به گزارش ایسنا، همزمان با ایام محرم و نزدیک شدن به عاشورای حسینی، کتابهایی درباره این واقعه معرفی میشود.
روابط عمومی انتشارات سوره مهر پس از مقدمهای به معرفی این کتابها پرداخته است: عاشورای حسینی، آن واقعه عظیم و سنگینشده از حجم دردها، صبوریها، مقاومتها و زیباییها بار دیگر مسلمانان را سیاهپوش کرده است؛ اما دلهای ارادتمندان و عاشقان امام حسین (ع) و یاران باوفای آن حضرت، در محرم امسال طور دیگری عزادار است. آنها امسال متفاوت از سالهای قبل برای مظلومیت امام حسین اشک میریزند و ظلمستیزی و استقامت را تمرین میکنند.
پس از حمله رژیم غاصب صهیونیستی به خاک کشورمان و به شهادت رساندن جمعی از مردم ایران و همزمانیِ عزاداری بر آن شهیدان با عزای سیدالشهدا، شهادت معنای نزدیکتر و ملموستری برایمان پیدا کرد. عاشورایی که بهدلیل مقابله با ظلم جهانی و مقاومت در برابر باطل در ایران رقم خورد، به یادمان آورد که بهراستی برای پیرو امام حسین (ع) هر روز میتواند عاشورا باشد و هر جایی کربلا.
علاوهبر رویدادهایی خاص، بسیاری از نویسندگان و شاعران نیز همواره تلاش میکنند عاشورا و مفاهیم مختص به آن را در قالبهای مختلف ادبی قرار دهند تا درک آن برای مخاطبان سادهتر شده و بتوانند ارتباط نزدیک و پیوستهای با امام حسین (ع)، ماه محرم و مفاهیم عاشورایی و حسینی ایجاد کنند.
انتشارات سوره مهر در جدیدترین آثار عاشورایی خود بهسراغ چنین سوژههایی رفته و روایتها و اشعار عاشورایی تازهای را برای مخاطبان منتشر کرده است.
«فصل باران: روایتهایی از زندگی با امام حسین (ع)» به قلم جمعی از نویسندگان با گردآوری مهدی قزلی منتشر شده است.
این کتاب دربرگیرنده ۳۲ روایت از ۳۲ نویسنده است که انتشارات سوره مهر منتشر کرده است. «فصل باران» سند نسبتدار بودن ماست با حسین (ع) که همیشه دلیل دلخوشی و دلآشوبه و دلدادگی و دلآرامی ما به نحوی به او برمیگردد.
«فصل باران» روایتهای حسینی مهمانان برنامهای با همین نام در شبکه چهار سیما است که مهدی قزلی طراحی و ساخت آن را بر عهده داشته است. او در مقدمه کتاب به این موضوع اشاره میکند که چطور با توافق مدیران شبکه چهار و با زحمت فراوان موفق شد در فراخوانی از تعدادی نویسنده و حتی مردم عادی دعوت کند تا دلنوشتهای درباره امام حسین (ع) بنویسند و پس از حضور در برابر دوربین آن را بخوانند.
زهرا افخمینیا، زینب عطایی، رضا بایرامی، مرضیه اعتمادی، فائضه غفارحدادی، معید داستان، الهام بنعباس، صادق وفایینیکو، حمیدرضا آزادگان، عطیه هراتیمطلق، گیتی باقری، فریناز ربیعی، محمدرضا جوانآراسته، پرستو علیعسگرنجاد، زهیر توکلی، جواد شیخالاسلامی، ندا رسولی، فاطمه شایانپویا، محمدمهدی حاجیپروانه، فائزه جوان، علیرضا رأفتی، سیدمحمدحسین شاهوازی، نرگس قزلی، عباس قاضیزاهدی، محمدحسام حاجیفرجاله، نرگس فرجادامین، مجدالدین معلمی، بهاره مرشدی، علیرضا ناصریمنفرد و مهدی قزلی از جمله نویسندگان کتاب فصل باران به شمار میروند.
بخشی از متن کتاب: «کل شیء یرجع الی اصله» این جمله را این روزها زیاد با خودم تکرار میکنم. فکر میکنم هرچقدر از جوانی دورتر میشوم بیشتر شبیه پدر و مادر و ننهجان و آقابزرگم میشوم. شباهتی که قبلا فکر میکردم اصلا نباید اتفاق بیفتد. تصور میکردم باید یک آدم جدید و متفاوت باشم. حالا ولی دلم میخواهد امام حسین را شبیه پدرم صدا بزنم. دقیقا با همان عبارت و لحنی که او به کار میبرد. دوست دارم شبیه مادرم بیسروصدا گریه کنم. شبیه ننهجانم بروم توی یک جلسه روضه طولانی بنشینم و به حرف سخنرانها گوش کنم. آرزویم این است که شبیه آقابزرگم، حتی اگر فراموشی گرفتم و اسم تمام آدمهای دنیا حتی خودم را فراموش کردم، اسم اباعبدالله را فراموش نکنم.
نمایشنامه «طومار پیراهَن مُعَظَّم» اثر احمدرضا آذربایجانی و مرشد محسن میرزاعلی شامل ۱۰ طومار نقّالی و پردهخوانی از حضرت آدم (ع) تا حضرت اباعبدالله الحسین (ع) با مقدمهای از داود منافیپور، دبیر اولین سوگواره بینالمللی سفینهالنجاه، تهیه و تولید شده است.
در معرفی اثر آمده است: این پیراهن از جنس معنا و مفهوم است؛ مفهومش هر بار بازآفرینی میشود و معنای آن در هستی است و چشمان بینا و زیباشناس آن را نظاره کرده و هر بار زیباییاش را برای اهلِ دل ظاهر میکنند .این پیراهن قرار است چشمان مؤمنانی را که از سوگ یوسف کربلا کمسو شد، دوباره بینا کند و دوباره در تن انسان کاملی چون امام عصر خود را بنمایاند؛ ولی اینبار تن عزیز او را از دستبرد پیمانشکنان در کربلا که با نام دین امام عصر خویش را، کشتند در امان خواهد داشت. پیراهن عتیق، غیر از وجه زیباشناختیاش، دارای وجه معنایی و نمادین رمزواره، رازآمیز و پنداره است و تعمق در آن برای مؤمنان، اهل کتاب و انسانهای آزاده گشایش به همراه دارد.
بخشی از متن این کتاب: اهل تحقیق میدونن که جبرائیل قبل از جنگ احد به رسول اکرم (ص) خبر داد: «ای رسول خدا، چه نشستی که دشمنانت روز سعدشون رو برای قتل تو پیدا کردن، چون رسالت تو هنوز کامل نشده، به امر الاهی پیراهن معظم رو، این یادگاری از حضرت یوسف، یونس، ابراهیم و آدم رو به تن کن.»
حضرت در اون جنگ زخمی شد، دندان مبارکش شکست، بدن مبارک و عزیز او زخمی شد ولی جان سالم به در برد. حضرت اون پیراهن رو قبل از رحلت، به وصی خودش، یعنی علی مرتضی که دامادش هم بود، و دخترش سپرد تا در بزنگاه واقعه، یعنی در روز عاشورا، امام مؤمنان رو، فرزند رسول خدا رو بپوشونه.
یکی جنگ شد، نابرابرترین
میان مسلمان و بس کافرین
حسینِ علی با سپاهی قلیل
بپا کرد یک صحنه بیبدیل
به عاشور و در تربت کربلا
بجنگید با خِیلِ کفر و بلا
به رویش ببستند دریای آب
به دنبال دینار و کسب ثواب
همه یار و اصحاب او جملگی
به ناحق بکشتند، در تشنگی
بماند او یکی تن به چندین هزار
و یاور نبودش به جز کردگار
مجموعهشعر عاشورایی «ایستاده باید مرد» سروده محمدعلی مجاهدی (پروانه) است که در سه قالب غزل، مثنوی و رباعی نوشته شده است. در این کتاب، ۳۴ غزل عاشورایی، ۳۱ رباعی عاشورایی و ۷ مثنوی عاشورایی قرار دارد.
