاهر و هم باطن و هم جلال و هم جمال دارد و اسلام جامع، تمامی این ابعاد را پوشش می دهد. امام خمینی(ره)، همه ما را به سمت شکل گیری امت اسلامی دعوت کرد. ایشان ما را به قیام فردی و نیز قیام اجتماعی و جمعی فراخواند. محتوای پیام امام راحل این بود که کرامت انسان ها از هر رنگ و جنس و زبانی باید حفظ شود و هیچ کس نباید مورد ظلم قرار بگیرد.

وی با بیان این که قرآن دو اصل اساسی، کرامت و عدالت را مورد تاکید قرار داده است، افزود: ندای امام خمینی(ره) و امام خامنه‌ای این است که ما نه باید به کسی ظلم کنیم و نه ظلم کسی را بپذیریم. لذا عقل و فطرت و دین ما حکم می‌کند که اگر در گوشه‌ای از عالم، کودکان و زنان مظلوم را می‌کشند و به آنها ظلم می‌کنند، ما باید در برابر این ظلم بایستیم. در اروپا و امریکا نیز در مقابل این ظلم واکنش نشان داده‌اند، آیا ما نباید در برابر این ظلم واکنش نشان بدهیم؟ ما باید برای خدا یاد بگیریم و برای خدا آموزش دهیم و برای خدا عمل کنیم. اگر کسی چنین کند، بر اساس حدیث به این فرد در ملکوت «عظیم» گفته می‌شود.

علم بعد از عمل؛ نوری برای قلب مبلغان

دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت(ع) با اشاره به انواع علم اظهار کرد: ما دو نوع علم داریم، علمی که باید یاد بگیریم و کسب کنیم، اما علم دیگر، علم بعد از عمل است. آیت الله  بهجت به علم بعد از عمل تاکید داشتند و به این حدیث اشاره می‌کردند که اگر کسی به چیزی که می‌داند، عمل کند، خداوند تبارک و تعالی، آن چیزهایی را که او نمی‌داند به وی آموزش می‌دهد. این علم نور است و روشنایی می‌دهد. در تعبیر امام صادق(ع)، علم، کثرت تعلیم و تعلم نیست، بلکه علم نوری است که قلب انسان با آن، نورانی می‌شود.

وی، شرط موفقیت در تبلیغ را توجه به سه نوع ادب دانست و تصریح کرد: نخستین ادب، ادب مع النفس است، یعنی خودمان را باید ادب کنیم. دومین ادب، ادب مع الغیر است، یعنی ارتباط ما با دیگران با حفظ مراتب ادب باشد. ادب سوم، ادب مع الله است، یعنی در ارتباط با خداوند، باید ادب را رعایت کنیم و خداوند را خالق، مربی، محبوب، معشوق و ... بدانیم.

آیت الله رمضانی با بیان این که تبلیغ از ویژگی‌های انبیای الهی است، تاکید کرد: مبلغ فقط الفاظ را منتقل نمی‌کند. لذا باید با حقیقت آشنا باشد، تا بتواند آن را به قلب مخاطب ارسال نماید، پیامبر(ص) در این راستا در تبلیغ، قلب مردم را نشانه می گرفت. هر مبلغی دو جایگاه و سمت دیگر نیز دارد که آن دو سمت نیز متعلق به انبیای الهی است. اول، هر مبلغی معلم است. دوم، هر مبلغی مربی است. لذا هر مبلغ باید رنگ الهی داشته باشد و آن رنگ الهی را به مستمع منتقل کند.

پاسخ به شبهات غربی؛ وظیفه امروز حوزه تبلیغ

دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت(ع) با اشاره به ویژگی‌های مبلغان اظهار کرد: مبلغان باید مخاطب شناس باشند و آنها باید بدانند که چه مطلبی را در چه محیطی، ارائه کنند. کار مبلغ تدریجی است و او باید کار آموزش دادن را به تدریج انجام بدهد. مبلغ باید به گونه ای سخن بگوید که هم خودش و هم مخاطب، صحبت ها را درک کند. مبلغ نباید اسلام را سطحی معرفی نماید، لذا باید مطالعات او، زیاد باشد و به پرسشهای مخاطبان جواب دهد. غرب امروز به صورت مرتب، شبهاتی را مطرح می کند، به عنوان مثال این شبهه در غرب مطرح می شود که انسان برای رسیدن به معنویات، نیاز به دین ندارد. لذا وظیفه ما است که اسلام را به صورت درست، جامع و عمیق معرفی کنیم. ما معتقد هستیم که اسلام محمد(ص)، اسلام ترور و خشونت نیست. بسیاری از افراد در روز فتح مکه به پیامبر(ص) گفتند که باید انتقام بگیریم، اما پیامبر(ص) گفتند که امروز روز رحمت است.

آیت الله رمضانی، رحمت اسلام را موجب جهانی شدن دین دانست و تصریح کرد: این اخلاق پیامبر(ص) بود که اسلام را عالم گیر کرد. اگر رسول اکرم(ص) زنده بود همه شما مبلغین کشور نیجر که از تبار بلال هستید، امروز از حلقه اول مبلغین ایشان بودید.

در بخش پایانی این مراسم عمامه‌گذاری و فارغ التحصیلی جمعی از طلاب نمایندگی جامعه المصطفی در کشور نیجر با حضور آیت الله رمضانی دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت(ع) انجام شد.

اسلام جامع، کلید وحدت و کرامت است

علم، ایمان و وحدت؛ سه‌ضلعی تمدن‌ساز در دیدار علمای نیجر با آیت‌الله رمضانی

در ادامه این سفر آیت الله رمضانی با علمای نیجر دیدار داشت که علی تاسع- از علمای این کشور-  در این دیدار با اشاره به وجود اتحاد در جامعه نیجر اظهار کرد: نقاط اجتماع و اشتراک ما در جامعه نیجر بیشتر از نقاط اختلاف و افتراق است. کل مسلمانان، برادر یکدیگر هستند و ما باید این برادری را تقویت کنیم.  یکی از نقاط اشتراک ما، مسجد الاقصی است. اگر مسلمانان متحد شوند می‌توانند بر جنایات اسرائیل فائق شوند. وقتی مجاهدان یمن می‌توانند با مجاهدت‌های خود مقابل آمریکا و اسرائیل بایستند اگر ما کنار هم قرار بگیریم، به راحتی می‌توانیم مقابل اسرائیل بایستیم.

رسالت تبلیغ: ایجاد امت واحد با گفت‌وگو

در ادامه زکریا ربانی به عنوان دومین سخنران این دیدار، مسئله وحدت اسلامی را ضروری دانست و تصریح کرد: یکی از مسائل اصلی ما، مسئله وحدت اسلامی است که سال ها است به آن باور داریم. اما علاوه بر باور به این مسئله، باید آن را به صورت دقیق عملی کنیم. در این راستا ضروری است که گام های عملی برداشته شود و فضایی را برای گفت و گو میان ادیان و مذاهب ایجاد کرد.

عثمان جنید نیز در بخش دیگری از دیدار با تاکید بر اهمیت رسالت تبلیغ گفت: رسالت تبلیغ، رسالت سنگینی است و توحید کلمه و توحید صفوف مسلمین، رسالت اصلی تبلیغ می‌باشد. جدا کردن مسلمانان براساس ملیت و نژاد، یک کار شیطانی است که هیچ اصالتی ندارد.  وجود فرق مختلف اسلامی، پدیده قابل اجتنابی نیست، اما اگر این فرقه‌ها دور هم جمع شوند و با یکدیگر مراوده داشته باشند و با هم گفت و گو کنند، می‌توانند امت واحد اسلامی را تشکیل بدهند.

شیخ علی سوری از دیگر سخنرانان دیدار نیز با تقدیر از موضع ایران در قبال قضیه فلسطین، اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران، اولین دولت اسلامی بود که به فریاد مردم فلسطین رسید و به کمک آنها پرداخت. از خداوند متعال توفیق نظام جمهوری اسلامی ایران و مردم ایران که ندای وحدت را سر می‌دهند، مسئلت دارم.

مسلمانان نباید بار دیگر استعمار شوند

آیت الله رضا رمضانی- دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت(ع) - در ادامه این دیدار با بیان این که باید امت اسلامی قوی را تشکیل بدهیم، تاکید کرد: امت اسلامی باید به سمت استقلال بروند. مسلمانان نباید اجازه بدهند که کشورهای اسلامی بار دیگر مورد استعمار قرار بگیرند. تاریخ استعمار، تاریخ سیاهی است و به هیج وجه نباید به آن دوران بازگشت. البته مسلمانان بیدار شده اند و فهمیده اند که کشورهایشان، استعمار و استثمار شده اند.

وی، ایران را کشوری در مسیر استقلال دانست و تصریح کرد: رتبه ایران در زمینه علم از رتبه ۵۷ در جهان به میانگین رتبه ۱۵ رسیده است و ایران در برخی از رشته‌های علمی جزو پنج کشور برتر جهان است. مقام معظم رهبری تاکید زیادی بر علم و فناوری دارند و ایران، پیشرفت‌های خوبی در زمینه علم داشته است که این پیشرفت‌ها باید امتداد پیدا کند. نیجر کشور جوانی است و این جوان بودن جمعیت، فرصت بسیار خوبی برای این کشور است. باید از کم شروع کرد و ادامه داد و پیش رفت. این شیوه را پیامبر(ص) به ما یاد داد. قرآن نیز به صورت تدریجی، نازل شد و مردم به تدریج تربیت شدند. یکی از حرفهای مهم اسلام این است که اراده فردی باید به اراده جمعی تبدیل شود. اسلام به لحاظ معارف، جامع ترین معارف را دارد و یکی از معارف اسلامی، عرفان و معنویت است. تمامی افعال و اعمال می تواند در مسیر وصول به حق باشد، بر همین اساس امام علی (ع) از خداوند طلب خدمت به خلق را می کند.

