• چهارشنبه / ۷ خرداد ۱۴۰۴ / ۱۴:۵۳
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1404030704583
  • خبرنگار : 71619

رونمایی از نسخه‌های نفیس ازدواج در موزه ملک

رونمایی از نسخه‌های نفیس ازدواج در موزه ملک

مجموعه آثار ارزشمندی از اسناد و نسخه‌های خطی ازدواج از گنجینه کتابخانه و موزه ملی ملک رونمایی شد.

به گزارش ایسنا،  یکم ذی‌الحجه برابر با هفتم خرداد ماه ۱۴۰۴ در تقویم رسمی کشور با عنوان «روز ازدواج» نام‌گذاری شده است. این‌ میان،   بزرگترین موقوفه فرهنگی آستان قدس رضوی در تهران، نگهداری می‌شود که بررسی آن‌ها، دریچه‌ای به سوی سبک زندگی و ازدواج در فرهنگ ایرانی ـ اسلامی به روی علاقه‌مندان می‌گشاید.

کتابخانه ملی ملک به‌عنوان یکی از ۶ کتابخانه مهم کشور در حوزه نسخه‌های خطی، دارای نسخه‌های نفیسی است که روایت‌های جذاب و قدیمی مرتبط با موضوع ازدواج را برای نسل امروز نقل می‌کند. از جمله این آثار خطی می‌توان به «رساله روایت در بیان عشق خدیجه (س) و نکاح پیامبر (ص)» به‌خط نستعلیق محمدعلی خان، اشاره کرد که قدمت آن به قرن ۱۲ هجری قمری، برمی‌گردد.  

همچنین می‌توان از «رساله یوسف و زلیخا» متعلق به قرن ۹ هجری قمری و نسخه خطی «سبع المثانی: سبعه ابحر یا مظفرنامه» از محمد ابراهیم ساغر اصفهانی که در سال۱۲۹۴ هجری قمری کتابت شده است، نام برد.

رونمایی از نسخه‌های نفیس ازدواج در موزه ملک

از طرف دیگر، در کتابخانه و موزه ملی ملک، مجموعه اسناد تاریخی متنوعی نگهداری می‌شود که بخشی از آنها اعم از نامه، نکاح‌نامه، وکالت‌نامه، التزام‌نامچه، پرسش شرعی، استشهادنامه و حرز یا دعای عشق، گوشه‌ای از آداب و رسوم مراسم ازدواج در ادوار گذشته را بیان می‌کند.  

عقدنامه میرزا تقی‌خان امیرکبیر و ملک‌نساءخانم معروف به ملک‌زاده‌خانم (عزت‌الدوله) خواهر تنی ناصرالدین‌شاه قاجار، در سال ۱۲۶۵ هجری قمری، یکی از این اسناد ارزشمند تاریخی است. این عقدنامه در ابعاد ۹۳.۵ در ۱۳۱.۱ سانتی‌متر، ازنفیس‌ترین و بزرگ‌ترین اسناد برگی این مجموعه به شمار می‌آید که از نظر محتوایی می‌توان آن را سند دیوانی یا حکم حکومتی نیز دانست.

رونمایی از نسخه‌های نفیس ازدواج در موزه ملک

نکاح‌نامه حاج حسین آقا ملک، بنیانگذار و واقف کتابخانه و موزه ملی ملک و نواب قدسیه (سیده زهرا) فرزند حاج سید میرزا عبدالله، متولی مسجد جامع گوهرشاد نیز از عقدنامه‌های دفترچه‌ای این مجموعه است که قدمت آن به سال ۱۳۲۴ هجری قمری برمی‌گردد و از نظر ساختار محتوایی، شکلی و هنری، ارزشمند و قابل بررسی است.

رونمایی از نسخه‌های نفیس ازدواج در موزه ملک

عقدنامه آقامیرزا علیرضا طبیب فرزند میرزا فتحعلی حکیم با بی‌بی علیه خانم ملقب به بتول فرزند آقا عبدالرحیم تُرشیزی درسال ۱۳۰۶ هجری قمری، از دیگر اسناد نفیس این مجموعه است که تذهیب و محتوای قابل توجه ادبی دارد. همچنین می‌توان به صورت جهیزیه سند عقدنامه بین عبدالعزیز میرزا بهاءالسلطان با خجسته‌ خانم، اشاره کرد که به‌خط سیاق در سال ۱۳۳۰ هجری نوشته شده است.  

در لابه‌لای این اسناد تاریخی، نامه ضابطه شیرازی به حاج حسین آقا ملک در سال ۱۳۵۱، نیز به چشم می‌خورد. او با ارسال این نامه قصد داشته، تقاضای مساعدت مالی فردی را به گوش این بزرگمرد برساند که برای وصلت با دختر مورد علاقه‌اش نیاز به کمک داشته است.

رونمایی از نسخه‌های نفیس ازدواج در موزه ملک

همچنین در کتابخانه و موزه ملی ملک، اشیای موزه‌ای وجود دارد که مرتبط با موضوع ازدواج است. به عبارتی این آثار نفیس، روزگاری در سفره عقد زوجی استفاده شده یا در قالب جهیزه نوعروسی به خانه بخت برده شده است. شمعدان‌های لاله، گلاب‌پاش، جانماز ترمه، بقچه زری، سماور برنجی و... نمونه‌ دیگری از این آثار است.

رونمایی از نسخه‌های نفیس ازدواج در موزه ملک

در این‌ بین، «پرده قلاب دوزی شکارگاه بهرام» و «قلمدان‌ لاکی منقش به تصویر مجلس عقدکنان متعلق به قرن ۱۱ قمری» موجود در گنجینه ملک نیز می‌تواند بازدیدکنندگان این موزه را با آداب و رسوم ازدواج در گذشته‌های دور پیوند دهد.  

تمبر مخصوص کابین‌نامه متعلق به دوره ناصرالدین شاه قاجار، از دیگر آثار موزه ملک با این موضوع است. روزگاری این تمبرها بر قباله نکاح، کابین‌نامه‌ها یا عقدنامه‌ها چسبانده می‌شد تا به آن‌ها اعتبار ببخشد. برخی از این اشیای تاریخی نفیس از جمله وسایل وقفی منزل حاج حسین آقا ملک است. بعضی از آن‌ها نیز توسط بانو ایران دستغیب بهشتی به این موزه اهدا شده است.  

کتابخانه و موزه ملی ملک علاوه‌بر نگهداری و نمایش آثار تاریخی و هنری با موضوع ازدواج، اقدامات ارزشمندی نیز در سال‌های گذشته با محوریت معرفی سبک زندگی ایرانی- اسلامی و ازدواج در فرهنگ این مرز و بوم انجام داده است.  

از جمله این اقدامات می‌توان از چاپ کتاب «قباله‌های ازدواج در کتابخانه و موزه ملی ملک (۱۱۹۸ تا ۱۳۷۳ ه. ق.)» بر پایه عقدنامه‌های تاریخی گنجینه اسناد این مجموعه، در سال ۱۴۰۱ توسط انتشارات این موقوفه در تهران نام برد.   

رونمایی از نسخه‌های نفیس ازدواج در موزه ملک

این کتاب با تحقیق و تصحیح مهتا باصفا و مرضیه مرتضوی قصاب‌سرایی با محوریت بررسی و پژوهش بر ۴۸ سند تاریخی موجود در کتابخانه و موزه ملی ملک، روانه بازار نشر شده است.

همچنین می‌توان به طراحی و تهیه بسته نمایشگاهی سیاری با عنوان «النکاح السنتی؛ ازدواج به روایت آثار کتابخانه و موزه ملی ملک» اشاره کرد که در آن تصویرهایی از اسناد تاریخی، نسخه‌های خطی و آثار موزه‌ای این گنجینه، بر روی افزون بر ۴۰ تابلو به چاپ رسیده است. تعدادی از تابلوهای این نمایشگاه سیار، مراحل ازدواج در سنت ایرانی، از خواستگاری و بله‌برون تا پاگشا را نشان می‌دهد.

به همت این مجموعه، کلیپ‌هایی با موضوع ازدواج نیز تولید شده است که می‌توان به «عقدنامه امیرکبیر» و «نمایشگاه النکاح سنتی» اشاره کرد. علاقه‌مندان با مراجعه به بخش فیلم‌خانه در وب‌سایت کتابخانه و موزه ملی ملک به نشانی www.malekmuseum.org می‌توانند به تماشای این کلیپ‌ها بنشینند.

کتابخانه و موزه ملی ملک، در سال ۱۳۱۶ شمسی، وقف حرم مطهر رضوی شده و در حال حاضر، همه‌روزه به‌ جز روزهای تعطیل در ساعات ۸:۳۰ تا ۱۶:۳۰ به نشانی تهران، خیابان امام خمینی (ره)، خیابان سی‌تیر، خیابان یارجانی، خیابان ملل متحد (میدان مشق)، باز است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha