• یکشنبه / ۷ اسفند ۱۴۰۱ / ۱۴:۲۱
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1401120704936
  • خبرنگار : 71021

روایت ضرغامی از «جن‌گیر» و هشدار درباره «داریوش» و «کوروش»

روایت ضرغامی از «جن‌گیر» و هشدار درباره «داریوش» و «کوروش»

عزت‌الله ضرغامی در جمع باستان‌شناسان از هشدارهایی که به او درباره استفاده از نام «کوروش» و «داریوش» پس از تحویل پست وزارت میراث فرهنگی داده شده بود و واکنش‌هایی که پس از شرح وضعیت معماری پس از انقلاب دریافت کرده بود، سخن گفت و درباره استفاده از غربی‌ها در مطالعات باستان‌شناسی، داستانی از «جن‌گیر» را در این‌باره تفسیر کرد.

به گزارش ایسنا، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در بیستمین همایش سالانه باستان‌شناسی که یکشنبه هفتم اسفندماه با حضور جمعی از باستان‌شناسان کشور در موزه ملی برگزار شد، اظهار کرد: باستان‌شناسی علم، دانش و فرهنگ و هنر است. ترکیبی از مهمترین موضوعات و توانمندی بشری است. ۱۰ سال قبل در نشستی که در مشهد برگزار شد با عنوان بزرگداشت شیخ بهایی، مهمترین ویژگی شیخ بهایی را در علوم مادی و به عنوان یک شخصیت بین‌رشته‌ای توضیح دادم که بعداً معلوم شد شخصیت او در این حوزه چقدر مورد غفلت واقع شده است، باستان‌شناسی هم علم چندحوزه‌ای است.

او سپس خطاب به باستان‌شناسی گفت: شما پیونددهنده بین تاریخ و ارزش‌های بشری هستید.

راه اصلاحات سنگلاخ است

ضرغامی در ادامه این بحث به معماری پرداخت و گفت:‌ زمانی وقتی درباره غفلت از معماری در بعد از انقلاب سخن گفتم، خیلی حمله شد که چرا گفتم بعد از انقلاب به معماری بی‌توجه شد. ما باید با صراحت و بدون لکنت‌زبان در این باره صحبت کنیم. مالکیت، پول و بساز و بفروشی باعث شد از یک وجب جا استفاده کنند، برای این‌که دوزار پول بیشتر کسب کنند. درست است آدم‌های متمول اشرافی با زندگی‌های لاکچری هستند که در خانه خود ده‌ها میلیارد تومان کار انجام داده‌اند اما بحث ما آن‌ها نیستند. بحث ما جامعه و زندگیِ مردم است. واقعیت آن است که ما خوب عمل نکردیم و باید این عقب ماندگی را جبران کنیم. باستان‌شناسان می‌توانند در این حوزه پیش‌قدم باشند. البته ممکن است نگاه‌های کارشناسی در ابتدا این حرف‌ها را برنتابند، اما به مرور راه باز خواهد شد. راه اصلاحات راه سنگلاخ است، اما هموار می‌شود. وقتی حرفی حق باشد، زمان می‌برد، ولی راه را باز می‌کند. هنوز خیلی زمان داریم اسکن درست از کشور داشته باشیم.

داستان «جن‌گیر» و نگاه برتری‌جویی غرب به شرق

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در ادامه با اشاره به سفر یک روزه‌ای که به بغداد برای حضور در  اجلاس کشورهای صاحب تمدن داشت اشاره کرد. او از برگزاری این نشست در سال آینده در ایران خبر داد و درباره استفاده از دانش خارجی‌ها در باستان‌شناسی، اظهار کرد:‌ استفاده از دانش خارجی‌ها و بین‌المللی خیلی خوب است. البته یکی از بزرگان شما معتقد بود خارجی‌ها نه توانمندی و نه صداقت لازم را دارند. البته این صحبت من نیست، منظور ایشان هم این نبود که کل حوزه را ببندیم اما این آسیب را باید در نظر گرفت. ما دنبال آسیب‌شناسی این کار هستیم. غرب با توجه به نگاه برتری‌جویی که دارد، آن را در سیاست خود اعمال می‌کند و چیزهایی را نادیده می‌گیرد، یا آدرس عوضی می‌دهد، یا آن‌طور که شایسته است مطرح نمی‌کند، این را در خیلی از حوزه‌ها دیده‌ام.  

او سپس به سفر نیوریوک و بازید از موزه متروپولیتن اشاره کرد و افزود: بخش بزرگی از این موزه درباره ایران است، یک راوی با سوادی هم داشت که دو ساعتی آنجا بودم. در یک بخش موزه نقشه‌های بزرگ از ایران طبیعت و جغرافیای ایران را نشان می‌داد. در این نقشه‌ها خلیج فارس را بزرگ نوشته بود. اوج بحث کشورهای حاشیه خلیج فارس بود. کسی که روایت می‌کرد جلوی کلمه "Persian" ایستاده بود و مانع از فیلمبرداری شد و خواستم توضیح دهد و من یادداشت کنم اما از این کار سر باز زد. خیلی پیچیده است، آن‌ها تاریخ را به نمایش گذاشته‌اند، اما آن را بازگو نمی‌کنند. در برخی از فیلم‌های هالیوود هم با حساب و کتاب عمل کرده‌اند که تمدن و تاریخ ما را منحط اعلام کرده‌اند.

ضرغامی در راستای این بحث، فیلم «جن‌گیر» را تعریف کرد و افزود: جن‌گیر یکی از مشهورترین فیلم‌ها در ژانر ترسناک و مهیج است که قبل از انقلاب آن را در سینما دیده‌ام و داستان آن درباره یک روح شیطانی است که وارد بدن یک دختربچه می‌شود. اخیرا به یک دلیلی فیلم‌های شبکه خانگی "فیلیمو" را جست‌وجو می‌کردم، جن‌گیر را هم دیدم، یک ربع ابتدای فیلم تصاویر باستان‌شناسی را نشان می‌دهد که تصویربرداری فوق‌العاده‌ای هم دارد و داستان هم در عراق می‌گذرد. در یک فیلم دیگر به نام «طالع نحس» که از همین ژانر بود و من خیلی آن را دوست داشتم و داستان آن هم تقریبا مشابه است، وسط فیلم کلی باستان‌شناسی را نشان می‌دهد. در این فیلم‌ها چه می‌خواهند بگویند؟ هر چی خوبی و فضیلت در شرق است، اما این را هم نشان می‌دهند که از اینجا شیطان در می‌آید. این تصاویر در پس ذهن می‌نشیند. نمی‌گویم در همه فیلم‌ها این کار را می‌کنند، آدم‌های خوب هم در غرب زیادند، اما کنتراستی وجود دارد، چون سیاستی حاکم است، شخصیت‌سازی می‌کنند، اما از این طرف دنبال نابودی هستند.

او ادامه داد: ما یک وظیفه فیزیکی داریم مبتنی بر دانش، علم، مطالعه، گمانه‌زنی و استخراج اشیا تاریخی و محوطه‌ها است، درخواست می‌کنم تقویم سالانه بگذارند و متناسب با اعتبارات پروژه‌ها را مشخص کنند. دستگاه‌هایی که می‌توانند کمک کنند را همراه کنید. این‌که پژوهشگاه مسؤول کاوش است، دلیل نمی‌شود همه کارها را خودمان انجام دهیم. سعی کنید بیشتر راهبری و هدایت کنید و همه ظرفیت‌های کشور را وارد حوزه کاوش کنید، ولی شما راهبری و هدایت کنید از شیوه‌های علمی استفاده کنید تا با هزینه کمتری کار جلو برود.

نمی‌دانیم این ملت چه پیشینه‌ای دارد

ضرغامی در ادامه با اشاره منابع محدود و کمیاب میراث ناملموس، اظهار کرد: در این باره بسیار تاسف می‌خورم. روی بعضی کار می‌کنم. بیش از سه هزار اثر ثبت شده است اما بعضی از این‌ها حتی یک صفحه مطلب ندارند. الان مدتی است تیمی را تعیین کرده‌ام راجع به چند موضوع مهم به من اطلاعات دهند. چند روز پیش وزیر ورزش، که متاسفانه الان در آی‌سی‌یو هستند، یک ربع درباره ویژگی‌های «چوگان»، سبک زندگی و رفتار اطلاعات دقیق و عالی داد که اصلا نمی‌دانستم. همه ما فکر می‌کنیم چوگان ورزشی با اسب است که با چوب یک گوی را می‌زنند. برای فرهنگ ناملموس هیچ فکت‌شیت نداریم. حتی بزرگانی که کشور را اداره می‌کنند، نمی‌دانند این ملت چه پیشینه‌ای دارد.  

