عضو هيأت علمي دانشگاه علامه طباطبايي: حذف يارانهها روي سفر گردشگران درآمدزا تأثير منفي ميگذارد احتمال انحراف در مصرف پول نقد حاصل از حذف يارانهها وجود دارد
عضو هيأت علمي دانشگاه علامه طباطبايي گفت: انتظار ميرود حذف يارانهها، روي سفر آن گروه از گردشگران واقعي كه درآمدزايي و اشغالزايي دارند، تأثير منفي بگذارد.
محمود ضيايي در گفتوگو با خبرنگار بخش گردشگري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با اشاره به صحبتهاي مسؤولان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري دربارهي مستند و آماري نبودن مسائل مطرحشده دربارهي تأثير حذف يارانهها بر صنعت گردشگري كشور، اظهار كرد: نخستين موضوع مطرح، اين است كه كداميك از كارهاي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري تاكنون براساس آمار، ارقام و پژوهش بوده و اين سازمان تا بهحال چه ارقامي را از اين صنعت براي پژوهش و تحقيقات در اختيار ديگران قرار داده است تا آنها نيز با مستندات علمي به آسيبشناسي مسائل اين صنعت بپردازند.
وي ادامه داد: وقتي تعداد واقعي گردشگران كشور قطعيت ندارد و مستند و قابل اتكا نيست، چه كسي بايد پاسخگو باشد و مسؤول ارائهي اين آمارها كيست؟ آيا متولي گردشگري نبايد در اينباره پاسخگو باشد تا كارشناسان هم براساس آمارهاي ارائهشده بتوانند مستند و علمي صحبت كنند؟!
اين مدرس دانشگاه با اشاره به طرح هدفمند كردن يارانهها و تأثير آن بر صنعت گردشگري كشور، توضيح داد: يك طرح را زماني ميتوان ارزيابي كرد كه مدتي از اجراي آن گذشته و قانونهايي دربارهي آن اجرا شده باشد. وقتي اين طرح هنوز اجرا نشده است و دربارهي اصل آن نقاط ابهامي وجود دارد، پس با قطعيت نميتوان دربارهي آن صحبت و آمار و مستنداتي ارائه كرد و فقط حدسهاي عالمانه و كارشناسانه باقي ميماند كه خبرگان اين صنعت براساس تجربههاي خود دربارهي آنها ميتوانند صحبت كنند.
وي بيان كرد: اگر فرض بر اين باشد، آنچه مجريان و مبلغان اين طرح عنوان ميكنند، به وقوع بپيوندد، حرف و حديث بسيار است و دو نكتهي قابل توجه وجود دارد؛ نخست آنكه بخش قابل توجهي از گردشگري كشور مبتني بر سفرهاي داخلي و ايرانگردي است و بخش قابل توجهي از اين سفرها نيز با وسائل نقليهي شخصي صورت ميگيرد كه با توجه به حذف يارانههاي حامل بر انرژي قطعا اين گردشگران متأثر ميشوند.
ضيايي ادامه داد: اما مسؤولان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري بايد بگويند، تعداد سفرهاي با اتومبيلهاي شخصي چقدر است تا ما هم با قطعيت دربارهي تأثير حذف يارانهها بر اين نوع سفرها صحبت كنيم؛ ولي وقتي آمارها مشخص نيست، پس در تخمينهاي آن هم بايد نكات ابهامي باشد، چون اطلاعاتي وجود ندارد.
وي اظهار داشت: بخش قابل توجهي از گردشگران كشور، دهكهاي درآمدي بالاي پنج هستند كه از تأسيسات اقامتي و پذيرايي استفاده ميكنند و براساس آنچه تاكنون مطرح شده است، مشمول مبلغ زياد يارانه نميشوند و آن درآمدي كه پيش از اين براي سفر صرف ميكردند، با افزايش هزينهي خانوار، صرف امور ديگر ميشود. پس حذف يارانهها روي سفر اين گروه تأثيرگذار است.
عضو هيأت علمي دانشگاه علامه طباطبايي گفت: دهكهاي درآمدي زير پنج جامعه نيز در واقع همان افرادي هستند كه از چادرهاي مسافرتي و خانهي اقوام خود در سفرها استفاده ميكنند و معمولا متقاضي هتل و خدمات گردشگري نيستند و در درآمدزايي و اشتغالزايي تأثيري ندارند و آن مبلغ يارانهيي كه به اين گروه تعلق ميگيرد، چندان روي گردشگري واقعي و تأسيسات اقامتي تأثيرگذار نيست. علاوه بر اين، مبلغ اين يارانه هم براساس آنچه تاكنون مطرح شده است، آنقدر نخواهد بود و اين احتمال وجود دارد كه اگر اين پول محقق شود، خرج دردهاي ديگر زندگي مردم شود.
اين مدرس دانشگاه انحراف در يارانهها را پس از پرداخت به مردم نكتهي قابل توجه ديگري دانست و اظهار كرد: معمولا آن گروههايي كه يارانه ميگيرند، آنقدر در زندگي مشكل دارند كه ترجيح ميدهند، اين پول نقد را صرف ديگر معضلهاي زندگي خود كنند، چون سفر براي آنها كالايي لوكس بهشمار ميآيد و اگر دولتمردان بگويند، معادل يارانههاي حذفشده، پول نقد به مردم داده شده است، بايد در نظر گرفت كه احتمال انحراف در مصرف آن وجود دارد.
او دربارهي تأثير حذف يارانهها بر سفرهاي ورودي كشور، گفت: اگر يارانهي حملونقل حذف شود، قطعا محصول گردشگري در كشور گران ميشود. شايد يكي از امتيازهاي رقابت در اين صنعت، قيمت محصول باشد، چون گردشگر خارجي كه يارانه نميگيرد تا اين تأثير مستقيم مطرح شود؛ ولي با گران شدن محصول در بازار رقابت، با توجه به اقدام ديگر كشورها در ارزان كردن محصول گردشگري، قطعا با مشكل مواجه ميشويم.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات