اكران پر حاشيهي سال 91 در حالي با توقف نمايش دو فيلم «گشت ارشاد» و «خصوصي» در سينماهاي حوزه هنري و شهرداري آغاز شد كه همچنان با عدم اكران «پسكوچههاي شمرون»، «خوابم ميآد» در سينماهاي حوزه هنري ادامهدار شده است.
به گزارش خبرنگار سينمايي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در حاليكه اين شرايط متزلزل اكران، اهالي سينما را نگران كرده است،پيشبيني اينكه چه فيلمهايي از جشنوارهي فيلم فجر گذشته دچار مشكل براي اكران هستند،حائز اهميت است.
پس از توقف اكران دو فيلم پرحاشيهي نوروزي در سينماهاي شهرداري و حوزه هنري محسن مومني ـ رييس حوزه هنري ـ در مراسم پاياني جشنوارهي هنر انقلاب صراحتا دربارهي موضع حوزه هنري دربارهي اكران فيلمها سخن گفت و تاكيد كرد: «حداقل 15 تا از فيلمهاي در نوبت اكران امسال، در سينماهاي حوزه هنري نمايش داده نخواهند شد.»
اين در حالي است كه هرگز نامي از اين 15 فيلم منتشر نشد.
تقريبا 20 روز پس از اظهارنظر رييس حوزه هنري، جامعهي صنفي تهيهكنندگان سينما در يك بيانيهي شديداللحن نسبت به موضع حوزه هنري در قبال اكران فيلمها واكنش نشان داد.
حوزه هنري هم يك روز بعد در بيانيهاي، بيانيه جامعه صنفي تهيهكنندگان را هتاكانه دانسته است و تاكيد كرد كه؛« سياست حوزه هنري در قبال اكران فيلمهاي سينمايي توجه به آثار ارزشمند بوده و به فيلمهايي كه باورها و ارزشهاي مسلم ملت مسلمان ايران، آداب اجتماعي و فرهنگي آنها را به سخره ميگيرند و سلامت رواني جامعه را از بين ميبرند، امكان نمايش در سينماهاي خود را نميدهد و در اين تصميم تجديد نظر نخواهد كرد.»
همچنين حوزه هنري در بيانيهاش اعلام كرده است كه از طريق مراجع قانوني نسبت به پيگيري اقدامات اهانت آميز تنظيم كنندگان نامه مذکور كه خود را نماينده تهيه كنندگان سينماي ايران معرفي کردهاند اقدام ميكند.
اما چالش ميان حوزه هنري با تهيهكنندگان سينما به اينجا ختم نشد و اخيرا در پي مشكلي كه براي اكران دو فيلم «پس كوچههاي شمرون» و «خوابم ميآد» در سينماهاي حوزه هنري بوجود آمده است،شوراي صنفي نمايش تهديد كرد كه حواله فيلمهاي ديگر را به سينماهاي حوزه نميدهد و اين بحث تا آنجايي پيش رفته است كه مدير سينما «آزادي» ـ يكي از سينماهاي پرفروش كه زير مجموعه حوزه هنري است ـ اعلام كرده است كه اگر وضع به اين شكل ادامه پيدا كند و حواله فيلم نگيريم،اين سينما تعطيل ميشود.
و درپي اين اتفاقات سيد عليرضا سجادپور ـ مدير اداره نظارت و ارزشيابي سازمان سينمايي ـ به ايسنا گفت: «ما در اين زمينه دخالتي نميكنيم.» ولي اخيرا گفته ميشود قرار است ميانجيگري اتفاق بيافتد.
در ادامه خبرنگار ايسنا در پي پاسخگويي به اين پرسش كه، چه فيلمهايي از جشنوارهي فيلم فجر براي اكران عمومي دچار مشكل هستند؟ با توجه به برخي حاشيهها مروري دارد بر اسامي و موضوعات برخي از اين فيلمها.
«برف روي كاج» اولين تجربهي كارگرداني پيمان معادي است كه در جشنوارهي فيلم فجر سيمرغ مردمي گرفت، اين فيلم، اولين فيلمي بود كه تهيهكنندهاش سيد جمال ساداتيان اعلام كرد كه فيلمش در اكران به تعويق افتاده است.
سيد جمال ساداتيان علت تعويق نمايش «برف روي كاج» را شرايط ملتهب اكران عنوان كرد و به ايسنا گفته بود:« قرار بود فيلم در اكران دوم سال اكران شود اما به دليل شرايط موجود تصميم گرفتيم آن را به عقب بيندازيم تا فضا آرامتر شود.»
اين فيلم سينمايي با بازي مهناز افشار، ويشكا آسايش، صابر ابر، حسين پاکدل، حسن معجوني، آناهيتا افشار، الهام كردا و با حضور شيرين يزدانبخش روايت ميشود.
روايت اين فيلم دربارهي زندگي زناشويي رويا و علي است كه بعد از 13 سال با بحران بزرگي مواجه ميشود. «برف روي كاج» در همان مقطع جشنوارهي در زمرهي فيلمهايي كه در ژانر خيانت باب شده بود، قرار گرفت.
عبدالرضا كاهاني با فيلم جديدش «بيخود و بيجهت» هم همانند فيلمهاي قبلياش «اسب حيوان نجيبي است» و «هيچ» از مقطع جشنواره با مشكل اكران و پروانه نمايش مواجه شد اما سرانجام براي اكران در جشنواره مجوز گرفت ولي براي اكران عمومي دچار مشكل است تا آنجاييكه عبدالرضا كاهاني پس از جشنواره در گفتوگويي با ايسنا گفته بود: « اين فيلم اگر پروانه نمايش هم بگيرد با نداشتن اين مجوز خيلي تفاوتي ندارد.»
كاهاني درباره مميزي مطرح شده دربارهي فيلمش مطرح كرده بود:« «بيخود و بيجهت»ي كه دوست دارند پروانه نمايش بگيرد، بايد تغيير كند و اثر تغييرشده احتمالي، فيلم من نيست.»
در خلاصه داستان «بيخود و بيجهت» كه فيلمي در ژانر اجتماعي است، آمده«محسن، مژگان، الهه و فرهاد: چيکار کنيم اين همه اثاثيه رو!؟»
در اين فيلم سينمايي بازيگراني مانند رضا عطاران، پانتهآ بهرام، نگار جواهريان و احمد مهرانفر به ايفاي نقش ميپردازند.
«پذيرايي ساده» ماني حقيقي هم در جشنوارهي فيلم فجر به نمايش درآمد و حاشيهي را به دنبال نداشت اما برخي پيشبيني ميكنند اين فيلم هم با توجه به حواشي اخير در اكران، اكرانش در اين روزهاي پرحاشيهي با مشكل مواجه باشد اما اكران آن در نيمهي دوم سال دور از انتظار نيست.
بازيگران «پذيرايي ساده» (به ترتيب حضور بر پرده) عبارتند از: ترانه عليدوستي، ماني حقيقي، سعيدچنگيزيان، اسماعيل خلج، صابر ابر، محمد عاقبتي، دانيال فتحي، هيمن دهقاني، نقي سيف جمالي، نادر فلاح، وحيد آقاپور، محمدرضا نجفي، قربان نجفي، مهدي توکلي زانياني. اين فيلم روايت زن و مردي است كه در كوهستان بين رهگذاران پول پخش ميكنند.
«بغض» ساخته رضا درميشيان كه در جشنوارهي فيلم فجر هم به دليل برخي مميزيها نمايشهاي محدودي داشت، دو روايت موازي از دو مقطع متفاوت از زندگي ژاله و حامد، دو جوان مهاجر ايراني در تركيه است. دو بازيگر اصلي اين فيلم بابك حميديان و باران كوثري هستند.
با توجه به مضمون تلخ اين فيلم به نظر ميرسد در اكران دچار مشكل باشد.
«پل چوبي» ساخته مهدي كرمپور كه در آن مهران مديري، هديه تهراني،بهرام رادان، مهناز افشار به ايفاي نقش ميپردازند، روايتي عاشقانه دارد و احتمالا با مميزيهايي مواجه شود.
«تلفن همراه رييس جمهور» به كارگرداني علي عطشاني در مقطعي تبليغاتش را براي اكران آغاز كرد و حتي تاريخ نمايش آن هم مشخص شد اما گويا مسوولان ترجيح دادند با توجه به حاشيههاي اكران،دوباره وارد حاشيهي جديدي پس از اكران يك فيلم نشوند بنابراين اكران آن را به تعويق انداختند.
«تلفن همراه رييس جمهور» با بازي مهدي هاشمي و بهناز جعفري،روايت مردي است كه با وانت كار ميكند و تصميم ميگيرد، سيم كارت موبايلي را بخرد و سرانجام سيم كارتي را ميخرد كه پيش از آن براي رييسجمهور بوده است.
«زندگي خصوصي آقا و خانم ميم» به كارگرداني روحالله حجازي كه در بخش رقابتي جشنوارهي فيلم فجر به نمايش درنيامد و سرانجام در بخش خارج از مسابقه به نمايش درآمد.
در خلاصه داستان اين فيلم كه در آن حمید فرخ نژاد، مهتاب کرامتی و ابراهیم حاتمیکیا به ايفاي نقش ميپردازند، روايت «زندگی آقای میم است كه دچار تحولی میشود که در زندگی خصوصیاش با خانم میم تأثیر میگذارد و همین موضوع داستان فیلم را جلو میبرد.»
«خرس» به كارگرداني خسرو معصومي نيز در جشنوارهي فيلم فجر به نمايش درآمد اما با توجه به مضمون با حاشيههايي همراه بود.
اين فيلم كه در آن پرويز پرستويي، فرهاد اصلاني، مريلا زارعي به ايفاي نقش ميپردازند درباره نورالدين است كه احتمال شهادتش ميرفته. پس از 8 سال اسارت به خانه برميگردد غافل از اينكه همسرش در غياب او ازدواج كرده است.
«ضدگلوله» كه اخيرا شايعاتي مبني بر تغيير پايانبندي آن به گوش ميرسد از جمله ديگر فيلمهاي جشنوارهي فجر است كه براي اكران عمومي با حرف و حديثهايي مواجه شده است.
اين فيلم با بازي مهدي هاشمي، مسعود كرامتي، ژاله صامتي روايت مردي است كه در اوج جنگتحميلي در تهران مشغول قاچاق نوارهاي ويديويي است و در اثر يك اتفاق ميفهمد كه توموري در سر دارد.
«من همسرش هستم» اولين ساختهي مصطفي شايسته در مقام كارگردان است كه پيش از اين به عنوان تهيهكننده در سينما فعال بوده است.
اين فيلم با بازي نيكي كريمي، مصطفي زماني، ميترا حجار حكايت زوج جواني است كه به واسطه يك اتفاق دچار مشكل پيشبيني نشدهاي ميشوند.
با توجه به مضمون اين فيلم و فضاي اين روزهاي اكران پيشبيني ميشود دستاندركاران اين فيلم ترجيح ميدهند فعلا اين فيلم را هم به نمايش نگذارند.
به گزارش ايسنا، در حالي حاشيههاي اكران در سينماها به معضل جدي اين روزها تبديل شده است كه سيد عليرضا سجادپور ـ مدير اداره نظارت و ارزشيابي در يك گفتوگوي تلويزيوني ـ سال گذشته پيش از جشنوارهي فجر مطرح كرد:« يكي از ويژگيهاي مهم دوره سيام جشنواره فجر اين است كه بيشتر فيلمهايي كه در جشنواره هستند پروانه نمايش ميگيرند. اين يكي از مهمترين تغييراتي است كه در ساختار جشنواره فجر داده شده است. در دورههاي قبل چون فيلمها خيلي دير به دفتر جشنواره ميرسيد، هيات انتخاب گاه مجبور ميشد، نسخههاي ناقص فيلم را ببيند و ما نيز به همين دليل مجبور بوديم پروانه نمايش موقت براي فيلمها صادر كنيم. اين مساله باعث ميشد فيلمها در هنگام اكران عمومي در صف طولاني پروانه نمايش بمانند. »
وي درباره اصلاحاتي كه در مورد فيلمها اعمال ميشود هم گفته بود: « اصلاحاتي كه ما برفيلمها اعمال ميكنيم، براساس آنچيزي است كه در آييننامه آمده است، نه بيشتر. در واقع در آييننامه آمده كه كلمات دور از شأن، استفاده از دخانيات و غيره در فيلمها بايد تعديل شود.»
سجادپور همچنين مطرح كرده بود: «در ميان فيلمهايي كه ديده شده، دو فيلم موارد اصلاحي بيشتري نسبت به ساير فيلمها دارد و امكان دارد تنها اين دو فيلم به دليل اصلاحات زيادشان به جشنواره نرسند. همچنين يكسري از فيلمها به دليل آنكه نسخه نهايي آن تحويل دفتر جشنواره نشده، برايشان پروانه نمايش موقت صادر خواهد شد، چراكه صدور پروانه نمايش دائم منوط به مشاهده فيلم به صورت كامل است.
اين عضو هيات انتخاب جشنواره سيام، در پاسخ به اصرار مجري برنامه براي نام بردن از فيلمهايي كه اصلاحيه دارند گفته بود كه نميتواند نامي از فيلم خاصي ببرد، اما مجري برنامه به صورت مشخص و موردي، سوالاتي را درباره شايعه درباره اصلاحات فيلمهاي «آمين خواهيم گفت»، «خرس»، «پريناز»، «بيخود و بيجهت»، «تهران 1500»، «سه و نيم»، «زندگي خصوصي آقا و خانم ميم» و «پنهان» و مطرح كرد.
سجادپور توضيح داده بود: «اصلاحات «آمين خواهيم گفت» ابلاغ شده است. براي «خرس» نيز پروانه نمايش موقت صادر ميشود تا بازخوردها را در جشنواره مشاهده كنيم. «پريناز» هم اصلاحيههاي زيادي دارد كه به صاحبان فيلم ابلاغ شده و به نظر ميرسد اين فيلم به جشنواره سيام نرسد. (كه اساسا به جشنواره راه نيافت و به نوعي توقيف شد.) همچنين «پنهان» هم هيچ مشكل نظارتي ندارد و تنها براي حضور در بخش مسابقه راي لازم را نياورد. »
اين مسوول همچنين درباره ي فروش سينماها پيشبيني كرده بود: «نميتوان انتظار داشت كه سال 91 مانند سال 90 سال بسيار پررونقي براي سينماي ايران باشد، چون همانطور كه گفتم فيلمسازان خوب معمولا هر دو سال يكبار فيلم ميسازند و بسياري از چهرهها در جشنواره 29 حضور داشتند و فيلمشان امسال اكران شد، اما در عين حال فكر ميكنم در سال بعد فروشمان كمتر از سال 90 نخواهد بود. حتي اگر ركورد فروش سال 90 را نزنيم، افت نيز نخواهيم داشت.»
به گزارش ايسنا، اين گزارش و اسامي فيلمهايي كه مطرح شد يك پيشبيني بود و بايد ديد آيا تا پايان سال اين فيلمها فرصت اكران پيدا ميكنند؟
انتهاي پيام
نظرات