• چهارشنبه / ۷ خرداد ۱۴۰۴ / ۱۷:۲۷
  • دسته‌بندی: دین و اندیشه
  • کد خبر: 1404030704718
  • خبرنگار : 71461

ایمانی‌پور:گفت‌وگو بین ادیان الهی در تفکر اسلامی یک ضرورت است

ایمانی‌پور:گفت‌وگو بین ادیان الهی در تفکر اسلامی یک ضرورت است

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در راستای نخستین دور گفت­‌وگوی دینی جمهوری اسلامی ایران با اندیشمندان مسیحی کاتولیک اسپانیا، در جمع رؤسا و اساتید دانشگاه سان داماسو و دانشگاه پاپی سالامانکا با عنوان «موجبات و ویژگی های رحمت واسعه الهی» سخنرانی کرد.

به گزارش ایسنا،  حجت‌الاسلام والمسلمین محمدمهدی ایمانی‌پور-رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی-  با ابراز خرسندی از برگزاری این گفت‌وگوها در شهر مادرید، گفت: رحمت­ الهی مفهومی مشترک در اسلام و مسیحیت است که اشاره بر لطف و مهربانی بی ­پایان خداوند نسبت به مخلوقاتش دارد. پرسش نخست این است که موجبات و اسباب رحمت الهی چیست؟ در اسلام، علل اصلی نزول رحمت الهی بر انسان، عبارتند از: اطاعت از خداوند و پیامبران، انجام عمل صالح و رعایت تقوای الهی.  به عبارت دیگر، اگر کسی بخواهد مشمول عنایت و رحمت خاص خداوند گردد، علاوه بر خداباوری و خویشتن داری، می بایست عامل به فرامین الهی باشد.

ایمانی‌پور درباره ویژگی‌های رحمت الهی بیان کرد: در دیدگاه اسلامی رحمت الهی دارای ویژگی‌های تمامیت، عمومیت و کمال است. "تمامیت" به معنای بی کم و کاست بودن است. رحمت الهی کامل و بی نقص است. هرچند انسان بدلیل عدم آگاهی و اشراف، به کنه آن پی نبرد. «عمومیت» به معنای گستردگی و شمول همگانی رحمت خداوند است. همان رحمت مطلقی که سراسر عالم هستی را دربرگرفته و هر موجودی را به کمال خود می‌رساند.

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با اشاره به اینکه در اسلام، خداوند کریم با صفت «رحمن» و «رحیم» معرفی می­شود، ادامه داد: رحمت رحمانی، رحمت عام خداوند است که شامل همگان می­شود و رحمت رحیمی، رحمت خاص خداوند است که مخصوص اهل ایمان و پرهیزکاران است و خداوند در قرآن کریم وعده مغفرت و بهشتی وسیع را به آنان داده است و اما «کمال» رحمت الهی بدین معنا است که خداوند مانند مردمان مهربان و نیکوکار، بر اثر مهربانی آوردن و نیکی کردن، دچار رنج و سختی نمی‌شود.  در کتاب آسمانی ما بارها بر این صفت الهی تاکید شده است. یکی از جلوه‌های بارز رحمت الهی، آفرینش و بدنبال آن، هدایت انسان است. در این چارچوب است که می‌گوئیم رحمت الهی به عنوان یکی از مهم ترین انگیزه‌های آفرینش و هدایت بشر است.

وی با طرح این سوال که آیا کسانی هستند که مشمول رحمت الهی نشوند؟ گفت: دریای رحمت الهی آن قدر وسیع و گسترده است که گروه عظیمی از خطاکاران را در بر می‌­گیرد. اما تنها گروهی که رحمت واسعه الهی شامل حال آنان نمی شود، گروهی هستند که بر اثر لجاجت و دشمنی با حق، ظلم و فساد و نفاق بیش از حد وجودشان را فرا گرفته است. ظلم، گناه کبیره محسوب می‌­شود و ظالم از رحمت واسعه ­الهی دور می­‌ماند. ظلم به خدا، ظلم به خویشتن و ظلم به دیگران همگی از مصادیق ظلم است.

جهان امروز نیازمند رحمت و شفقت است

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی بیان کرد: در اندیشه اسلامی، انسان خلیفه الله است و می‌بایست مظهر و جلوه‌ای از رحمت الهی باشد. جهان امروز بیش از هر زمانی، نیازمند رحمت و شفقت است. ظلم، خشونت، جنگ، نابرابری و تبعیض زندگی بسیاری از انسانها را تلخ کرده است.

ایمانی‌پور با اشاره به وقایع غزه بیان کرد: در یک نمونه آشکار متأسفانه امروز در گوشه‌ای از این دنیای خاکی، مردم بی ­دفاع غزه را مورد هجوم قرار داده‌­اند و زنان و کودکان بی شماری را قتل عام کرده‌اند. ساکنین این منطقه از حداقل امکانات مورد نیاز برای ادامه حیات محروم هستند. این نمونه واضح نسل ­کشی و ظلم به دیگران است و عاملان آن تنها گروهی هستند که هیچ گاه رحمت الهی شامل حالشان نخواهد شد و عذابی دردناک در جهان آخرت در انتظارشان خواهد بود. حامیان و حتی ساکتان در برابر این جنایت هم شریک جرم عاملان هستند.  چاره اندیشی و تلاش برای رفع چالش‌هایی که انسان معاصر با آن مواجه است، رسالتی الهی بر دوش ماست. تخریب طبیعت، نادیده گرفتن حقوق، کرامت و عزت انسان‌ها و آسیب به نهاد خانواده به عنوان کانونی ترین و اصیل ترین هسته جوامع بشری، تنها نمونه هایی از چالش‌های بشری است که مسئولیت ما را بیش از گذشته کرده است.

گفت‌وگو بین ادیان الهی و یافتن نقاط اشتراک یک دستور قرآنی است 

ایمانی‌پور با تاکید بر اینکه در تفکر اسلامی، گفت‌وگو بین ادیان الهی و یافتن نقاط اشتراک، نه تنها یک مطلوبیت بلکه یک ضرورت و دستور قرآنی است، گفت: امروز بیش از هر زمان دیگر به این رهنمود برای برقرای صلح در جهان نیاز داریم. هدف ما از گفت‌وگو، توسعه شناخت، رفع سوء­تفاهمات احتمالی، بسط مشترکات و یافتن راه حل های عملی برای حل معضلات و مشکلات بشری و توسعه همکاری در حوزه‌­های فوق الذکر است. ما به عنوان فرزندان حضرت ابراهیم(ع)  مشترکات زیادی داریم و در زمینه‌­های متعددی می­‌توانیم با یکدیگر همکاری کنیم و معتقدیم همکاری مسلمانان و مسیحیان می­‌تواند نقشی سازنده و مثبت در تعاملات بین‌المللی برای برقراری صلح و امنیت و زندگی مسالمت‌آمیز ایفا کنند.

وی با اشاره به سه دهه گفت‌وگوی دینی جمهوری اسلامی ایران و ده‌ها گفت‌وگو با مراجع ادیان و آئین‌ها در سراسر جهان ابراز کرد: برای نمونه دور دوازدهم گفت‌وگوی دینی ما با واتیکان در ماه‌­های پایانی عمر عالیجناب پاپ فرانسیس در شهر رم برگزار شد. یادشان را گرامی می‌­دارم و انتصاب جناب پاپ لئو چهاردهم را به مجمع محترم اسقفان و جامعه مسیحیان کاتولیک در اسپانیا تبریک عرض می‌­نمایم و برای ایشان در انجام رسالت بزرگی که در ترویج صلح، عدالت و صیانت از ارزش‌­های ذاتی و خدادادی بشر بر عهده دارند، آرزوی موفقیت می‌­نمایم.

آماده برگزاری دومین دور گفت‌­وگوهای دینی در تهران هستیم

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی افزود: ما شورایی به نام «شورای سیاستگذاری و هماهنگی گفت‌وگوی ادیان» داریم که قدمتی بیش از دو دهه دارد. رؤسای و نخبگان حوزه‌های علوم دینی و دانشگاه‌ها از جمله اعضای این شورا هستند. در این چارچوب، آمادگی انعقاد تفاهم­نامه مشترک در زمینه همکاری‌های فرهنگی و علمی بین دانشگاه­های جمهوری اسلامی ایران با دانشگاه کاتولیکی اسپانیا و دانشگاه پاپی سالامانکا را داریم. ایده‌هایی نظیر تدوین منشور جهانی اخلاق مبتنی بر کرامت و عدالت، تشکیل اتحادیه جهانی رهبران ادیان، ایجاد یک شبکه جهانی رسانه‌­ای برای دعوت به صلح و برائت از ظلم، راه‌­اندازی صندوق جهانی کمک­‌های بشر دوستانه و نظایر این، می‌تواند از جمله زمینه‌­های مشترک گفت‌وگو و همکاری باشد. انتظار دارم این گفت‌وگوها استمرار یافته و میزبان دومین دور گفت‌­وگو در تهران باشیم. امیدوارم که با همکاری رهبران و پیروان ادیان بتوانیم جهانی بهتر و عادلانه‌­تر بسازیم.

وی در نخستین برنامه سفر خود به این کشور، با رئیس و استادان دانشگاه کاتولیک سان داماسو دیدار و گفت‌وگو داشت.

همچنین، دیدار با رئیس و استادان دانشگاه پاپی سالامانکا، مسئولین مجمع اسقفان اسپانیا، دانشگاه کاتولیک والنسیا و بازدید از مراکز تاریخی، فرهنگی و مذهبی شهر مادرید از دیگر برنامه‌های این سفر است.

این دور از گفت‌وگو با موضوع «رحمت الهی: پیوند میان اسلام و مسیحیت» و عناوین فرعی «موجبات و ویژگی‌های رحمت واسعه الهی از دیدگاه اسلام و مسیحیت»، «نهاد خانواده در  اسلام و مسیحیت کاتولیک و نسبت آن با رحمت الهی» و  «گفت‌وگوی ادیان؛ زمینه‌­ساز رحمت الهی» با حضور نیکولاس آلوارز دلاس آستوریاس؛ رئیس دانشگاه کاتولیک سان­داماسو، رائول اوروزکو روئانو؛ دبیرکل دانشگاه، رومان پاردو مانریکه رئیس دانشکده الهیات دانشگاه سان­داماسو و رافائل وازکز خیمنز؛ دبیر کمیسیون روابط بینادینی و گفت­‌وگوی بینامذهبی مجمع اسقفان اسپانیا و دیگر شخصیت‌های دینی و دانشگاهی اسپانیا در شهر مادرید برگزار شده است.

حسین دیوسالار -معاون همکاری‌های علمی و فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی-، عباس اشرفی رایزن فرهنگی ایران در اسپانیا، احمدرضا مفتاح معاون پژوهشی دانشگاه ادیان و مذاهب، محسن قاسم‌پور راوندی رئیس دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی، مهدی اصفهانی عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و هایده رمضان‌رستم‌آبادی رئیس گروه مسیحت کاتولیک و یهودیت مرکز گفت‌وگوی ادیان و فرهنگ‌ها در این دور از گفت‌وگوها حضور و به ارائه سخنرانی و مقاله پیرامون عناوین فرعی گفت‌وگو خواهند پرداخت.

دیگر برنامه‌­های این دور از گفت‌وگوها دیدار و ملاقات با لوئیس آرگوئجو رئیس مجمع اسقفان اسپانیا و دبیرکل این مجمع، دیدار و گفت‌وگو با مسئولین دانشگاه پاپی سالامانکا و دانشگاه کاتولیک والنسیا است.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha