يك باستانشناس: آذرنوش سنگ بناي آموزش نويني را در باستانشناسي ايران گذاشت
يك باستانشناس بهمناسبت نخستين سالگرد درگذشت مسعود آذرنوش گفت: مسعود آذرنوش وقتي سرپرست پژوهشكدهي باستانشناسي بود، در ورود علوم ميانرشتهيي به باستانشناسي كشور نقش عمدهاي داشت.
علي هژبري كه همراه آذرنوش چند فصل عضو هيأت كاوش هگمتانه بوده است، در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، بيان كرد: حدود 30سال پيش، ارتباط علمي ما تقريبا با كشورهاي ديگر قطع شد و اين قطع ارتباط سبب شد، نظام مطالعاتي باستانشناسي كشور به همان ميزان عقب بيفتد. پس از آن، طيف باستانشناسان سنتي كه در گروههاي خارجي آموزش ديده بودند يا برخي از آنها به خارج از كشور رفته و تحصيل كرده بودند، خود را با علوم جديدي كه در باستانشناسي وارد شده بود، نتوانستند تطبيق دهند.
وي ادامه داد: در اين ميان، آذرنوش اين مشكل را برطرف كرد و در مدتي كه رييس پژوهشكدهي باستانشناسي بود، به علوم ميانرشتهيي مانند استخوانشناسي، باستانگياهشناسي يا استفاده از كربن 14 در مطالعات باستانشناسي توجه خاصي نشان داد.
او اظهار داشت: وقتي كشور درگير مسائل زيادي مانند جنگ و تحريم بود، او پس از تحصيل و يادگيري علوم در آمريكا، بار عظيم دانش جديدي را با خود به ايران آورد و دانشجويان زيادي را تربيت كرد. هرچند هنوز هم شرايط براي انجام يك كاوش خوب و مناسب با آموختههاي آذرنوش فراهم نيست، ولي او سنگ بناي آموزش نويني را در باستانشناسي ايران گذاشت.
به گفتهي هژبري، آذرنوش قصد داشت، چنين برنامهاي را در هگمتانه و قلعه يزدگرد انجام دهد تا نشان دهد، با وجود شرايط محدود، هنوز ميتوان يك كاوش باستانشناسي خوب انجام داد.
اين باستانشناس دربارهي كاوشهاي آذرنوش در تپهي هگمتانه همدان، توضيح داد: پس از 13 فصل كار مطالعاتي در اين تپه، او بنا به دليلي تصميم گرفت، كاوش هگمتانه را ادامه دهد و در طول سه فصل توانست ثابت كند، آثار و لايههاي دورهي ماد در اين تپه وجود ندارند و بايد در جاي ديگري بهدنبال آثار دورهي مادي باشيم. البته اين نظر مخالفاني نيز داشت، ولي از نظر باستانشناسي، حرف او كاملا صحت دارد. همچنين او مشخص كرد كه در اين تپه، يك مدل شهرسازي بسيار غني از دورهي اشكاني را ميتوانيم معرفي كنيم.
مسعود آذرنوش ـ باستانشناس و رييس پيشين پژوهشكدهي باستانشناسي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ـ هفتم آذرماه 1387 پس از آنكه از مأموريت اداري در هگمتانهي همدان به تهران بازگشت، بر اثر سكته درگذشت.
او در سال 1352 كارشناسي ارشد باستانشناسى و تاريخ هنر را از دانشگاه تهران و در سال 1368 دكترى باستانشناسى را از دانشگاه كاليفرنيا گرفت. آذرنوش از سال 1379 تا 1385 در سازمان ميراث فرهنگي كشور، رياست پژوهشكدهي باستانشناسي را برعهده داشت. اين باستانشناس دهها مقاله در حوزهي باستانشناسى در نشريات تخصصى داخلى و خارجى به زبانهاى فارسى، انگليسى و فرانسه منتشر كرده است و در زمان رياست خود در پژوهشكدهي باستانشناسي، تغييراتي اساسي را در اين حوزه ايجاد كرد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات