یک نویسنده و محقق گفت: دعا از دیدگاه مکتب تشیع دارای دو رکن اساسی است و بهترین سلاح برای مومن دعا است.
حجتالاسلام والمسلمین محمد ابوطالبی در گفتوگو با خبرنگار دین و اندیشه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اظهار کرد: قرآن و ائمه دو رکن اساسی دعا هستند خداوند میفرمایند "ادعونی استجب لکم" بخوانید مرا تا اجابت کنم شما را و یا در آیه 77 سوره فرقان خداوند میفرمایند اگر دعا نبود خدا به شما توجهی نداشت.
وی ادامه داد: از ائمه (ع) نقل شده که دعا سلاح مومن و انبیاء است، بهترین عبادت دعا است و یا دعا کلید رحمت خداوند است. اینها اهمیت دعا در روایات را نشان میدهد.
این نویسنده و محقق با بیان اینکه «نکتهای وجود دارد که ما از آن غافل هستیم» اظهار کرد: انسانها گاهی فقط در وقت سختی دعا میکنند در صورتی که خداوند خطاب به حضرت داوود (ع) میفرمایند در ایام شادی یاد من باشید تا در وقت گرفتاری شما را اجابت کنم یعنی همیشه به یاد خدا باشید و خواسته خود را از او بخواهید نه فقط در وقت سختیها.
ابوطالبی ادامه داد: پیامبر (ص) میفرمایند در شادی و آسایش، خود را به خداوند بشناسید که صدای شما در ملکوت آسمان شناخته شده باشد و نکته بعدی که باید مدنظر داشته باشیم اصرار در دعاست.
وی با بیان اینکه «در روایات چهار شرط برای استجابت دعا داریم» تصریح کرد: اولین شرط معرفت است. ما باید بدانیم چه خدایی را پرستش میکنیم، خدایی که باید بخوانیم و بشناسیم، خدای قادر و قدرتمند است و اگر به این امر اعتقاد داشته باشیم در استجابت دعا مهم است.
این نویسنده و محقق در ادامه خاطرنشان کرد: برای استجابت دعا باید حق خداوند را رعایت کنیم. اگر دعا میکنیم و اجابت نمیشود به این دلیل است که حق خداوند را به اندازه معرفت خود رعایت نمیکنیم.
ابوطالبی ادامه داد: کسب حلال یکی دیگر از شرایط استجابت دعاست. اگر میخواهیم دعا مستجاب شود باید لقمه حلالی داشته باشیم، حضور قلب و رقت قلب، یعنی قلبی که احساس خوبی داشته باشد و دلسنگ نباشد در آن وقت دعا به اجابت میرسد.
موانع استجابت دعا
وی در ادامه با اشاره به موانع استجابت دعا، گفت: روایتی از امام صادق (ع) داریم که میفرمایند گاهی انسانها دعا میکنند و نزدیک مستجاب شدن آن مرتکب گناهی میشوند و این گناه باعث میشود حاجت آنها برآورده نشود.
این نویسنده و محقق در ادامه با اشاره به مانع بعدی در استجابت دعا اظهار کرد: ظلم باعث میشود که دعا به اجابت نرسد و این ظلم ابعاد وسیعی دارد، گاهی دعاهای ما مخالف حکمت خداوند است و یا به نفع ما نیست که باعث میشود دعا به اجابت نرسد.
آداب دعا
ابوطالبی در ادامه با اشاره به آداب دعا، گفت: در ابتدا باید دعا را با "بسم الله الرحمن الرحیم" شروع کنیم. در ابتدا و انتهای دعا صلوات بر پیامبر و آلش را فراموش نکنیم. در روایات داریم که خداوند صلوات بر پیامبر را میپذیرد و خدا کریمتر از آن است که این دو را بپذیرد و دعای مابین آن را نپذیرد، پس بین این دو حاجت خود را قرار بدهید که دعا مستجاب میشود.
وی در ادامه با اشاره به آداب بعدی دعا، گفت: معصومین را شفیع خود قرار دهید. قبل از دعا، مدح خداوند را بگوییم "ای خدایی که رحیم، مهربان و غفاری، ای خدایی که بدی را نادیده میگیری".
این نویسنده و محقق در ادامه گفت: دو رکعت نماز بخوانیم و وضو بگیریم، رکوع و سجود را با طمانینه و آرامش به جا بیاوریم، در دعا به فکر همه باشیم، همگانی بودن دعا را رعایت کنیم. آنگونه دعای خودمان هم مستجاب میشود، وقت مناسبی را برای دعا انتخاب کنیم. مثلا در وقت سحرها یا بعد از نماز واجب، هنگام نزول قرآن و امثال اینها.
درخواستهایی که نباید از خداوند داشته باشیم
ابوطالبی در ادامه تصریح کرد: چیزی که حلال نیست را درخواست نکنیم، عجله در برآوردن حاجت نداشته باشیم، درخواست و اصرار داشته باشیم ولی نخواهیم مصلحت خود را به خداوند بشناسیم، بهتر است آن چیزی که خدا ما را امر کرده اطاعت کنیم. اگر مصلحت در آن کار باشد حتما به اجابت میرسد.
این نویسنده و محقق در ادامه تصریح کرد: بعضی از افراد هستند که دعای آنها حتما به اجابت میرسد مانند دعای پدر، از او بخواهید برای شما دعا کند، دعای اطفال مستجاب میشود، کسی که اهل قرائت قرآن باشد، خدا دعای او را مستجاب میکند.
وی در پایان با اشاره به کسانی که دعای آنها به اجابت نمیرسد، گفت: کسی که قطع رحم کرده باشد، کسی که اهل خوردن شراب باشد و کسی که اهل گناه باشد دعای او به اجابت نمیرسد.
انتهای پیام
نظرات