در بافت تاریخی اصفهان و در کنار مسجد ثبت جهانیشدهی جامع (عتیق) و مقبرهی علامه مجلسی، عمارت «صفوی» معروف به خانهی «شهید اول» با تزییناتی از دورههای صفوی و قاجار، یکی از نخستین خانههای ثبتشده در فهرست آثار ملی در 40 سال پیش است که حالا با نشت آب از ساختمانهای مجاور، آسیبدیدگی جدی آن را تهدید میکند.
به گزارش خبرنگار سرویس میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، این بنا از حدود 35 سال پیش، یا خالی از سکنه یا میزبان افاغنه بود و در آن دوران، صدمههای جبرانناپذیری به آن وارد شد تا اینکه از حدود پنج سال پیش، بخش خصوصی با تغییر کاربری آن، برای حفاظت از این بنا تلاش کرد و بسیاری از بخشهای این بنا مرمت و ساماندهی شد؛ ولی حالا این خانهی تاریخی بهدلیل بیتوجهی همسایهها در حال نابودی است.
یک کارشناس ارشد حوزهی میراث فرهنگی دربارهی وضعیت کنونی این خانه به خبرنگار ایسنا توضیح داد: دیوارههای اصلی شاهنشین و زیرزمین (سردابه) منحصربهفرد خانهی شهید اول که بیش از سه دهه از ثبت قطعی و داوطلبانهی آن بهعنوان یک اثر تاریخی در فهرست آثار ملی میگذرد، اکنون بهعلت نشت شدید آب و فاضلاب سرویسهای بهداشتی متعلق به مدرسهی کنار بنا، در حال فرو ریختن است.
حمید مظاهری تهرانی بیان کرد: زیرزمین این عمارت که دارای تزیینات نفیس کاشیکاری هفترنگ در قسمت ازارهها وکاشیکاری پرکار معقلی و معرق در سقف و بدنه است، براثر نفوذ آب تا حد زیادی تخریب شده و همهی دیوارههای آجرکاری آن نیز بهطور کامل در حال فرو ریختن است. همچنین تزیینات بینظیر مقرنسهای منقوش و گچبریهای کمیاب اتاق شاهنشین و در ارسی آن نیز به شدت آسیب دیده است و هر روز بر حجم تخریب و آسیبها افزوده میشود.
وی ادامه داد: متأسفانه تا کنون برخلاف تلاش مالکان و دوستداران این بنای تاریخی و همچنین بازدیدهای مسئولان و یگان حفاظت اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان، مسئولان مدرسهی مجاور بنا و نیز دیگر بخشهای مسئول توجه و تلاشی برای رفع این مشکل و حفظ این اثر منحصربهفرد تاریخی نکردهاند و دامنهی تخریبها روز به روز بیشتر میشود.
او با اشاره به تخریبهای سالهای گذشته توسط شهرداری اصفهان به بهانهی تعریض معبر که باعث نابودی بخشهای باارزشی از بنا مانند یک اتاق و اتاق «گوشوارهی ضلع جنوبی» شد، اظهار کرد: آن اتفاق عملا باعث از دست رفتن هرگونه حفاظ برای این بنا و آسیبپذیر شدن ضلع جنوبی این خانهی صفوی شد.
مظاهری گفت: براساس نظریات کارشناسان، در صورت حذف نشدن سریع حمام و سرویسهاس بهداشتی مدرسه و جلوگیری نکردن از نشت گستردهی آب و فاضلاب به دیوارههای خشتی بنا و همچنین به سرعت انجام نشدن عملیات رفع خطر و استحکامبخشی، بنای تاریخی «شهید اول» در مدت کوتاهی با خطر تخریب مواجه میشود.
او اضافه کرد: انجام عملیات پیبندی و استحکامبخشی دیوارههای در حال تخریب و بهدنبال آن، مرمت و بازسازی اندامها و تزیینات تخریبشدهی اثر از ضروریترین فرآیندهای مرمتی و حفاظتی برای جلوگیری از تخریب کامل و همچنین حفظ این اثر برای آیندگان است.
انتهای پیام
نظرات