• چهارشنبه / ۱۳ فروردین ۱۴۰۴ / ۰۶:۱۸
  • دسته‌بندی: فرهنگ عمومی
  • کد خبر: 1404011305706
  • خبرنگار : 71635

یک جشنِ عروس و مادرشوهری در سیزده بدر!

یک جشنِ عروس و مادرشوهری در سیزده بدر!

سیزده‌بدر را می‌توان بخش پایانیِ رسوم وابسته به نوروز دانست؛ روزی که البته از ابتدا شکل و شمایل امروزی را نداشته است و حتی در شهرهای مختلف کشور به شکل متفاوتی برگزار می‌شده است. «جشن عروسان» یکی از شیوه‌های متفاوت برگزاری مراسم سیزده‌بدر در یکی از روستاهای کاشان است که البته این روزها کمرنگ و حتی فراموش شده است.

به گزارش ایسنا، «جشن عروسان» در روز سیزده فروردین و در کنار چشمه «گلشاخاتون» واقع در سه کیلومتری روستای «رَحَق» کاشان برگزار می‌شد. در روز جشن، تمامی خانواده‌هایی که از سیزدهم فروردین سال گذشته تا به آن روز، پسرانشان ازدواج کرده و عروس آورده بودند، عروسان خود را برای شرکت در جشن
«گلشاخاتون» دعوت می‌کردند.

اول بامداد، همه نوعروس‌ها به همراه مادرشوهر خود در میدان روستا جمع می‌شدند، سپس عروسان با چادر سفید بر سر، در میان شور و نشاط زنان و دختران فامیل، به طرف محل جشن حرکت می‌کردند. اطراف محل برپایی جشن تا شعاع ۵۰۰ متری، از سوی نگهبانان مراقبت می‌شد و هیچ مرد و پسر پنج سال به بالا اجازه نزدیک شدن به آن محل را نداشت؛ زیرا این جشن مخصوص بانوان و دختران بود تا آنها با آرامش خیال در کنار هم دور سفره بنشیند.

در این جشن مادرشوهرها سرتاسر سفره در یک طرف و هر یک از عروس‌ها در طرف دیگر در مقابل مادرشوهر خود می‌نشستند، به‌ این ترتیب هر مادرشوهری می‌توانست از عروس خود به خوبی پذیرایی کند. با نزدیک شدن به وقت نماز، همگی با آب چشمه «گلشاخاتون» وضو می‌گرفند، یکی از دختران اذان می‌گفت و زنان در صفوف منظم کنار یکدیگر نماز می‌خواندند.

در پایان جشن، مادرشوهرها با کمک خانم‌های میزبان، اسباب و اثاثیه‌ها را جمع می‌کردند و هر خانواده وسایل خود را در گوشه‌ای در کنار می‌گذاشت. تکاپوی جمع کردن وسایل به معنی آن بود که جشن به پایان رسیده است و باید به خانه‌های خود بازگردند. در آخرین لحظات همگی در کنار چشمه «گلشاخاتون» جمع می‌شدند و هر یک جرعه‌ای از آب گوارای چشمه را می‌نوشیدند و همراه با هلهله و شادی با آن آب زلال و خوشگوار و طبیعت زیبا خداحافظی می‌کردند.

نزدیک غروب، همسران و خانواده‌های این زنان پس از استقبال از همسر و بستگان خود در میدان «رحق» با همراهان خود به خانه پدر عروس می‌رفتند و
شام را مهمان او بودند. روز بعد از جشن، کدخدا برای قدردانی از نگهبانان جشن آنان را به همراه سایر جوانان و مردان، برای استراحت و تفریح به محل
درختان کهن در باغ‌های اطراف «رحق» دعوت می‌کرد. در واقع، این روز به تفریح و بازی‌های مردان اختصاص داشت. با فرا رسیدن وقت نماز نیـز مردان
نماز را به جماعت برگزار می‌کردند و سپس دور هم غذا می‌خوردند. در این مهمانی، نگهبانانِ روز جشن، ناهـار را مهمان سفره کدخدا بودند. پس از صرف ناهار و دیگر خوراکی‌های موجود و اندکی استراحت راهی روستا می‌شدند.

منبع: مقاله «آیین‌های شادی‌بخش بهاری در فرهنگ مردم» به نگارش الهه شایسته‌رخ 

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
دیروز ۱۹:۰۸

عالی

avatar
دیروز ۱۹:۱۳

بختیاری های ساکن کاشان هستند . این لباس ها بختیاری هستند

avatar
دیروز ۱۹:۱۹

عالی

avatar
دیروز ۲۰:۲۳

عالی بود .

avatar
دیروز ۲۰:۳۰

چقد جالب و قشنگ بود . ممنونم