• شنبه / ۱۵ مرداد ۱۴۰۱ / ۱۳:۴۵
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1401051511490
  • منبع : نمایندگی خراسان رضوی

یک سخنران و کارشناس تشریح کرد

سخنرانی مطلوب در مراسم مذهبی چگونه است؟

سخنرانی مطلوب در مراسم مذهبی چگونه است؟

ایسنا/خراسان رضوی یک سخنران و کارشناس مذهبی به تشریح سخنرانی مطلوب و ویژگی‌های آن در مراسم مذهبی و عزاداری پرداخت.

حجت‌الاسلام حمیدرضا ویژه در گفت‌وگو با ایسنا درخصوص ویژگی‌ها و استانداردهای سخنرانی مطلوب در مراسم مذهبی و عزاداری اظهار کرد: سخنران باید جامعه‌شناس و انسان‌شناس خوبی باشد تا بتواند اتفاقات و مناسبات جامعه را رصد کرده، قدرت تجزیه و تحلیل داشته باشد و به تبع آن بتواند متناسب با شرایط جامعه و افراد حاضر در جامعه راهکار ارائه دهد و به حل مسئله بپردازد. 

وی افزود: به نوعی محتوای سخنرانی باید متناسب با اتفاقات، مناسبات و شرایط جامعه آماده شود و به تعبیری سخنرانی به‌روز باشد. البته حتما باید در این تجزیه و تحلیل‌ها و ارائه راهکارها همواره قرآن و روایات مورد توجه قرار گیرد و از تفسیر به رأی پرهیز شود؛ زیرا سخنرانی با نگاهی دینی همراه است. 

این کارشناس مذهبی عنوان کرد: برخی از سخنرانان کاملا مسلط بر شرایط اجتماعی جامعه خود هستند و مسائل اجتماعی و مناسبات انسانی را کاملا تشخیص می‌دهند و منطبق بر آن و با استفاده از منبع قرآن و روایات راهکار ارائه می‌دهند. اما آنچه در برخی سخنرانی‌ها مشاهده می‌شود، چندان نزدیک به ایده‌آل مباحث سخنرانی‌ها نیست. شاید بتوان نمره قبولی را دریافت کرد اما تا ایده‌آل آن فاصله زیادی وجود دارد. 

معرفت‌افزایی مهم‌ترین بخش سخنرانی است
 
ویژه در خصوص محتوای سخنرانی‌ها بیان کرد: در گام نخست به دنبال معرفت‌افزایی هستیم یعنی بایستی سخنرانی‌ها به گونه‌ای باشد که مخاطب را از نظر معرفتی رشد دهد. به تعبیری معرفت‌افزایی، مهم‌ترین بخش سخنرانی‌ها محسوب می‌شود که سپس نتیجه آن محبت‌افزایی و اطاعت‌افزایی را به دنبال خواهد داشت. 

وی ادامه داد: من فکر می‌کنم هنوز دستیابی به قله معرفت‌افزایی محقق نشده و باید در راستای معرفت‌افزایی بر اساس قرآن و روایات حرکت کنیم. به‌کارگیری و استفاده از آیات قرآن و روایات در سخنرانی‌ها وجود دارد اما متاسفانه با استانداردها فاصله زیادی داریم. سخنرانی‌های امروزی توانسته‌اند شور بسیار خوبی را ایجاد کنند اما همواره باید توجه کرد که شور بدون شعور می‌تواند بسیار خطرناک باشد. 

این کارشناس مذهبی تصریح کرد: سخنران‌ها در بخش شورافزایی خوب عمل کرده‌اند اما در بخش شعور همچنان فاصله‌ای وجود دارد و اگر بتوانیم این تعادل و تناسب را ایجاد کنیم، به موفقیت‌های بسیار خوبی دست خواهیم یافت. لذا لازم است نگاه معرفت‌افزایی منطبق بر آیات و روایات مورد توجه قرار گیرد. 

ویژه خاطرنشان کرد: بنابراین می‌توان اشاره کمتر به نهج‌البلاغه، رساله حقوق امام سجاد(ع)، روایات و قرآن را از جمله نکات منفی سخنرانی‌ها دانست. به عنوان مثال برای صحبت در خصوص تربیت فرزند، منشور تربیتی فرزند در قرآن وجود دارد و بنابراین بسیار خوب است که مورد استفاده قرار گیرد. 

شورآفرینی نکته مثبت سخنرانی‌ها است 

وی ادامه داد: سخنرانی‌ها به گونه‌ای بوده که شورآفرینی و محبت‌افزایی را ایجاد کرده و می‌توان آن‌ها را از جمله نکات مثبت سخنرانی‌ها دانست. بنابراین لازم نیست تنها به دنبال معرفت‌افزایی بود بلکه محبت‌افزایی نیز باید مورد توجه قرار گیرد. در حال حاضر محبت‌افزایی اتفاق می‌افتد اما در برخی موارد معرفت‌افزایی نیز لازم است مورد توجه ویژه‌ قرار گیرد. 

این کارشناس مذهبی با بیا اینکه به نظر من سخنران خوب، فردی است که از آمادگی علمی برخوردار باشد، اظهار کرد: در بسیاری موارد دیده می‌شود که محتوای سخنرانی بار علمی لازم را ندارد. لذا به نظر می‌رسد که متاسفانه سخنران آمادگی علمی لازم جهت سخنرانی را ندارد. در خصوص ویژگی‌های دیگر سخنران می‌توان این‌گونه بیان کرد که بتواند با مخاطب خود ارتباط برقرار کند. سخنران موفق لازم است در کنار آمادگی علمی خود ارتباط خوبی نیز برقرار کند و مخاطب بتواند با او ارتباط بگیرد و سوألات خود را مطرح کند. ویژگی سوم را می‌توان افزایش قدرت تحمل عنوان کرد؛ چراکه ممکن است کسانی سخنان و محتوای سخنرانی او را نپسندند و با او مخالفت کنند؛ لذا باید توان تحمل انتقادات را داشته باشد. 

ایجاد فضای گفت‌وگو محور راهی تأثیرگذار برای مدیریت افکار جوانان است 

ویژه تصریح کرد: در برخی از سخنرانی‌ها ممکن است نتوان فضای گفت‌وگو محور را ایجاد کرد، زیرا ممکن است فضا از کنترل خارج شود، اما اینکه بتوان پس از سخنرانی نگاه گفت‌وگو محور را مهیا ساخت‌ از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. 

این کارشناس مذهبی با اشاره به اینکه از طرفی در برخی مکان‌ها امکان ایجاد فضای گفت‌وگو محور وجود دارد، اضافه کرد: در واقع گفت‌وگو محوری به معنای ارتباط دوطرفه میان مخاطب و سخنران است و گفت‌وگو تأثیر بسزایی در مخاطب ایجاد می‌کند. همچنین موضوعات و مباحث پخته‌تر پیش می‌رود زیرا ممکن است موضوعاتی بیان شود که مورد توجه سخنران نبوده است. بنابراین اگر گفت‌وگو با مخاطب ایجاد شود، نور علی نور می‌شود. این شرایط جوانان را نیز جذب می‌کند زیرا جوانان کانون سوالات هستند و ایجاد فضای گفت‌وگو محور، راهی تأثیرگذار برای مدیریت افکار جوانان خواهد بود. 

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha