• یکشنبه / ۲۶ آذر ۱۳۹۶ / ۰۴:۴۱
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 96092513984
  • خبرنگار : 71021

در گفت‌وگو با ایسنا بررسی شد

از بدبینی به مالیات‌ها تا تصمیم مشروع برای افزایش عوارض خروج!

از بدبینی به مالیات‌ها تا تصمیم مشروع برای افزایش عوارض خروج!

یک کارشناس گردشگری در پی انتقادهای ادامه‌دار به تصمیم دولت برای افزایش تصاعدی عوارض خروج از کشور، تاکید کرد: ضعف عمومی که در ایران وجود دارد این است که مردم اعتقاد ندارند مالیات‌ها در جای خودش هزینه می‌شود و این به سرمایه اجتماعی دولت آسیب‌ زده است.

سعید امیریان، مدیر برنامه‌ریزی و آمار پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با اشاره به موج اعتراض‌هایی که در برابر این تصمیم دولت در لایحه پیشنهادی بودجه سال ۹۷ بیشتر در فضای مجازی راه افتاده و دامنه این مخالفت را حتی تا رییس سازمان میراث فرهنگی هم کشانده (که گفته بدون هماهنگی با این سازمان چنین مبلغی برای عوارض تعیین شده)، به ایسنا گفت: فکر می کنم باید به تصمیم دولت احترام گذاشت. به هر حال دولتِ منتخب مردم باید بتواند هزینه‌های کشورداری را به نوعی از مردم اخذ کند. البته در مورد میزان افزایش عوارض خروج از کشور می‌تواند تعدیل صورت گیرد.

دولتِ منتخب مردم باید بتواند هزینه‌های کشورداری را به نوعی از مردم اخذ کند. هرچند در مورد میزان افزایش عوارض خروج باید تعدیل صورت گیرد

وی افزود: متوسط هزینه (جاری) ماهانه دولتی برای هر فرد ایرانی در لایحه سال ۱۳۹۷ معادل ۲۸۰ هزار تومان است که حدود ۳۰ درصد آن از محل منابع نفتی تامین می‌شود و ۲۰۰ هزار تومان هم از محل مالیات و سایر درآمدهای دولت. در ازای این رقم، خدمات امنیت، آموزش، قضایی، آموزش عالی، پژوهش و ده ها خدمت دیگر ارائه می شود.

کارشناس اسبق گردشگری در سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی در عین حال اظهار کرد: می‌دانیم انبوه سفرهای خارجی باعث نشت در اقتصاد می‌شود و اجرای تورهای بی‌شمار تفریحی به جای‌جای جهان، به از دست رفتن منابع اقتصادی و رونق‌بخشی به اقتصادهای خارجی و گاها رقیب منجر می‌شود. البته سفر تفریحی را همانند بسیاری از کالاهای لوکس دیگر نمی‌توان ممنوع کرد، ولی می‌توان با ایجاد موانعی، محدود و کنترل کرد. یکی از روش‌های کاهش این سفرها، اتخاذ عوارض خروج است.

«امیریان» همچنین گفت: برای کاهش آثار مخرب اقتصادی، سیاست‌های دیگری را نیز می‌توان اتخاذ کرد، مثلا سرمایه‌گذاران داخلی را متقاعد کرد در مقاصد عمده گردشگریِ ایرانی‌ها مانند ترکیه و عراق، هتل بسازنند تا بخشی از نشت اقتصادی به اقتصاد ملی بازگردد و یا برنامه پروازهای برون مرزی شرکت‌های هواپیمایی را با اهداف گردشگری انطباق داد.

وی درباره منطق دریافت این مالیات با توجه به نامشخص بودن محل هزینه‌کردِ آن توضیح داد: اختصاص درآمد خاص به هزینه خاص، خلاف اصول بودجه‌ریزی است. همین که دولت تشخیص دهد برای تامین هزینه‌های کشورداری می‌تواند از یک مورد مصرفی مالیات بگیرد و نمایندگان مردم هم تایید کنند، این کار کاملا مشروع می‌شود. البته شرط پاسخگو بودن و شفافیت کمک می‌کند تا افکار عمومی هم قانع شود.

سفر تفریحی را نمی‌توان ممنوع کرد، اما می‌توان با ایجاد موانعی محدود و کنترل کرد. یکی از روش‌های کاهش این سفرها، اتخاذ عوارض خروج است

وی افزود: به هر حال دولت برای تامین مالی بودجه از هر روشی می‌تواند استفاده کند، ولی هر روشی آثار خاص خودش را دارد. برخی روش‌ها آثار زیست‌محیطی دارد، مانند افزایش قیمت حامل‌های انرژی. بعضی باعث فشار بر اقشار آسیب‌پذیر می‌شود، مثل اِعمال مالیات بر اقلام مصرفی عامه مردم. برخی سیاست‌ها باعث کاهش توزیع درآمد می‌شود، مانند مالیات بر مصرف کالاهای لوکس. اعمال بعضی سیاست‌ها نیز تقویت تولید را سبب می‌شود، مانند عوارض گمرکی؛ برخی سیاست‌ها هم به کاهش رفاه عمومی منجر می‌شود.

«امیریان» در ادامه اظهار کرد: اگر دولت نتواند هیچ سیاستی را اتخاذ کند و دولت ضیعفی باشد، به سمت چاپ پول متمایل می‌شود که به تورم‌های افسارگسیخته و مزمن منجر خواهد شد. بنابراین هر روشی آثار خود را دارد و باید در مورد هر کدام بحث دقیق کارشناسی صورت گیرد، بویژه اینکه آثار اقتصادی هر سیاست معمولا ترکیبی است.

مدیر برنامه‌ریزی و آمار پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در پاسخ به این پرسش که با توجه به یک اصل در روانشناسی سفر که اعمال سیاست افزایشی نرخ عوارض خروج، یک شوک موقت خواهد بود و کاهش آماری طولانی مدتی را در پی نخواهد داشت و از طرفی با وجود حکم شورای نگهبان در سال ۶۴ که منع شهروندان از سفر را مغایر با اصل قانون اساسی دانسته بود، این تصمیم دولت چگونه اهرم بازدارنده تلقی می‌شود، گفت: به هر حال این یک عامل بازدارنده است و می‌تواند به عنوان یک ابزار کاهش‌دهنده عوارض منفی سفرهای خارجی اعمال شود. علاوه بر این مالیاتی است که به دولت کمک می‌کند تا منابع مالیاتی خود را از اقشار متوسط به بالا تامین کند.

این کارشناس گردشگری افزود: این مالیات‌ها به ایران محدود نیست و تمام دولت‌ها در مواجهه با پدیده‌های تضعیف‌کننده اقتصاد، تلاش می‌کنند با استفاده از ابزاری مناسب از تبعات منفی آن بکاهند، همانند مالیات‌های سنگین بر مصرف سیگار و مشروبات الکلی که از نمونه‌های بارز این نوع سیاستگذاری‌ها در جهان به شمار می‌آیند.

افزایش عوارض خروج به تمام اقشار جامعه اصابت نمی‌کند و تنها اقشار خارج‌رو را مورد هدف قرار می‌دهد که آنها نیز از نظر درآمدی، جامعه‌ای متوسط به بالا هستند

وی اضافه کرد: در نبود ابزار لازم برای شناخت درآمد واقعی افراد، بهترین مالیات عبارتند از مالیات بر مصرف است. در این نوع مالیات دیگر فرد نمی‌تواند مخفی‌سازی کند، چون در حال مصرف کالا و خدمات است و نوع کالا و خدمت (ضروری، معمولی و یا لوکس بودند کالا) نشان‌دهنده سطح رفاه افراد نیز است، مثلا کسی که اتومبیل خارجی خرید می‌کند، نمی‌تواند ادعا کند جزء اقشار آسیب‌پذیر است. این نوع مالیات باعث بهبود توزیع درآمد نیز خواهد شد. به همین خاطر بحث مالیات بر مصرف بر مالیات بر درآمد برتری دارد.

امیریان همچنین در پاسخ به این پرسش که چرا سفر خارجی لوکس تلقی می‌شود، درحالیکه ماهیت و تعریف سفر در دنیای امروز  تغییر کرده و به جمعیت مسافر، کوله‌گردها، دانشجوها و مسافران ارزان اضافه شده‌اند، اظهار کرد: باید توجه کرد که افزایش عوارض خروج به تمام اقشار جامعه اصابت نمی‌کند و تنها اقشار خارج‌رو را مورد هدف قرار می‌دهد که آنها نیز از نظر درآمدی، جامعه‌ای متوسط به بالا هستند. سفرهای تفریحی و زیارتی نیز قاعدتا لوکس محسوب می‌شود، ولی می‌توان برای سفرهای ضروری معافیت قائل شد، مثل کارگران حرفه‌ای که از پرداخت عوارض خروج معاف‌اند.

سمیه حسنلو - خبرنگار ایسنا

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۶-۰۹-۲۶ ۱۳:۴۶

چیزی از مصاحبه با جناب امیریان متوجه نشدم ، ایشان با توجیه نه چندان مناسب سعی در محق جلوه نشان دادن افزایش عوارض کرده است .

avatar
۱۳۹۶-۰۹-۲۶ ۱۵:۱۲

چرا توی این همه مطب دکتر که کارتخوان ندارن کسی گیر نمیده ...ماشاءالله شون باشه ..والا فامیل ما تو امریکا دتکره یه روز مالیاتش عقب بیفته بیچاره است..یه سری اصناف دیگه هم که برای فرار از مالیات کارتخوان نمیذارن ...فقط زورشون به ما حقوق بگیرها میرسه که حقمون دستشونه همون سر ماه کسر میکنن

avatar
۱۳۹۶-۰۹-۲۶ ۱۵:۵۸

اول که آموزش در ایران رایگان نیست.... در ضمن کشورهای موفق جلو خروج سرمایه رو نمی گیرند، بلکه راه رو برای ورود سرمایه هموار می کنند....

avatar
۱۳۹۶-۰۹-۲۶ ۱۶:۰۸

درود بر دولت اقای روحانی واقعا تصمیم به جایی هست و در عین حال تصمیم حذف یارانه دهک های بالا بسیار تصمیم درستی هست ایران شده مثل هند یه عده هر روز پولدارتر میشن و عده ای هر روز فقیرتر .در حالی که همه حق یه زندگی متوسط رو دارن اگه پولدارا بزارن انقد بی انصافن که از یارانه شون نمیگذرن .درود و هزاران درود بر دولت تدبیر و امید

avatar
۱۳۹۶-۰۹-۲۶ ۲۱:۵۱

جهت اطلاع گرانی هیچ تاثیری بر دهک بالای جامعه نداره و دهک پایین رو پایین تر میبره.... ضمن اینکه پول هایی که به زور از دهک بالا میگیرن به دهک پایین نمیدن....

avatar
۱۳۹۶-۰۹-۲۶ ۱۷:۳۵

آقای کارشناس اول به قانون اساسی مراجعه کنید. حق سفر آزادانه حق مردم است و هیچ نهادی حق ندارد این حق را از مردم سلب کند. شورای نگهبان هم بر این تفسیر از قانون اساسی صحه گذاشته.