تجربه ایران؛ الگویی برای پیشرفت آفریقا

آیت الله رمضانی با اشاره به محورهای ضروری برای رسیدن به جامعه اسلامی تراز اظهار کرد: برای رسیدن به جامعه اسلامی تراز باید ایمان به خداوند را تقویت کنیم. دشمنان اسلام، می خواهند ایمان و خدا را از ما بگیرند. در حالی که برترین تجارت از نظر قرآن، تجارت با خدا است و اولین شرط برای آن، ایمان به پروردگار است. طلاب و روحانیون و مبلغان کشور نیجر باید در تقویت ایمان در این کشور، کوشا باشند و اجازه ندهند که ایمان جوانان نیجر، سست شود.

وی، شرط دوم رسیدن به جامعه اسلامی تراز را رشد علم و دانش دانست و تصریح کرد: رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران، هفت توصیه برای توسعه کشور داشتند که در راس این توصیه‌ها، علم بود. شما علما و مبلغان کشور نیجر باید جوانان این کشور را هدایت کنید تا علم و فناوری بیاموزند و با استفاده از آن علم و فناوری بتوانند مسائل و مشکلات کشور نیجر را حل کنند. ایران در این راستا آمادگی دارد که دانش خود را در اختیار جوانان و فرزندان شما قرار بدهد تا جوانان متخصصی تربیت شوند و آنها بتوانند که مشکلات کشور نیجر را حل کنند. این جلسه می تواند تاریخی باشد و شما می توانید تاریخ ساز باشید و این به اراده شما بازمی گردد.  نکته دیگری که باید به آن توجه کرد، نهادسازی به خصوص برای جوانان و زنان است. جوانان را بشناسید و تشکل های جوانان را ایجاد کنید. جوانان را دست کم نگیرید، آنها دارای توانایی های زیادی هستند و قدرت لازم را برای ساخت کشور خود دارند. تشکل‌های زنان را هم جدی بگیرید و این تشکل‌ها را در استان‌های خود، راه اندازی کنید. تشکل‌های زنان اگر در کنار هم قرار بگیرند می‌توانند در مقابل ظلم به زنان و کودکان فلسطینی بایستند.

آیت الله رمضانی با بیان این که در دوران مهمی از تاریخ قرار گرفتیم، تاکید کرد: هر جا که قدرت علمی باشد، استعمارگران نمی‌توانند آنجا را استعمار و استثمار کنند، اما در جایی که ضعف علمی وجود داشته باشد، استعمار و استثمار شکل می‌گیرد. زمانی مسلمانان، قدرت علمی جهان بودند، ما باید خودمان را پیدا کنیم و قدرت و استعداد خودمان را بیابیم.

توسعه علمی، راه نجات ملت‌ها

وی، آینده اقتصادی جهان را مرتبط با قاره آفریقا دانست و تصریح کرد: آفریقا یک قاره ثروتمند است، اما دشمنان نگذاشتند که این ثروت به مردم این قاره برسد. لذا جوانان قاره آفریقا باید در زمینه توسعه این قاره، پیشتاز باشند. در کجای دنیا، زمینی به حاصل خیزی زمین‌های قاره آفریقا وجود دارد؟ معادن ارزشمند افریقا چقدر است؟ ما باید این ظرفیت‌ها را بشناسیم و خودمان را دست کم نگیریم. باید به حقیقت دین رجوع کنیم. چقدر دین به انسان، بها داده است؟ دشمنان چون خود را برتر از دیگران می‌دانستند، بیشترین ظلم را به مردم آفریقا و امریکای جنوبی کرده‌اند.  معجزه قرآن و اسلام این است که همه انسان‌ها را برابر می داند، لذا در اسلام، بلال حبشی با مسلمانان دیگر برابری داشت و معجزه زیبای پیامبر(ص) برای بلال همین بود. در دوره معاصر نیز امام خمینی(ره)، ما را زنده کرد و دین ما را احیا کرد. امام خمینی(ره)، ذخیره خداوند برای این عصر بود، یک عالم مسیحی می گفت که امام خمینی(ره) با دم مسیحایی خود، ما را نیز زنده کرد.

آیت الله رمضانی با ابراز خرسندی از حضور در کشور نیجر خاطرنشان کرد: من اینجا را مثل وطن خود می‌دانم، چرا که همه شما برادران و خواهران دینی ما هستید. اراده ما باید جمعی شود تا قدرت بیاورد.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha