محمدعلي اسلامي ندوشن: حرف فردوسي تمامنشدني است
محمدعلي اسلامي ندوشن با تأكيد بر اينكه پيام شاهنامه، دفاع از ايران است، عنوان كرد: حرف فردوسي تمامنشدني است؛ چون حرف او حرف ايران است و ايران تمامنشدني است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در خراسان رضوي، اين پژوهشگر شاهنامه روز گذشته (پنجشنبه) در مراسم بزرگداشت حکيم ابوالقاسم فردوسي که در دانشکدهي فني مهندسي دانشگاه فردوسي برگزار شد، در ادامه با اشاره به اينکه ايران همواره در معرض هجوم شرق و غرب بوده و بايد دفاع ميکرده است، گفت: در دوران بحراني و سخت به شاهنامه توجه بيشتري ميشده است. شاهنامه زاييدهي بحران و آگاهي است، نسبت به شخصيت ايران که تا آن زمان، بيزبان بوده است.
اسلامي ندوشن تصريح کرد: زماني که شاهنامه سروده ميشد، ايران نيازمند اين ندا بود که انسان به هدف خود يعني شناخت راه درست و کوشش براي رسيدن به آن راه توجه کند.
او با استناد به اين جمله که شاهنامه کتاب اول ايران است، افزود: گفته شده شاهنامه کتاب اول ايران است؛ زيرا مجموعهي مسائل ايران را در خود جاي داده و اين کتاب، کتاب انساني است.
اسلامي ندوشن با بيان اينکه ايران در حال داد و ستد تمدني بوده و بين چهار تمدن بزرگ قرار داشته است، اظهار كرد: شاهنامه عصاره و روح ايران را در خود جاي ميدهد و فردوسي سخنگوي قوم ايراني است.
اين نويسنده خاطرنشان كرد: شاهنامه زبان حال تمام مردم ايران در زمان فردوسي و در تمامي دوران بعد است.
او با اشاره به اينکه حماسه خاص چند کشور معين است، اذعان كرد: حماسه مستلزم شرايطي است و براي تکوين قوميت يک ملت بايد کوششهايي صورت گيرد تا بتواند در يک اثر حماسي جاي بگيرد.
محمدعلي اسلامي ندوشن افزود: در ادبيات جهاني سراغ نداريم که کسي مانند فردوسي شورش مردمي را اينچنين بيان کرده باشد؛ شورش کاوه عليه ضحاک که درواقع شورشي مردمي بود. البته انتخاب شخصيت کاوه که از طبقهي پايين اجتماع است، براي يک شورش بزرگ معنادار است.
او با اشاره به وجود جنگهاي مختلف در شاهنامه خاطرنشان کرد: جنگها در شاهنامه دفاعي هستند و شاهنامه تابع جنگ دفاعي است. فردوسي با مطرح کردن جنگها مثل جنگ ايران و توران، که نمودار جنگ خوبي و بدي است، موضوع دفاع از خوبي در برابر بدي را نشان ميدهد.
اسلامي ندوشن تصريح کرد: شاهنامه سندي براي حفظ شخصيت ايراني است و ايران را به اين سند ميسپارد که کشور را نگه دارد، و ايراني بودن به معناي آن است که بايد دائم به فکر دفاع از کشور در برابر هجومهاي ظاهر و پنهان بود.
او با اشاره به اينکه پيام شاهنامه، دفاع از ايران است، زيرا ايران داراي مواهب وجودي بسيار است، اظهار كرد: اين کتاب نبايد فراموش شود و خوشبختانه برگشتي به شاهنامه ايجاد شده است و توجه جوانان را به شاهنامه بايد محترم دانست. شاهنامه کتاب يادگارهاي ايران است. از شاهنامه غافل نمانيم؛ زيرا بايد آن را به آيندگان بسپاريم و جوهر و تمدن ايران را در ارتباط با دنياي امروز سازگار کنيم.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات