• یکشنبه / ۱۹ آذر ۱۳۹۱ / ۱۴:۴۵
  • دسته‌بندی: دین و اندیشه
  • کد خبر: 91091910631
  • منبع : نمایندگی قم

مبلغی: دیپلماسی وحدت اسلامی، راهکار تقریب مذاهب است

مبلغی: دیپلماسی وحدت اسلامی، راهکار تقریب مذاهب است

رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که «مفتیان باید در حوزه تقریب مذاهب اقدام به صدور فتوا کنند» گفت: دیپلماسی وحدت اسلامی مهمترین راه‌کار برای تقریب مذاهب در شکل کلان است.

رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که «مفتیان باید در حوزه تقریب مذاهب اقدام به صدور فتوا کنند» گفت: دیپلماسی وحدت اسلامی مهمترین راه‌کار برای تقریب مذاهب در شکل کلان است.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه قم، حجت‌الاسلام والمسلمین احمد مبلغی در نشستی تحلیلی، فتوای علمای اسلام نسبت به کنترل جدل‌های رسانه‌ای را مورد تاکید قرار داد.

وی همچنین گفت: باید در فضای تقریب علاوه بر مباحث سیاسی، به مناسبات اجتماعی، تاریخی و مذهبی مسلمانان نیز توجه شود و بازیگران و فعالان اصلی این عرصه، علما و فرهیختگان بمانند.

مبلغی بیان کرد: با نگاهی به واقعیت جهان امروز و تاثیرپذیری تقریب از سیاست، با توجه به فرمایشات رهبر معظم انقلاب، باید راهبرد به گونه‌ای تعریف شود که ناظر جنبه‌های سیاسی باشد ولی این امر مهم نباید دست‌مایه سیاست‌مداران قرار گیرد.

وی اظهار کرد: به دلیل اینکه سیاستمداران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای بر رابطه و نوع مناسبات فی‌مابین شیعه و سنی تمرکز کرده‌اند، تقریب در سال‌های اخیر بیشتر بُعد سیاسی پیدا کرده است.

وی خاطرنشان کرد: استفاده‌های سیاسی از تقریب، کارکردهای پیچیده‌ای پیدا خواهد کرد به گونه‌ای که گاهی یک اظهارنظر و یا عکس‌العمل سیاسی، همه‌ فعالیت‌های تقریبی را خنثی کرده و زحمات انجام شده را بر باد می‌دهد.

مبلغی گفت: در تعریف ارائه شده از دیپلماسی وحدت اسلامی، تمرکز و ثقل اصلی کار بر محوریت قرار دادن نخبگان و علما و متفکران با رویکرد علمی با بهره‌گیری و تاثیرگذاری بر سیاست همراه باشد.

این استاد حوزه علمیه قم با اشاره به این‌که «اتحاد از پیچیده‌ترین بخش‌های امت واحده است» گفت: اتحاد یک مفهوم کلی، نظری و یک واقعیت عینی دارد، ما نمی‌توانیم قالب همگرایی و اتحادیه را براساس تجربه‌هایی ببندیم که تضمینی برای بقای آنها وجود ندارد.

مبلغی یادآوری کرد: جهان در حرکت آینده، در حال فروریزی مرزها و حرکت به سمت دهکده‌ جهانی است، بنابراین ما باید از حصار کنونی خارج و معقول‌ترین سناریو را را برای آینده طراحی کنیم.

وی "چرخش سریع اطلاعات"، "خارج شدن پدیده‌ها از منطقه‌ای بودن و قرار گرفتن در مدار چرخه‌ی جهانی"،"خارج شدن خرده فرهنگ‌ها از حالت انحصاری و حرکت به سمت تعامل با فرهنگ‌ عام" را از جمله تحولات مربوط به آینده دانست.

رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با اشاره به نقش آفرینی آموزه‌های دینی در تشکیل امت واحده در فضای جهانی اظهار کرد: می‌توان در این حرکت، بر مشترکات دینی اضافه شده بر اساس اجتهاد تاکید و دین را از حالت اسمی خارج و با ارائه آموزش‌های شفاف و تاکید بر گرایش‌های فطری و ذاتی، از این ظرفیت به خوبی استفاده کنیم.

وی، داشتن نگاه‌های جزئی نگرانه را از مشکلات جوامع اسلامی دانست و گفت: در شرایطی که ما باید نگاه کلانی مانند، داشتن همگرایی کلان جهانی با ادیان دیگر داشته باشیم، مسلمانان باید یک حرکت جهانی دین‌گرایی را ایجاد و یک اردوگاه مهم را بر محوریت تقریب تشکیل دهند.

مبلغی افزود: ما باید به سمت ایجاد جهانی چندقطبی که در بالای این قطب‌ها، حرکت‌های مبتنی بر فطرت حاکم است، پیش برویم و بر این اساس، باید سه قطب "اسلام‌مدار"، "دین مدار" و "فطرت مدار" را تعریف نمود.

وی گفت: مسیحیت دنبال ایجاد یک قطب تاثیرگذار بر اجتماع نیست؛ چون نگاه‌های فکری دینی - اجتماعی ندارد، ولی در اسلام، دین، سیاست، اجتماع و فرهنگ با یکدیگر مرتبط است.

مبلغی، وجود یک هم ‌احساسی اجتماعی میان ملت‌های مسلمان را از دیگر مولفه‌های این چشم‌انداز دانست.

مبلغی اظهار کرد: از دیگر مشترکات فعلی "همکاری مشترک برای ایجاد علوم مبتنی بر دین" است که کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد، زیرا تقریب امروز با سه مقوله "معاندت میان اهل سنت و شیعیان"، "جنگ رسانه‌ای" و "پیدایش ابعاد و تلاش‌های سیاسی در زمینه تقریب" مواجه است.

وی اظهار کرد: تحول دیگر اینکه در فضای تقریب، در مناسبات شیعه و سنی، در برخی کشورها، بخشی از اختلافات شیعه و سنی را وارد فاز جدیدی کرده است و این شرایط جدید باید لحاظ شود.

وی ادامه داد: مساله دیگر حاکم بین شیعه و سنی، جنگ رسانه‌ای بین شیعه و سنی در ماهواره‌هاست و این شرایط، فضا را بسیار آلوده کرده و گاهی رفتار نسنجیده‌ یک رسانه، خط بطلانی بر همه‌ فعالیت‌های‌ عقلای قوم طرفین کشیده و نتایج را بی‌ثمر می‌کنند و خود میدان‌دار می‌شوند.

وی اضافه کرد: هر یک از عوامل مذکور، روز به روز و با سرعت بسیار بالا، فضا و شرایط را پیچیده‌تر و خطرناک‌تر می‌کند، لذا باید راهبردی ارائه داد که ناظر به وضعیت و تغییرات و پیچیدگی‌های کنونی باشد.

وی با اشاره به این‌که «دیپلماسی وحدت اسلامی به عنوان راهبرد کلان، می‌تواند دو عرصه‌ رسانه و افکار عمومی را تحت پوشش قرار دهد» گفت: این دیپلماسی باید چنان غنی‌سازی شود تا دو مشکل رسانه و افکار عمومی را تحت تاثیر نزاع‌های عمومی رفع کند.

وی ادامه داد: در ارتباط با افکار عمومی نیز نیازمند راهبردهای دقیق‌تر هستیم، اسلام از آغاز، هر گاه جنگ درونی حادث می‌شده، به گونه‌ای برخورد کرده است که گویا بزرگترین خطر است، بنابراین امت اسلامی بدانند در صورت وقوع جنگ و نزاع داخلی، سنی و شیعه هیچکدام در امان نخواهند بود.

رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس گفت: ما نیازمند توجه و رصد رخدادهای عرصه‌ شیعه و سنی و تجزیه و تحلیل آنها و تعریف راهبردهای برخاسته از خاستگاه نگاه به این رویدادها، هستیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha