رضا سرحدی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به تاثیرگذاری عمیق اتحاد و حمایت گسترده مردمی از سیاستهای جمهوری اسلامی ایران در جنگ ۱۲ روزه بر قدرت چانهزنی دستگاه دیپلماسی کشور، اظهار کرد: در علم روابط بینالملل، سیاست خارجی مجموعهای از اهداف، تصمیمات و اقدامات یک دولت در قبال سایر دولتها تعریف میشود. یعنی قصد ما از اجرای سیاست خارجی، پیگیری منافع ملیمان در خارج از مرزهاست. در این راستا سرمایه اجتماعی از اهمیت فوقالعاده بالایی برخوردار است. اینکه مردم تا چه اندازه به سیاست خارجی و راهبردهای آن اعتماد دارند و با نظام همدل هستند، یک مولفه بسیار تأثیرگذار در پیشبرد سیاست خارجی کشورهاست. در ایران تا پیش از تجاوز رژیم صهیونیستی، شاهد وجود اختلاف در جامعه نخبگانی کشور بودیم اما جنگ ۱۲ روزه نشان داد حساسیتها و نگرانیها نسبت به بیاعتمادی به غرب چه قدر درست و بهجا بوده است.
وی با بیان اینکه حمله رژیم صهیونیستی باعث شد بیاعتمادی مردم به غرب افزایش یابد، افزود: در واقع جنگ ۱۲ روزه پیامدهای دوسویه در جامعه ایران بر جای گذاشت؛ از یک طرف اعتماد عمومی به ارکان نظام و دستگاه دیپلماسی بیشتر شد و از سویی دیگر بیاعتمادی نسبت به کشورهای غربی افزایش یافت. پس از آغاز حملات حتی شاهد بودیم، دیدگاه فعالان فضای مجازی و کسانی که خواهان رابطه بیقیدوشرط با غرب بودند، تغییر کرد و گفتند باید تا آخرین نفس در مقابل زیادهخواهی رژیم صهیونیستی و حامیان غربیاش ایستاد. این همراهی دولت و ملت در جهان منعکس شد و اکنون ایران میتواند با پشتوانهای جدی و سرمایه اجتماعی بسیار گسترده در سیاست خارجیاش، از حقوق خود دفاع کند. حمله به تاسیسات هستهای علاوه بر نقض تمام قوانین بینالمللی و پروتکلهای آژانس، به خوبی نشان داد غرب قابل اعتماد نیست و اکنون هر تصمیمی که ایران در مورد حقوق هستهای خود بگیرد، از حمایت مردمی برخوردار است و قدرت چانه زنی بالاتری دارد.
این جامعهشناس سیاسی با اشاره به همسو شدن جامعه ایرانی با سیاستهای منطقهای نظام، اظهار کرد: برخی از افرادی که حتی منتقد سیاستهای منطقهای بودند و تا پیش از این میگفتند سرمایهگذاری دفاعی باید در خاک خود ایران انجام شود و نه کشورهای منطقه، با صراحت نسبت به درستی حمایت از محور مقاومت اعتراف کردند. اکنون اگر جبهه مقاومت به لحاظ تجهیزات و قدرت فیزیکی در وضعیت قبلیاش قرار داشت، رژیم صهیونی جرأت حمله به ایران را نمیکرد. لذا مردم به نظام حق دادند که نگرانیهایی در خصوص مسائل منطقه داشته باشد و تایید کردند که راهبردهای ایران در منطقه، درست و دقیق بوده است. در اهمیت وجود کشورهای مقاومت میتوان به این اشاره کرد که بعد از مخابره پیام نیروهای انصارالله یمن به آمریکا مبنی بر اینکه دیگر شما و کشتیهایتان در امان نیستید، موضع آمریکاییها و صهیونیستها ملایمتر شد و دیدیم حتی پاکستان هم اعلام کرد در کنار ایران میماند.
سرحدی اضافه کرد: به نظر من اشتباه اول رژیم صهیونی حمله به ایران بود و اشتباه بزرگترش این بود که همراه آمریکا تأسیسات هستهای ایران را مورد هدف قرار داد، زیرا این حمله باعث شد که حتی کشورهای عربی هم رژیم صهیونیستی را محکوم کنند، چراکه از فجایع انسانی احتمالی ناشی از آن اکراه داشتند و لذا به ایران که عضو کنوانسیونهای هستهای است و تا پیش از این بارها ثابت کرده تأسیسات و صنعت هستهایاش درراستای صلح و پیشبرد فناوری بوده، حق داده شد. به نظر من یک صدا شدن مردم و نظام در ایران، نهایتا به یکصدایی کشورهای اسلامی میانجامد. مسئولیت چنین امری بیشتر متوجه وزارت خارجه است که در این مدت بسیار خوب عمل کرده است. تعداد دیدارها و پیامهایی که وزیر امور خارجه در فضای مجازی منتشر کرد، نشان میدهد که دستگاه دیپلماسی ما به این موضوع توجه ویژه دارد. در حال حاضر ما از پتانسیل اتحاد کشورهای عرب و مسلمان با ایران برخورداریم، اما نیازمند افزایش دیدارها، نامهها، رایزنیها، شرکت در اجلاس و فعالتر کردن دیپلماسی دیجیتال هستیم.
وی همچنین بر نقش معنادار رسانه در دیپلماسی عمومی تاکید و بیان کرد: زبان گویای رسانه در حمایت از مردم ایران، در جریان بمباران ساختمان شیشهای صداوسیما به اوج خود رسید. رژیم ادعا میکرد با مردم ایران کاری ندارد و برخی از تأسیسات نظامی و صنعتی را هدف قرار میدهد، اما حمله به ساختمان صداوسیمای کشور که خبرنگارانش در جنگها دارای مصونیتاند نشان داد که رسانه نقش خودش را در جنگ تحمیلی به خوبی ایفا کرده است. در حوزه رسانه اتفاق دیگری که افتاد این بود که بسیاری از مسئولان در فضای مجازی به دو عمل روی آوردند؛ بخشی به افشاگری در مورد اقدامات و ماهیت رژیم صهیونیستی و بخشی دیگر به روشنگری درخصوص مسائلی که رژیم ادعا میکرد. البته رسانه فقط محدود به این موارد نیست. فراتر از اینها موسیقی و بسیاری از خوانندگان از تمامیت ارضی ایران دفاع کردند و در اتحاد ملی کارساز شدند.
این جامعهشناس سیاسی با بیان اینکه ایران در افکار عمومی جهان تصویری از یک قدرت مقاومتگرا از خودش را تثبیت کرد، گفت: در قدرتنمایی ایران همین بس است که وقتی موشکهایمان به سمت اراضی اشغالی و اهداف نظامی روانه شد، همه ساکنان رژیم از ترس به پناهگاهها منتقل میشدند. با اینکه اعتراف به قدرت ایران برای رژیم صهیونی سخت بود اما رئیسجمهور آمریکا اذعان کرد که از قدرت موشکی و نظامی ایران شوکه شده است و فراتر از چیزی بوده که فکرش را میکرد. این نشان داد حمله به ایران ساده نیست، چراکه در خود آمریکا نیز راهپیمایی و تظاهرات شکل گرفت و کنش خودجوش آمریکاییها فریاد زد که نمیخواهیم وارد جنگ جهانی سوم شویم. این نشان داد که ایران همزمان خودش را به عنوان یک قدرت نظامی اثبات کرد و از طرف دیگر توانش را داشت بسیاری از کشورهای منطقه را با خود همراه کند. این دو مورد منجر به طرح آتشبس توسط ترامپ شد و این آتشبس به خوبی حاکی از توانمندی ایران در دفاع از حاکمیت و تمامیت ارضیاش حتی بیش از ۱۲ روز جنگ بود.
انتهای پیام
نظرات