به گزارش ایسنا، شهرام شهریار در مطلبی با عنوان «گورستان سینما» از وجود یک گورستان تاریخی در این یکی از خیابانهای تاریخی تهران خبر میدهد.
او در مطلب خود اینطور نوشته است؛ «سفرنویس این بار رفته دنبال گورستان سینما، تنها گورستان سینمای دنیا کجاست؟ گورستان سینمای هالیوود! گورستان سینمای بالیوود! نه آدرس گورستان سینما این است. تهران خیابان لالهزار، گورستان سینما با درصد آمونیاک فراوان در روبروی درهایش! گورستانی که یا انبارند یا پفک فروشی، یا بستهاند یا ویرانه، برنامهای هم برای گورستان سینما وجود ندارد.
امروز ۲۱ شهریور «روز ملی سینما»ست، اهالی سینما هم از بازگشایی خانه سینما خوشدل، اما کسی یاد سینماهای متروکه و مخروبه تهران نبود.»
شهریار در ادامهی مطلباش که در سایت سفرنویس منتشر شده آورده است:« از آغاز سلطنت پهلوی اول به تدریج سالنهای سینما تقریباً به شکل امروزی شکل گرفت که نخستین آن «گراندسینما» بود که از تبدیل سالن گراند هتل با ۵۰۰ صندلی به سینما کار خود را با بلیتهای یک، دو و سه قرانی آغاز کرد. در قسمت سه قرانی که به قول امروز لژ سینما محسوب میشد حدود صد صندلی و در درجات پایینتر ۴۰۰ صندلی قرار داشت.
در سال ۱۳۰۸ چند سالن سینما در تهران بنا شد از آن جمله سینما «ایران» در لالهزار و سینما «مایاک» و سینما «سپه» که گنجایش بیش از ۱۱۰۰ نفر را داشت.
وقتی چراغ «خانه سینما» روشن شد، گشتم در محلههای تهران و دنبال سینماهای قدیمی، سینماهایی که بخش فراموش شده خاطره شهر هستند. گشتم به دنبال هویت، گذشته و تاریخ سینمای ایران. اما با یک گورستان عظیم مواجه شدم، گورستانی در این شهر که فقط یک خیابانش دهها گور سینمایی دارد.»
به گزارش ایسنا، این در حالی است که خیابان لالهزار که از دستکم چهار سال گذشته ثبت ملی آن از سوی اداره کل میراث فرهنگی استان تهران مطرح شده بود، هنوز در هالهای از ابهام است و هیچ خبر جدیدی در این زمینه مطرح نشده است. خیابانی که برنامههای متفاوتی برای آن به عنوان یکی از بافتهای تاریخی و هویتی شهر تهران و یکی از مسیرهای گردشگری در پایتخت تعریف کرده بودند، حتی میخواستند این خیابان را به گذر فرهنگی - تاریخی لالهزار تبدیل کنند. اما هنوز از نخستین قدم آن یعنی ثبت ملی این خیابان تاریخی خبری نیست، چه برسد به دیگر اقدامات و حتی توجه به سینماها و سالنهای تئاتر متروکهی آن.
سینما ونوس (سارا)، سینما رکس (لاله)، سینما خورشید نو، سینما فردوسی، سینما البرز، سینما ایران، سینما مایاک، سینما مرجان، سینما متروپل، سینما کریستال، سینما تابان، سینما فاروس، سینما رودکی، سینما شهرزاد، سینما مترو (سحر)، سینما ملی (رویال پیشین و نادر کنونی) در کوچه ملی را میتوان سینماهای متروکه شدهی تهران در گورستان تاریخی سینماها یعنی خیابان لالهزار نامید.
انتهای پیام
نظرات