اشعار کتاب «ایستاده باید مرد» علاوهبر تصویرسازی و برجستگی وجوه هنری و شعری از ظرافتهای فکری و احساسات دقیق معنوی نیز برخوردار است. شعرها در سبک شعر کهن و در قالبهای مختلف غزلواره، مثنوی و رباعی سروده شده و در آن از زبان حال شخصیتهای کربلا، فضاهای تأثیرگذار و پراحساس ساخته شده است.
در این اشعار، فضایل و مناقب هر یک از شخصیتها و شهیدان کربلا به زبانی ساده در قالب شعر سروده شده است.
«ایستاده باید مُرد»، «از قتلگاه»، «شهر آفتاب»، «راستی نادیدنیها دیدنیست!»، «چه زیبا ایستاده!»، «فتنه خاکستری»، «رجعت سرخ» و «حرم به فریاد آمد»، عناوین برخی از شعرهای این مجموعه هستند.
بخشی از متن این کتاب:
امروز اگر کم نکنی فاصلهها را
فرداست که پیدا نکنی قافلهها را
عشق است دلیل ره مردان بلاکیش
بیخضر به پایان نبری مرحلهها را
گر همسفر قافله کربوبلایی
بردار به آهی ز میان فاصلهها را
هنگام رحیل آمده انگار، که زینب
یک بار دگر میشمرد راحلهها را!
واکرده به روی خطر آغوش که بستهست
بارِ سفرِ قافله نافلهها را
پَر داد به صحرا همه را تا که کند دور
از تیررَسِ حرملهها چلچلهها را
مجموعهرباعی عاشورایی «مَصاریعِ مَذبوح» اثری از مهدی زارعی است که همراه با دستهبندی موضوعی شبهای ماه محرم تألیف شده است.
این رباعیها در ۱۴ پرده از ورود کاروان امام حسین (ع) به کربلا آغاز شده و سپس به وصف هر یک از شخصیتهای برجسته عاشورا از جمله حضرت زینب (س)، حضرت سجاد (ع)، حضرت علیاصغر(ع) و چند چهره دیگر میپردازد.
زارعی در پایان پرده چهاردهم درباره «وهب»، «جُون»، «مختار ثقفی»، «توّابین» و «عمرسعد» نیز اشعاری برای مخاطب سروده است.
بخشی از متن این کتاب:
نه پارگی گوش، نه مشتی به دهان
نه نیزه، نه تازیانه، نه دادن جان
با قلب شما چه میکند، ناله کند –
یک دخترک سهساله در خانهتان؟
همچنین کتاب «مَن ماتَ مِنَ العِشق» دومین عنوان کتاب شعری است که مهدی زارعی با محوریت شعرهای آیینی سروده است.
این کتاب در ۱۲ دفتر با موضوعات توحیدی، چهارده معصوم (ع)، حضرت محمد (ص)، حضرت علی (ع)، حضرت فاطمه (س)، امام حسن مجتبی (ع)، عاشورایی، امام سجاد (ع)، امام صادق (ع)، امام رضا (ع)، حضرت مهدی (عج) و انقلاب اسلامی و دفاع مقدس گردآوری شده است.
بخشی از متن این کتاب:
شبِ تبانیِ پنهانیِ «قضا» و «قدر»
شب قطارِ زمان روی ریلهای خطر
صدای سرفه خَشدارِ ساعتی مسلول
و چند قطره خون روی میز، پنجره، در
قلم بلند شد و واژهها ردیف شدند:
«رُمان-تراژدیِ» قتل یک...، نه! چند نفر
تمام مغز نویسنده لب به لب از مرگ
اتاق خوابش لبریز از تب و بستر
و چند مرتبه کابوسِ شعله، دود، عطش
و چند مرتبه هم آب و قرصِ خوابآور
و روحِ «تشنه» او شمع شد، زبانه گرفت
و شمع «آب» شد و مَرد سوخت تا آخر
و شعلهشعله به متن رمان رسید آتش
و سطر سطرِ رمان، واژهواژه خاکستر...
به جز سه چار خط از چند سطرِ پایانی
که میرسید به خون، خیمه، تیر، نیزه، سپر
سپاهِ سبز: قداست، دفاع، عاطفه، خیر
سپاهِ قرمز: عصیان، هجوم، فاجعه، شر
انتهای پیام
نظرات