وزیر  میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: ما از روز اول سعی کردیم تعارض‌ها از بین ببریم. بعضی‌ها می‌گفتند رفتی آنجا، دو روز بعد در زبانت کوروش و داریوش نباشد. الان می‌بینند در این کشور چقدر فضیلت‌ها بود و با اتکا بر همین‌ها ایرانی‌ها اسلام را پذیرفتند. شهید مطهری می‌گوید اگر به خاطر ایرانی‌ها نبود، نه به لحاظ عده، نفرات و تجهیزات حتی قدرت ایمان، آن تعداد کم سپاه اسلام که هفت بار به ایران حمله کردند، راه دین را باز نمی‌شد، چون جامعه چند طبقه شده بود. شنیدند دینی با این مشخصات آمده است‌ این فضیلت‌ها در میراث ناملموس ما است. اولین ایستگاهی که کلید این را بزند باستان‌شناسان هستند. ما می‌خواهیم از همه این‌ها مردم استفاده کنیم. همه این‌ها برای بهتر زندگی کردن است از خود دین بگیرید که برای بهتر زندگی کردن است. درحالی‌که بعضی جوری برخورد می‌کنند که دین را سخت می‌کنند. یک عده شاقول این دین شده‌اند که اصلا آنچه معرفی می‌کنند، دین نیست.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۱-۱۲-۰۷ ۱۶:۰۴

کسی هست انقدر ورو بخونه واقعا؟!!!

avatar

سلام.خدا قوت. آقای ضرغامی به مدیران کل ادارات میراث فرهنگی بگویید.در انجام وظیفه به حقوقشان اکتفا کنند.و برای امورات اداری محوله به نحو احسن انجام داده و انتظار رشوه گیری از یک عده افراد که به ادارات میراث فرهنگی مراجعه میکنند.که مکانی را تحویل بگیرند. به عنوان اجاره.تملیکی میراث فرهنگی تا هر کس در این مکانها قصد کار و خدمت به مردم را دارد.به هدفش برسد.و افراد سود جو که از این املاک جهت سود بردن خودشان اختیار دار شده اند.شناسایی و برکنارشان کنید. تا کل سازمان میراث و خادمان خوب زیر سوال نروند.والسلام..

avatar

خدا به همه مخلوقاتش.از جن و انس و حیواناتش روزی میدهد. خواه مسلمان باشد خواه کافر.خواه زاهد شب..روزی رسان خداست‌

avatar
۱۴۰۱-۱۲-۰۷ ۱۸:۲۵

درود بنظر من کشفیات میراث زیاد ربطی به درس خواندن و مدرک نداره تجربه کاوشگر حرف اول میزنه استاد نماها در ایران زیادن

avatar
۱۴۰۱-۱۲-۰۸ ۲۳:۰۱

عزیز باستانشناسی علمه نه فقط گنج و دفینه،که اونم در هفته نیست که خبر کشته شدن آدمهایی که استاد استاد صداشون میزدند به دلیل گیرکردن زیر خاک به گوش نرسه.

avatar
۱۴۰۱-۱۲-۰۷ ۱۸:۲۹

درود بر کورش کبیر بنیان کنار حقوق بشر وآزادی بیان.هزارسال قبل اززمانی که عربها دخترها رو زنده به گور میکردن ما تو ایران خدا پرست بودیم.

avatar
۱۴۰۱-۱۲-۰۸ ۲۰:۲۳

نه بابا

avatar
۱۴۰۱-۱۲-۰۹ ۱۸:۴۰

اره ننه ، تاریخ ایران رو بخون ایران

avatar
۱۴۰۱-۱۲-۱۲ ۱۰:۴۶

صحبت دین اسلام هست.نه که تو الان تعصبی برخورد نمیکنی.عربا خیلی کارا میکردن .ربطی ب اسلام داره.یا کوروش که نامش گرامی باد.چرا شماها تعصبی هستید.کوروشم اگر بود مسلمان میشد .پس فعلا تو و عرب جاهللیت تعصبی هستید.

avatar
۱۴۰۱-۱۲-۰۸ ۰۰:۴۹

جناب ضرغامی ..شما در رابطه با بافت قدیم شیراز که در حال نابود شدن هس فرمودین ما پول نداریم.....الان میفرماید فلیم جن گیر فلیم قشنگی بود که میخان شرق را نابود کنن....

avatar
۱۴۰۱-۱۲-۰۸ ۰۶:۰۶

امریکاوغرب شیاطین واقعی

avatar
۱۴۰۱-۱۲-۰۸ ۰۸:۰۵

زنده باد تازه امدید سرخط

avatar
۱۴۰۱-۱۲-۰۸ ۱۰:۱۱

اقای ضرغامی مشخصه که بازم حرف شما مردمه و مقصر مردم .پولدارهای میلیاردی که از هفت دولت ازادن

avatar
۱۴۰۱-۱۲-۰۸ ۱۰:۳۷

آقای ضرغامی میخواهید این مملکت به بیشینه خودش دست پیدا کند و جهان از وجودش مطلع شود برای آثار باستانی که پیدا میشود توسط افراد قیمتش را پرداخت کنید حتما نتیجه میگیرید مثل اروپا و آمریکا اینطور همه گنجینه های ایران یا آب میشود یا قاچاقی خارج میشود ..‌‌..

avatar
۱۴۰۱-۱۲-۰۸ ۱۱:۳۱

جناب ضرغامی یکی از علل روشن نشدن وضعیت ایران کنونی این است که از اصطلاح ایران برای آن دوران استفاده می کنید که صحت ندارد در ان دوران در هیچ منبع نمی توانید اسمی از ایران ببینید ... لذا همین مصطلح غلط موجب روشن نشدن موضوع تاریخ ایران کنونی می گردد ...‌چرا که اکثر تاریخ نویسان گزینشی و بر اساس ایده تحمیلی پهلوی که پارسی بوده اعمال شده و تاریخ را به بیراهه برده ......‌ و گرنه اگر تاریخ بصورت صحیح مکتوب می شد می بایست هخامنشیان را متجاوز و خارجی نامید و مغولان را از نظر تاثیر گذاری فرهنگی و بنا بسیار مهم تر از هخامنشیان و ساسانیان مکتوب نمود .. ولی به‌خاطر تاثرات نزاد پارسی تاریخ به انحراف رفته است

avatar
۱۴۰۱-۱۲-۰۸ ۲۲:۲۱

جناب استاد دانشگاه قلابی تجزیه طلب قومگرا. در شاهنامه فردوسی مال ۱۱۰۰ سال میشه آمده چو ایران مباشد تن من مباد. این از کهن بودن نام ایران و ۲ وقاحت تا کجا؟ هخامنشیان متجاوز و خارجی شدن و مغول های نجات دهنده ایران؟ حقته هرچی از دهنم درمیاد بهت بگم. بله مغول خیلی تاثیر گذار بود، علی الخصوص در نابودی آثار تاریخی و فرهنگی وسلاخی مردمان این مرز و بوم و کشتن دانشمندان شهیری چون عطار نیشابوری. خاک بر سرت فقط خاک.

avatar
۱۴۰۱-۱۲-۰۹ ۰۰:۳۰

واقعا مدرس هستی؟!تاریخ نخواندی حداقل یک سری به ادبیات منظوم و منثوربعدازاسلام این سرزمین بزن از دیدن نام ایران چشمانت سیرا شود

avatar
۱۴۰۱-۱۲-۰۸ ۱۵:۳۹

آقای ضرغامی مرد شریف و بزرگواری هستند. ایشان چندی پیش در شهر من حضور و منشا خدمات بسیاری بودند. دلسوز و مهربانند. پیام. از کرمانشاه

avatar
۱۴۰۱-۱۲-۰۸ ۱۵:۵۲

تا وقتی که با کراهت وترس از کورش وداریوش نام میبرید نمی تونید حافظ ومدافع ودلسوز تمدن ایرانی باشید تعصب به خاک وفرهنگ باید تو خون وذات آدم باشد

avatar
۱۴۰۱-۱۲-۰۹ ۱۱:۵۴

فکت شیت.

avatar
۱۴۰۱-۱۲-۰۹ ۱۵:۴۱

جالبه همه حرف درست میزنند ولی چرا غلط عمل می کنند

avatar
۱۴۰۱-۱۲-۱۰ ۰۸:۴۷

دانش آموزهای دهه ی شصت یادشون هست که تو کتابهای درسی تاریخ چه تیشه ای به ریشه ی تاریخ ایران زدن.! تمام تاریخ ایران رو فقط ظلم و جور معرفی کردن و یاد دادن تمام دوره ها به جز بدبختی چیزی نبوده! حالا هم یه مشت کشور ریز عربی مدعی خلیج فارس هستن. آموزش غلط نسل جوان ضربه ی سختی هم به ما مردم عادی زد هم به کشور ، شما مسوولین هم براتون فقط مقام و منصب مهم بوده و هست!

avatar
۱۴۰۱-۱۲-۱۲ ۱۹:۵۸

درود بیکران به کوروش کبیرو داریوش بزرگ ، تا کور شود هر آن کس که نتواند ببیند.

avatar
۱۴۰۱-۱۲-۱۲ ۲۲:۰۹

چندتا اثر مربوط ب دوران اسلامی و اواخر قاجاریه در شهرستان وجود دارد ک در معرض باد و باران درحال ویرانی است. راه ارتباط من هم همین بود. لطفاً مسیولین سایت و مسیولین وزارت مربوطه کاری کنند. اگر آدرسی ارگانی یا شماره ای بدهند برای بازسازی خوب میشود