اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری خوزستان درپی انتشار خبری دربارهی محوطهی تاریخی شوش توضیح داد که ثبت جهانی، موضوعی همهجانبه است و معیار تشخیص آن با توجه به ضوابط قانونی صورت میپذیرد و کلیهی دستگاهها باید موضوع را به نتیجه برسانند.
به گزارش گروه دریافت خبر ایسنا، در توضیح اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان خوزستان دربارهی انتشار خبری با عنوان «وضعیت شوش مانند نقش جهان بحرانی است» آمده است: ثبت جهانی بهعنوان یکی از اهداف مهم مجموعهی میراث فرهنگی است که همواره در دستور کار قرار داشته و در راستای تهیهی پروندهی آن باید بهنحوی اقدام کرد تا در رقابت با دیگر آثار کشور و در سطح جهانی نیز بتوان آن را مطرح و شاخصتر از دیگر آثار بیان کرد.
پروندهی شوش نیز از این موضوع مستثنی نیست و علیرغم اینکه نام شوش در جهان، نامی شناختهشده و شهرت آن خود چیزی از یک پروندهی ثبت جهانی کم ندارد، لیکن ساختار و روال اداری مراحل ثبت بهگونهای است که کامل بودن پروندهها و محتوای آن باعث میشود تا در مراحل ثبت آثار و پروندههای آنها بتوان موفقتر عمل کرد. اقدامات صورتگرفته در شوش در سالهای 89 تا 91 بهنحوی بوده که بهدلیل حساسیت بهوجود آمده و نیاز محوطههای متمرکز و غیرمتمرکز، بررسی در ابعاد بیش از 10 کیلومتر در 10 کیلومتر را دربرمیگیرد و جامع تمام نظرات و گروههای کارشناسی در ابعاد مختلف است. در عین حالی که عملیات اجرایی در شش کارگاه بهصورت موازی و شبانهروزی انجام شد تا در زمان مقرر، آمادهسازیهای لازم انجام شود و همزمان عملیات دیوارکشی پیرامون محوطهی شوش در قالب دو فاز دیوار پیشساخته در حاشیهی بیرونی در تلاقی محوطه با فضای شهری و همچنین دیوار آجری مشبک اطراف محوطه در حوزهی شهری انجام شد.
ساماندهی محوطه و پاکسازی محدودهی طرح از نخالههای ساختمانی و زبالههای شهری نیز سهم مهمی داشته است. در بخشی از حاشیهی محوطه با هماهنگی میان شهرداری و میراث فرهنگی، شهرداری نسبت به بهسازی و ایجاد فضای سبز جهت جلوگیری از تجمع زبالهها، تعرض به محوطهها و محصور کردن حاشیهی محوطه اقدامات تحت نظارت انجام داده است. عملیات حفاظت، خواناسازی و مرمت محدودهی شهر پانزدهم، دهکدهی هخامنشی، دروازهی شرقی کاخ آپادانا، کاخ آپادانا، هدیش و نیز کاخ اردشیر دوم نیز انجام شده است. کارگاه مرمت سنگی در محدودهی کاخ آپادانا و اردشیر در حال فعالیتاند و فاز اول آن به پایان رسیده و با بهرهگیری از استادکاران و متخصصان مرمت سنگ، بویژه گروههایی که در تخت جمشید سالها فعالیت داشتهاند، انجام شده است.
بقایای ستونهای کاخ آپادانا که در میان گل و لای، در حال فرسایش و خوردگی بودند و بهگونهای بسیار نامناسب در معرض آسیب قرار داشتند، در طرح ساماندهی قرار گرفتهاند. انجام اقداماتی همچون عکسبرداری هوایی از شوش که برای اولینبار در این محوطهی تاریخی در وسعتی با بیش از 350 هکتار و از زوایایی که استقرار محوطهها را در کنار یکدیگر و مجموعهی آثار واقعشده در محدودهی متمرکز را بهخوبی نشان میدهد و توسط یک دستگاه دوربین پرنده انجام شد، انجام مطالعات ژئوالکتریک جهت بررسی لایهها و ساختارهایی که دسترسی به آنها امکانپذیر نیست با بهرهگیری از مقاومت الکتریکی که این امر برای اولینبار در یک محوطه صورت میگیرد و دقت آن از روشهای ژئوفیزیکی بالاتر است، تکمیل تعیین حریم شوش و تشکیل بیش از پنج جلسهی شورای فنی و چندین کمیتهی کارشناسی در ردههای استانی و سازمانی با استفاده از نظرات و تجارب کارشناسان و متخصصانی که سالها در چنین زمینههایی فعالیت داشتهاند نیز از اقداماتی بودهاند که با کنار هم قرار گرفتن آنها ناگفتههایی بیان شده که آنها را نمیتوان کوچک و بیاهمیت شمرد.
به گزارش ایسنا، در ادامهی این توضیحات آمده است: بررسی استخوانهایی که طی حفاریهای 100 سالهی شوش بهدست آمده با همکاری سازمان میراث فرهنگی کشور و فراهم ساختن شرایط مطالعهی آنها و ساماندهی استخوانها ضمن دستیابی به اطلاعات مهم تاریخی چه از نظر انسانی و چه از نظر زندگی حیوانی و اکونوژیک منطقه توسط افرادی که در کشور تعدادشان کمتر از انگشتان یک دست است، میتواند اهمیت محوطه را برای ما بیان کند و بخش مهمی از پرونده را پوشش میدهد.
ناگفته نماند عوارض و آسیبهای موجود و عمر بقایای آثار تاریخی شوش که بخش عمدهای از این آثار با قدمتی بیش از دوهزار سال دستخوش عوامل طبیعی بوده، بهقدری است که نیازمند سالها تلاش و فعالیت در رستههای گوناگون اعم از باستانشناسی، مرمت، دیرینهشناسی و سایر شاخههای مرتبط با موضوع است تا بتوان تنها کارهای حفاظتی و ساماندهی انجام داد که این مهم محقق نخواهد شد مگر با پشتیبانی فنی و حمایت و همکاری سایر کارشناسانی که در این زمینهها تخصص دارند و خود را متعهد و دلسوز نسبت به این آثار میدانند. ثبت جهانی موضوعی همهجانبه است و اصلی و فرعی آن همگی لازم است و معیار تشخیص آن با توجه به ضوابط قانونی صورت میپذیرد و کلیه دستگاهها باید موضوع را به نتیجه برسانند.
شوش بهعنوان شهر هدف گردشگری در سازمان جهانی اعلام شده، پس موضوعی فرابخشی است و باید بتوانیم در کنوانسیونهای میراث جهانی اقدامات حفاظتی و حمایتی ملی و بینالمللی از میراث فرهنگی در اختیارمان را بیان کنیم، کنوانسیونی که هریک از کشورهای عضو برای تضمین و اتخاذ اقدامات موثر و جدی مربوط به حمایت، حفاظت و معرفی میراث فرهنگی و طبیعی موجود در قلمرو خود تا حد ممکن و در حد مقتضیات کشور، خود به اقداماتی همچون سیاستگذاری در جهت مطالعات و تحقیقات علمی، فنی و انجام روشهای مربوط و پیشبینی اقدامات حقوقی، اداری و مالی مناسب با توجه به توسعهی شهری میپردازند. توسعهی شهری باید بدون آسیبرسانی و مخدوش کردن آثار تاریخی، در راستای بهبود شرایط زندگی مردم و نیز رعایت کلیهی اصول حفاظتی و مراقبتی از محدودهی ثبتشده باشد.
به گزارش ایسنا، در پایان این مطلب تأکید شده که از نظرات تمام کارشناسان، بدون ورود به حاشیهها و با آغوش باز، از طریق پایگاه اطلاعرسانی و پورتال سازمان میراث فرهنگی و گردشگری یا شیوههای دیگر ارتباطی، استقبال میشود.
انتهای پیام
نظرات